Δύο σειρές παρουσιάζουν τον διαβήτη στο Netflix!

Ο διαβήτης στο Netflix!
Ο διαβήτης στο Netflix!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Beyond Type 1 και σχολιάζει 2 σειρές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο Netflix και παρουσιάζουν το διαβήτη τύπου 1. Η συγγραφέας σχολιάζει το πόσο ρεαλιστική είναι η παρουσίασή τους και κατά πόσο υπάρχει χώρος για βελτίωση. Σας μεταφέρουμε το άρθρο μεταφρασμένο.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί δύο σειρές στο Netflix που παρουσιάζουν το διαβήτη. Η μία είναι το “The Baby-Sitters Club” και η άλλη το “Say I do”.
Το Say I Do είναι reality show με θέμα το γάμο, και στο εν λόγω επεισόδιο, ο γαμπρός πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και λέει την ιστορία του με έναν πρωτότυπο τρόπο. Στο “The Baby Sitters Club” αφιερώνεται ένα ολόκληρο επεισόδιο στην παρουσίαση της καθημερινότητας μιας κοπέλας με διαβήτη.
The Baby Sitters Club

The Baby Sitters Club

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταφορά στην τηλεόραση μιας σειράς βιβλίων που έχει γίνει και ταινία. Αν και η σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται την 3η Ιουλίου έχει μια πιο μοντέρνα ματιά, ωστόσο είναι αρκετά πιστή στους αρχικούς χαρακτήρες των βιβλίων. Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες είναι η Stacey, και το «μυστικό» της αποκαλύπτεται στο τρίτο επεισόδιο. Το μυστικό αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1, και τόσο η ίδια, όσο και η μητέρα της κατά ένα μέρος, ντρέπονταν να αποκαλύψουν την ασθένειά της στους νέους της φίλους.
Αποτέλεσμα της αποκάλυψης είναι να αμφισβητηθεί η καταλληλότητά της Stacey ως babysitter, όμως ευτυχώς το θέμα επιλύεται.
Αν και κάποια πράγματα που παρουσιάζονται στη σειρά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, στο τέλος το παρουσιάζεται σε κεντρικό πλάνο η αντλία ινσουλίνης της Stacey.

Say I Do

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Ιουλίου και ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των θεατών. Το πρώτο επεισόδιο μας παρουσιάζει τον Marcus LaCour και τη σύζυγό του Tiffany. Πρόκειται για τον δεύτερο γάμο του ζευγαριού, μιας και ο πρώτος τους γάμος, πριν από πολλά χρόνια, ήταν σκέτη καταστροφή. Τους δόθηκε όμως η ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουν και να διοργανώσουν τον γάμο τους όπως ήθελαν πάντα.
Ο Marcus αναφέρει αμέσως στους τρεις παρουσιαστές ότι έχει διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 15 ετών. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με το φαγητό που θα προσφέρουν στο γάμο, ο Marcus εξιστορεί λεπτομερώς το πως διαγνώστηκε και πως διαχειρίζεται πλέον τον διαβήτη του.
Μοιράζεται λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο όταν πρωτοδιαγνώστηκε, έχασε προσωρινά την όρασή του, ότι σε κάποια στιγμή της ζωής του έμεινε ανασφάλιστος, κάτι που ανάγκασε τον ίδιο και την οικογένειά του να λάβουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις, και το γεγονός ότι κάνει διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες για να ελέγχει καλύτερα το σάκχαρό του.
Say I Do

Ποια πράγματα έγιναν σωστά.

Στην περίπτωση της Stacey στο The Baby-Sitters Club, παρουσιάζεται μια κοπέλα που παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον της την αποδέχεται και τη στηρίζει, η ίδια δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον εαυτό της. Είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπει κανείς μια νέα κοπέλα που μόλις έχει διαγνωστεί με διαβήτη να έχει την αμέριστη συμπαράσταση των φίλων της.
H συγγραφέας του άρθρου αναφέρει ότι θυμάται την πρώτη φορά που είδε την σειρά τη δεκαετία του 1990 και, έχοντας διαγνωστεί με διαβήτη στην ηλικία των 14 ετών, ένα από τα πρώτα πράγματα που του έκαναν εντύπωση, ήταν η σκηνή όπου η Stacey σωριάζεται στο πάτωμα κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας σε ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας.
Η ίδια σκηνή παρουσιάστηκε στην ταινία του 1995, εκεί όμως άφησε πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το διαβήτη τύπου 1 αναπάντητα. Ξέραμε ότι η Stacey πάσχει από κάτι που ονομάζεται «διαβήτης». Ξέραμε ότι η μητέρα της επέμενε να «φάει κάτι» πριν πάει για πεζοπορία. Και ξέραμε ότι έπεσε κάτω γιατί δεν έφαγε. Όμως δεν υπήρχε καμία άλλη λεπτομέρεια για το διαβήτη, όπως οι ενέσεις ινσουλίνης, η διαχείριση του σακχάρου, ο διαχωρισμός των τύπων διαβήτη, και το τι προκαλεί διαβήτη τύπου 1.
Η νέα σειρά, μας δίνει μια καλύτερη εικόνα. Η ιστορία έχει μεταφερθεί στη σύγχρονη εποχή και έτσι βλέπουμε πως γίνεται η διαχείριση του διαβήτη με την αντλία ινσουλίνης που η Stacey φορά στη ζώνη της. Επίσης βλέπουμε την Stacey να εμβαθύνει περισσότερο στον εσωτερικό αναβρασμό που προκαλεί η διάγνωση με διαβήτη τύπου 1. Σε αυτήν την περίπτωση, ο διαβήτης είναι πολύ πιο ορατός από ότι ήταν στις προηγούμενες προσπάθειες.
Στο Say I Do, ο Marcus μοιράζεται με λεπτομέρειες την ιστορία του και οι παραγωγοί τον παρακολουθούν προσεκτικά καθώς του δίνουν το χρόνο που χρειάζεται για να τη μοιραστεί. Από τον Marcus μαθαίνουμε πως η διάγνωση με διαβήτη τύπου 1 επηρεάζει τόσο την οικογένεια όσο και τον ίδιο.

Υπάρχει χώρος για βελτίωση;

Φυσικά και υπάρχει. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη ακρίβεια στην παρουσίαση του διαβήτη. Για παράδειγμα, στο 3ο επεισόδιο του The Baby-Sitters Club, η Stacy παθαίνει μια κρίση που συνάδει με κρίση υπογλυκαιμίας, ωστόσο παρουσιάστηκε ότι συνέβη την ώρα της διάγνωσής της, όταν θα έπρεπε να έχει υψηλό σάκχαρο και πιθανά κετοξέωση.
Από την άλλη, χρειαζόμαστε περισσότερους χαρακτήρες όπως ο Marcus LaCours στα reality shows! Και χρειαζόμαστε περισσότερους παραγωγούς και παρουσιαστές που να ξέρουν πως να παρουσιάσουν την ιστορία ενός ανθρώπου με διαβήτη. Είναι σημαντικό ο διαβήτης να παρουσιάζεται στην τηλεόραση σαν κανονικό κομμάτι ενός χαρακτήρα και όχι σαν μέρος της πλοκής, ώστε να αποκτήσει το κοινό μια σωστή οπτική όσον αφορά στο διαβήτη.
Πηγή: Beyond Type 1

Total
75
Shares
Σχετικά άρθρα

Roche – Panasonic: συνεργασία για διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου

Τη συνεργασία τους για μία νέα ιατρική διαγνωστική λύση που συνδυάζει τον έγκαιρο προσδιορισμό και τον έλεγχο των λιπιδίων και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ανακοίνωσαν η Roche και η Panasonic Healthcare.

Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη στο νέο Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον κορωνοϊό
Περισσότερα

Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη στο νέο Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δημιουργούν Συντονιστικό Κέντρο με Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και…
Περισσότερα

Η ΠΕΑΝΔ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΣ» δημιουργεί το πρώτο συλλεκτικό κόσμημα – Μια καραμέλα

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα Κατά Του Νεανικού Διαβήτη μαζί με την Ελένη Τσολάκη, βάζουν στόχο να ομορφύνουν τον κόσμο των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1