Τα 15 λεπτά δημοσιότητας του διαβήτη

the human trial
the human trial

The Human Trial (Η Ανθρώπινη Δοκιμή) είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ιστορίας μιας καινούριας βιοτεχνολογίας που βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου ιατρικού επιτεύγματος – μιας κλινικής δοκιμής που θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσπάθεια από το ζευγάρι των δημιουργών Lisa Hepner και Guy Mossman, να παρουσιάσουν μέσα από την κινηματογράφηση της συγκεκριμένης έρευνας, το πραγματικό πρόσωπο του διαβήτη.
Την ιδέα πρωτοεμπνεύστηκε το ζευγάρι μετά από ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας της Lisa Hepner, που ζει με διαβήτη εδώ και 25 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διαβήτης σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους Αμερικανούς απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού και το aids μαζί, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη προβολή της ασθένειας.
Η απάντηση, σύμφωνα με τη Lisa Hepner, είναι ότι ο διαβήτης είναι αόρατος.

«Η ασθένειά μας είναι αόρατη. Η ασθένειά μας δεν θεωρείται θανατηφόρα. Η ασθένειά μας είναι διαχειρίσιμη (αν και με πολύ μεγάλο κόστος). Το ηχηρό μήνυμα; Η ασθένειά μας δεν είναι άξια να παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη. Ίσως αν περιφερόμασταν με ορούς ινσουλίνης και όχι με μηχανήματα που γίνονται ολοένα και μικρότερα και λιγότερο εμφανή, το κοινό να ενδιαφερόταν περισσότερο για την ασθένεια. Ο Guy κι εγώ συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να γυριστεί μια ταινία. Και με την εμπειρία μας στα ντοκυμαντέρ, θεωρήσαμε ότι είμασταν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το πραγματοποιήσουμε».

the human trial
the human trial

Η ιστορία

Η ταινία ακολουθεί ένα πείραμα για τη θεραπεία του διαβήτη με βλασττοκύταρα. Πρόκειται για το πείραμα της εταιρίας ViaCyte που είναι πρωτοπόρα στη θεραπεία του διαβήτη με βλαστοκύταρα και διεξάγει το πρώτο τέτοιου είδους πείραμα σε ανθρώπους. Η Hepner και ο Mossman καταγράφουν τα αποτελέσματα του πειράματος σε πραγματικό χρόνο και μέσα από την οθόνη, προβάλλουν τα τεράστια εμπόδια και την επίπονη προσπάθεια που χρειάζεται για να καταφέρει μια ομάδα να ανακαλύψει μια θεραπεία, ενώ δίνουν απάντηση στο συχνότερο και σημαντικότερο ερώτημα των διαβητικών: Γιατί δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για το διαβήτη ενώ:

  1. Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη;
  2. Με δεδομένο ότι πάνω από 1.25 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά στην Αμερική έχουν διαβήτη τύπου 1, ενώ σχεδόν 80.000 άνθρωποι λαμβάνουν διάγνωση για διαβήτη κάθε χρόνο;
  3. Ενώ συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα; 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι και 415 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη.
  4. Γνωρίζοντας ότι τα έξοδα για το διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθουν στα 561 δις μέχρι το 2030;
  5. Ενώ αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου;

Μέσα λοιπόν από το ντοκυμαντέρ, οι παραγωγοί απαντούν ότι εκτός από την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, το κόστος για να περάσει ένα νέο φάρμακο στην κυκλοφορία είναι 5 δις δολάρια.

«Ελπίζω ότι αυτή η δοκιμή θα αποτελέσει επίτευγμα ώστε να βρεθεί η θεραπεία. Επίσης θέλω οι διαβητικοί, ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Θα ήθελα να καταλάβουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται σε κάθε έρευνα για να βρεθεί μια θεραπεία, και θέλω να ξέρουν ότι έχουν λόγο να ελπίζουν» είπε η Hepner σε συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια εγχείρησης
Κατά τη διάρκεια εγχείρησης

Η Δοκιμή

Η ταινία επικεντρώνεται στη ViaCyte, μια εταιρία με βάση το Σαν Ντιέγκο που ειδικεύεται στη βιοτεχνολογία. Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και της Αλμπέρτα, η εταιρία έλαβε άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφών και Φαρμάκων (FDA) να κάνει δοκιμές πάνω στο τέταρτο προϊόν με βάση εμβρυικά βλαστοκύταρα στον κόσμο.
Η εταιρία, θεωρητικά, καλλιεργεί αρκετά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη -από ένα και μοναδικό έμβρυο που τους είχε παραχωρηθεί και προήρθε από εξωσωματική γονιμοποίηση – ώστε να προσφέρουν θεραπεία σε κάθε άτομο με διαβήτη στον κόσμο.
Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε και τους ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη, ακόμη και αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της έρευνας, έλαβαν μια μικρή δόση της θεραπείας, που δεν είναι αρκετή να τους θεραπεύσει. Τα κύτταρα εμφυτεύτηκαν στο σώμα τους μέσα σε δυο ημιδιαπερατά σακουλάκια με μέγεθος ίσο με το μισό μιας πιστωτικής κάρτας.
Το σακουλάκι επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά του σώματος να μπαίνουν για να τροφοδοτήσουν τα κύτταρα, ενώ τα προστατεύει ώστε να μην καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Μόλις ωριμάσουν, τα κύτταρα είναι σχεδιασμένα να εκκρίνουν ινσουλίνη και άλλες ορμόνες που είναι απαραίτητες για να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τέτοιου είδους μοσχεύματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα. Τώρα είναι η πρώτη φορά που η θεραπεία δοκιμάζεται σε ανθρώπους.
Όταν το προϊόν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, οι ερευνητές θα μαζέψουν εισηγήσεις ώστε να προχωρήσουν στη φάση της θεραπείας – πάλι σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Το φιλμ βρίσκεται ήδη στο πέμπτο έτος παραγωγής και αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία να αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο διασταυρώνονται η επιστήμη, το εμπόριο και η πολιτική και να δείξει πως η επιστήμη μόνη απαλλαγμένη δεν είναι από τα πολιτικοοικονομικά θέματα.

«Εγώ και ο Guy θεωρούμε την ταινία ως μια φοβερή ευκαιρία να προβάλλουμε το πρόσωπο του διαβήτη και να παρουσιάσουμε όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει μια ιατρική καινοτομία».

 
Glykouli.gr team
Πηγές: thehumantrial.com, huffingtonpost.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα