Ο χρόνος καθίσματος συνδέεται με τη θνησιμότητα σε ενήλικες με διαβήτη

Πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με υπερβολικό χρόνο καθίσματος.

Οι ενήλικες με διαβήτη που πληρούν τις συνιστώμενες οδηγίες για σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με τον υπερβολικό χρόνο καθίσματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η επαρκής άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάθισμα για μεγάλες χρονικές περιόδους κάθε μέρα, ακόμη και για άτομα με διαβήτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Diabetes Care.

«Η διαχείριση του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είναι ιδιαίτερα πιεστική δεδομένης της εκτεταμένης επιδημίας διαβήτη και της τάσης μεταξύ των ενηλίκων με διαβήτη να κάθονται περισσότερο και να κινούνται λιγότερο», δήλωσε ο Wen Dai, PhD, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η υπερβολική καθιστική ζωή είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας για τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις Εθνικές Έρευνες για την Υγεία και τη Διατροφή 2007-2018 (NHANES) για άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω με διαβήτη, όπως ορίζονται από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη παρακολουθήθηκαν έως το 2019 για να προσδιοριστεί η κατάσταση θνησιμότητας.

Ο χρόνος καθίσματος και η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα αναφέρθηκαν από τον εαυτό τους.

Στοιχεία για κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, παράγοντες τρόπου ζωής και ιατρικές καταστάσεις συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τη βοήθεια υπολογιστή.

Η σωματική δραστηριότητα κατηγοριοποιήθηκε ως ανενεργή (<10 λεπτά/εβδομάδα), ανεπαρκώς ενεργή (10-149 λεπτά/εβδομάδα) και ενεργή (≥150 λεπτά/εβδομάδα). Το τριάντα οκτώ τοις εκατό ανέφερε ότι ήταν σωματική δραστηριότητα σε μέτρια έως έντονη κλίμακα για λιγότερο από 10 λεπτά την εβδομάδα.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν διαβήτη για πέντε χρόνια ή λιγότερο και το 34 τοις εκατό ήταν διαβητικοί για περισσότερα από 10 χρόνια.

Τα ανενεργά άτομα με διαβήτη ή εκείνα που καταγράφουν σωματική δραστηριότητα λιγότερο από 10 λεπτά την εβδομάδα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Σε περίπου 6 χρόνια, υπήρξαν 1.278 θάνατοι από όλες τις αιτίες και 354 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις για άτομα ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, 48 τοις εκατό των οποίων ήταν γυναίκες και 61 τοις εκατό μη Ισπανόφωνοι Λευκοί.

Περίπου το ένα τέταρτο είχε εκπαίδευση κάτω από γυμνάσιο και περίπου το 12 τοις εκατό δεν είχε ασφάλιση υγείας.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την έμφαση στην ενθάρρυνση και υποστήριξη των ασθενών να τηρούν τα συνιστώμενα από τις κατευθυντήριες γραμμές επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για άτομα των οποίων οι συνθήκες ζωής απαιτούν παρατεταμένο κάθισμα ιδιαίτερα, όπως οι οδηγοί ή οι υπάλληλοι γραφείου», δήλωσε η Sandra Albrecht, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογία στο Columbia Mailman School of Public Health και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή

Διαβάστε ακόμα:

Η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής μετριάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η καθιστική ζωή στο σπίτι και το γραφείο προκαλεί διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η καθιστική ζωή στο γραφείο επηρεάζει αρνητικά σώμα και πνεύμα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο Διαβήτη 2 στις γυναίκες – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα