Άνθρωποι με διαβήτη που έχουν επίπεδα Hb1c μεταξύ 6,8% και 7%, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν δεύτερο εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που έχουν διαφορετικά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου συχνά προκαλούν εγκεφαλικό και καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος αυτός μειώνεται όταν η τιμή της γλυκοζηλιωμένης ενός ανθρώπου είναι μεταξύ 6,8% και 7%.
Ο πρώτος εκ των συγγραφέων Dr. Moon-Ku Han είπε ότι: «Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα επίπεδο σακχάρου το οποίο μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κανείς δεύτερο εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, ή άλλα αγγειακά προβλήματα. Τα επίπεδα αυτά αφορούν τιμές A1c μεταξύ 6,8% και 7%.»
Ακαδημαϊκοί από την Εθνική Ιατρική Σχολή της Σεούλ, εξέτασαν περισσότερους από 18000 άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη, που είχαν νοσηλευτεί με εγκεφαλικό.
Οι επιστήμονες μετρούσαν τα επίπεδα της A1c για χρονικό διάστημα μέχρι 12 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που νοσηλεύονταν με γλυκοζυλιωμένη άνω του 7% είχαν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή, ή δεύτερο εγκεφαλικό, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονταν και είχαν επίπεδα γλυκοζυλιωμένης μικρότερα του 6,5%.
Το 8% των συμμετεχόντων στην συνέχεια έπαθαν καρδιακή προσβολή, και το 5% υπέστησαν δεύτερο εγκεφαλικό ένα χρόνο μετά την έρευνα.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης του σακχάρου για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και έχουν πάθει εγκεφαλικό» είπε ο Dr. Han.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Πηγή: Diabetes.co.uk
Σχετικά άρθρα
Τεστ αίματος προβλέπει άνοια
Από άνοια πάσχουν περίπου 44 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και από τη νόσο Αλτσχάιμερ (τη πιο σοβαρή μορφή άνοιας)…
Πέτρες στα νεφρά (λιθίαση) και διαβήτης τύπου 2
Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι ο πόνος που προκαλεί η πέτρα στα νεφρά μπορεί να συγκριθεί με αυτόν…
Διαβήτης και ΔΕΠ-Υ – όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
Πώς ο Διαβήτης και η ΔΕΠ-Υ αλληλοεπιδρούν και σας επηρεάζουν
Μπορείτε να δώσετε αίμα αν έχετε διαβήτη;
Κάθε δύο δευτερόλεπτα κάποιος χρειάζεται δωρεά αίματος. Εάν έχετε οποιονδήποτε τύπο διαβήτη, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πόσο επιλεκτικός είναι…