Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, σύγκρινε την επίδραση της σακχαρόζης στον οργανισμό νεαρών ενηλίκων, σε σχέση με αυτήν της γλυκόζης. Σύμφωνα με τα πορίσματα, ποτά που περιέχουν σακχαρόζη, μπορεί να προκαλέσουν τη μείωση της παραγωγής των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, σε σχέση με ποτά που περιέχουν γλυκόζη.
Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην παχυσαρκία. Η σακχαρόζη, ή η απλή ζάχαρη, αποτελείται από ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης, και συχνά προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα δημητριακά και οι κονσέρβες. Η γλυκόζη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα.
«Με την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι, όταν οι νεαροί ενήλικες κατανάλωναν ποτά με σακχαρόζη, ο οργανισμός τους παρήγαγε χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, απ’ όταν κατανάλωναν ποτά που περιείχαν γλυκόζη» είπε η συγγραφέας της έρευνας Kathleen Page, M.D., της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Los Angeles. «Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει πως τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, όπως το βάρος, το φύλο και η ευαισθησία στην ινσουλίνη επηρεάζουν την απόκριση των ορμονών σε δύο διαφορετικά είδη ζάχαρης, τη σακχαρόζη και τη γλυκόζη. Τα πορίσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν την απόκριση του σώματος στα διάφορα είδη ζάχαρης και άλλων διατροφικών συστατικών.»
Δύο ερευνητές έλεγξαν 70 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-35 που πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις για τους σκοπούς της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατανάλωσαν ποτά που περιείχαν είτε σακχαρόζη είτε γλυκόζη. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές, ήταν ότι, όταν οι νεαροί ενήλικες κατανάλωναν ποτά που περιείχαν σακχαρόζη, παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες ορμονών που καταστέλλουν την πείνα, σε σχέση με τις περιπτώσεις που κατανάλωναν ποτά που περιείχαν όμοια ποσότητα γλυκόζης. Επίσης, ανακάλυψαν ότι ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως το σωματικό βάρος και το φύλο, επηρέασαν τις αποκρίσεις των ορμονών στα διάφορα είδη ζάχαρης.
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη στην εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που καταναλώνουν πατάτες πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη…
Διαβουλιμία: Μια σοβαρή πάθηση που δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή
Μια συγγραφέας, η Νάταλι Χόλμπροου, από την Ουαλία υπέφερε από διαβουλιμία όταν ήταν 22 ετών. Αλλά από τότε,…
Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την ξεκινήσετε
Η αποφυγή της γλουτένης τείνει να εξελιχθεί σε μόδα. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι,…
Ξύδι: οι 18 θεραπευτικές του χρήσεις
Το ξίδι ή ξύδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζει τα φαγητά. Ξέρετε πως έχετε ένα φάρμακο στην…