Διαχείριση του σακχάρου με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η επόμενη στάση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2;

Διαχείριση του σακχάρου με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η επόμενη στάση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2;
Διαχείριση του σακχάρου με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η επόμενη στάση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν νέο ασφαλή τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 χωρίς την ανάγκη για τρυπήματα. Η έκθεση διαβητικών ποντικών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία για λίγες ώρες την ημέρα, ομαλοποιεί δύο σημαντικούς παράγοντες του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα τηλεχειριστήριο για τη διαχείριση του διαβήτη» λέει ο Calvin Carter, Ph.D., ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας, και μεταδιδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του Val Sheffield, MD, Ph.D., καθηγητή παιδιατρικής, οφθαλμολογίας και οπτικής επιστήμης στο Carver College of Medicine του Πανεπιστημίου της Iowa (UI). «Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs) για σχετικά μικρές χρονικές περιόδους, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ομαλοποιεί την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη. Τα αποτελέσματα διαρκούν αρκετή ώρα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί θεραπεία βασισμένη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που να λαμβάνεται την ώρα του ύπνου και να ελέγχει το διαβήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας.»
Η απρόσμενη ανακάλυψη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία του διαβήτη, ιδιαίτερα για ασθενείς που καταβάλλονται από τα θεραπευτικά σχήματα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα EMF μεταβάλλουν την ισορροπία των οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών στο συκώτι, βελτιώνοντας την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη. Σε αυτό παίζουν ρόλο μικρά δραστικά μόρια που φαίνεται να δρουν ως «μαγνητικές κεραίες».

Τυχαία ανακάλυψη

Το εύρημα ήταν τυχαίο, όταν η Sunny Huang, φοιτήτρια διδακτορικού στο μεταβολισμό και διαβήτη, χρειάστηκε να κάνει δοκιμαστικές μετρήσεις σακχάρου σε ποντίκια. Ο Carter της είπε ότι μπορούσε να δανειστεί κάποια από τα ποντίκια που χρησιμοποιούσε για να μελετήσει τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον εγκέφαλο και την συμπεριφορά των ζώων.
«Ήταν πραγματικά περίεργο, γιατί τα ζώα αυτά έχουν διαβήτη τύπου 2 και συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου, όμως όλα τα ζώα που εκτέθηκαν στα EMF, είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου λέει η Huang. «Είπα στον Calvin ότι κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ.»
Η ανακάλυψη ότι τα ποντίκια αυτά είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου εφόσον είχαν εκτεθεί σε EMFs ήταν πολύ περίεργη, μιας και τα ποντίκια αυτά ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι διαβητικά.
«Έτσι ξεκίνησε αυτή η έρευνα,» επιβεβαιώνει ο Carter. «Από την αρχή καταλάβαμε ότι αν τα ευρήματα μπορούν να στηριχθούν, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην θεραπεία του διαβήτη.»
Και τα ευρήματα όντως στηρίχθηκαν. Ο Carter και η Huang σε συνεργασία με τον ειδικό στο διαβήτη Dale Abel, MD, Ph.D. επικεφαλής Εσωτερικής Ιατρικής στο UI, ανακάλυψαν ότι η συνδυασμένη ασύρματη εφαρμογή στατικών μαγνητικών και ηλεκτρικών πεδίων, διαμορφώνει τα επίπεδα σακχάρου σε τρία διαφορετικά μοντέλα ποντικιών με διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα επίσης έδειξε ότι η έκθεση σε αυτά τα πεδία, περίπου 100 φορές το πεδίο της Γης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανέστρεψαν την αντίσταση στην ινσουλίνη μέσα σε τρεις ημέρες.
θεραπεία του διαβήτη με στατικό ηλεκτρισμό

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και οξειδοαναγωγή

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία βρίσκονται παντού: στις τηλεπικοινωνίες, στα gps, στα κινητά τηλέφωνα. Τα EMFs χρησιμοποιούνται και στην ιατρική, στις μαγνητικές τομογραφίες για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πως επηρεάζουν την βιολογία του σώματος. Ψάχνοντας για στοιχεία ως προς την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την επίδραση των EMFs στο σάκχαρο του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ο Carter και η Huang μελέτησαν άρθρα από τη δεκαετία του 1970 σχετικά με την αποδημία των πουλιών. Ανακάλυψαν ότι πολλά ζώα αισθάνονται το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης και το χρησιμοποιούν για προσανατολισμό.
«Τα άρθρα μας παρέπεμψαν σε ένα κβαντικό βιολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα μόρια. Υπάρχουν μόρια στο σώμα μας που θεωρείται ότι λειτουργούν σαν μικρές κεραίες μαγνητισμού, που επιτρέπουν μια βιολογική ανταπόκριση στα EMFs» λέει ο Carter. «Κάποια από αυτά τα μόρια είναι οξειδωτικά και τα μελετούμε στην βιολογία της οξειδοαναγωγής, έναν τομέα έρευνας που ασχολείται με τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων και δραστικών μορίων που κυβερνούν τον μεταβολισμό των κυττάρων.»
Η ομάδα συνεργάστηκε με τον Douglas Spitz, Ph.D. και τον Gary Beuttner, Ph.D, καθηγητές ακτινοβολίας ογκολογίας στο UI, και τον Jason Hansen, Ph.D. από το Brigham Young University, διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στην οξειδοαναγωγή, ώστε να καταφέρουν να διερευνήσουν τη δράση ενός μορίου που αποκαλείται υπεροξείδιο και είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στο διαβήτη τύπου 2.
Τα πειράματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μεταβάλλουν τη σηματοδότηση των μορίων υπεροξειδίου, ιδιαίτερα στο συκώτι, οδηγώντας σε παρατεταμένη ενεργοποίηση αντιοξειδωτικής απόκρισης ώστε να επανέλθει η ισορροπία του οξειδωτικού σημείου του σώματος και της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη.
«Όταν αφαιρούμε μόρια υπεροξειδίου από το συκώτι, εμποδίζουμε ολοκληρωτικά την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο σάκχαρο και στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπεροξείδιο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία,» συμπληρώνει ο Carter.

Στόχος οι μελέτες σε ανθρώπους

Πέρα από τις έρευνες σε ποντίκια, οι ερευνητές εφάρμοσαν την θεραπεία με EMFs και σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα για έξι ώρες, και ανακάλυψαν ότι ένας αντικαταστάτης δείκτη για την ευαισθησία της ινσουλίνης βελτιώθηκε σημαντικά, αποδεικνύοντας ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να έχουν την ίδια δράση σε ανθρώπους.
Ο Carter και η Huang είναι συνεπαρμένοι από την πιθανότητα εφαρμογής των ευρημάτων τους σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Από άποψη ασφάλειας, ο ΠΟΥ θεωρεί τα χαμηλής ενέργειας ηλεκτρομαγνητικά πεδία ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Η έρευνα του UI δεν παρατήρησε στοιχεία παρενεργειών σε ποντίκια.
Η ομάδα τώρα εργάζεται σε μεγαλύτερα ζωικά μοντέλα, πιο κοντά σε μέγεθος και φυσιολογία με τον άνθρωπο, για να δει αν τα EMFs έχουν παρόμοια επίδραση. Επίσης σχεδιάζουν να κάνουν έρευνες για να καταλάβουν τον μηχανισμό της οξειδοαναγωγής πίσω από τη δράση των EMFs. Στόχος τους είναι να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες με ασθενείς ώστε να μετατρέψουν την τεχνολογία σε θεραπεία. Έχοντας αυτόν τον στόχο, ο Carter, η Huang και ο δίδυμος αδερφός του Carter, Walter, και με βοήθεια από το γραφείο αντιπροέδρου της έρευνας του Πανεπιστημίου της Iowa, έχουν δημιουργήσει μια καινούρια εταιρία με την επωνυμία Geminii Health.
«Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σειρά μη επεμβατικών φαρμάκων που λαμβάνουν απομαρκυσμένο έλεγχο των κυττάρων ώστε να καταπολεμηθεί η ασθένεια,» λέει ο Carter.
Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβάνει επιστήμονες από τα τμήματα Ραδιολογίας, Νευροεπιστήμης και Φαρμακολογίας, Μοριακής Φυσιολογίας και Βιοφυσικής και Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa, καθώς και συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
Πηγή: Medical Xpress

Total
54
Shares
Σχετικά άρθρα