Η κατάθλιψη συνδέεται με την εμφάνιση στομαχικών ελκών, σύμφωνα με τα πορίσματα της μεγαλύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν έλκος του πεπτικού συστήματος.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Queensland (UQ), ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πως η λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τη λειτουργία του εντέρου με τρόπο που δεν είχε γίνει αντιληπτός μέχρι τώρα.
Ο Dr. Yeda Wu από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστημών (IMB) του πανεπιστημίου, είπε ότι: «Ως φοιτητής ιατρικής, παρατήρησα ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα ασθενών βελτιώνονταν μετά από ψυχοθεραπεία, ή ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα αυτή, που συνέδεσε τη βαριά κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, εξηγεί και τη συννοσηρότητα μεταξύ των δύο ασθενειών.»
Το στρες γενικά θεωρείται ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στομαχικών ελκών, μέχρι που οι ερευνητές Barry Marshall και Robin Warren, οι οποίοι έχουν βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ, ανακάλυψαν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα βακτήρια.
Η καθηγήτρια Naomi Wray του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Queensland είπε ότι: «Για να εντοπίσουμε το λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν έλκος, μελετήσαμε τα ιατρικά δεδομένα 456,327 ατόμων της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναγνωρίσαμε 8 γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών του πεπτικού συστήματος.
Έξι από τις 8 παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών.
Αν έρθουμε σε θέση να μπορούμε να δίνουμε στους ασθενείς έναν αριθμό που να προσδιορίζει τον βαθμό γενετικής προδιάθεσης, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για την εμφάνιση ελκών του πεπτικού συστήματος».
Τα πορίσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Communications.
Πηγή: Diabetes.co.uk
Σχετικά άρθρα
Διαβητικά έλκη ποδιών: η άσκηση προστατεύει από την επανεμφάνισή τους
Εν ολίγοις Η έρευνα που παρυσιάζουμε αξιολόγησε την επίδραση των ασκήσεων αντίστασης και ευελιξίας των ποδιών και των…
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) στο πλευρό των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1 – Η ευχή της Ηλέκτρας
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπλήρωσε την ευχή της Ηλέκτρας, 10 χρονών, της γλυκιάς Ηλέκτρας με Διαβήτη τύπου 1,…
ADA και EASD δημοσίευσαν από κοινού κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) και η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) συνέταξαν και δημοσίευσαν μια νέα, ολοκληρωμένη…
Ο διαβήτης και… τα μάτια μας! Πιθανές επιπλοκές και τρόποι θεραπείας.
* Γράφει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Μαργαρίτης Μ. Βασίλειος. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά…