Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – πάνω από τους μισούς διαβητικούς (230 εκατομμύρια) ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα επιμόρφωσης.

παγκόσμια ημέρα διαβήτη
14 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα διαβήτη

Σήμερα 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί καθότι είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, του ανθρώπου που ανακάλυψε την ινσουλίνη σε συνεργασία με τον Charles Best.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, καθότι η έγκαιρη διάγνωση και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ξεκινά από το σπίτι.
Με το φετινό σύνθημα “Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ“, η IDF μας θυμίζει τον πόνο μας, ότι η οικογένεια αβοήθητη καλείται, μόνη της να ανταπεξέρθει σε αυτή τη δύσκολη, χρόνια νόσο.
Στα στατιστικά που παραθέτει στην σελίδα της, η Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) διαβάζουμε ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των διαβητικών ανά τον κόσμο μέχρι το 2030,παράλληλα εν έτει 2018, μας λέει ότι ένας στους δύο ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί (212 εκατομμύρια άνθρωποι).
Επιπλέον, μας επισημαίνει ότι  ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από διαβήτη και άρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της οικογένειας στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ασθένειας.
Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Επιπλέον ο διαβήτης τύπου 1, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο ποσοστό αναπηρίας ή και σε θάνατο.
Άλλωστε ο διαβήτης το 2017 ήταν η αιτία για 4 εκατομμύρια θανάτους. Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα, ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.
Επίσης η Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, μας παροτρύνει ότι με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, το 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθούν. Εκεί γίνεται βασικός ο ρόλος της οικογένειας, ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και άσκηση ώστε να επωφελούνται όλα τα μέλη και να ενθαρρύνονται οι υγιεινές συνήθειες. Αν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό διαβήτη, ενημερωθείτε για τους κινδύνους, τα προειδοποιητικά σημάδια για τα οποία πρέπει να προσέχετε, και για το τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το διαβήτη και τις επιπλοκές του, μας λέει.

Το 70% των πρόωρων θανάτων μεταξύ ενηλίκων οφείλονται κυρίως σε συμπεριφορές που έχουν τις ρίζες τους σε κακές συνήθειες των εφηβικών χρόνων.

Η διαχείριση του διαβήτη χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, συχνή παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή ενημέρωση. Ενώ η υποστήριξη της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας και όλοι οι επαγγελματίες θεραπευτές πρέπει να έχουν τη γνώση αλλά και τη δυνατότητα να καθοδηγήσουν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και φυσικά τις οικογένειές τους, ως προς τη διαχείριση του διαβήτη, δυστυχώς όμως είναι γεγονός ότι ελάχιστοι επαγγελματίες θεραπευτές κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτόν τον τομέα.
Παράλληλα η IDF συμφωνεί ότι η ενημέρωση και η συνεχής υποστήριξη θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη σε όλους, ωστόσο μας ενημερώνει ότι λιγότεροι από τους μισούς διαβητικούς ανά τον κόσμο και ακόμα μικρότερο ποσοστό από τα μέλη των οικογενειών τους, έχουν πρόσβαση σε προγράμματα επιμόρφωσης.
Στις σελίδες της, αναγράφει ότι τρεις στους τέσσερις διαβητικούς ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και ενώ είναι σημαντικό τα φάρμακα και η φροντίδα των διαβητικών να είναι διαθέσιμα για όλες τις οικογένειες, αυτό δεν συμβαίνει.

Οπότε καταλήγουμε στο να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε αλλά τελικά κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου αναμασάμε τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν χωρίς να βλέπουμε λύσεις.
Δεν είναι οξύμωρο να έχουμε φτάσει εν έτη 2018 και να ρίχνουμε το “μπαλάκι” στην οικογένεια που ήδη υποφέρει;

Μερικά ακόμα στατιστικά μας της IDF μας ενημερώνουν ότι η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική είναι οι τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων με διαβήτη.
Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθηκαν στην Taiwan και στον Καναδά:

  • 80% των ενηλίκων διαβητικών ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
  • Το 20% των διαβητικών ζουν στην Νοτιοανατολική Ασία.
  • 37% των διαβητικών ζουν στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε άνδρες με χαμηλό εισόδημα είναι διπλάσιος απ’ ότι σε άνδρες με υψηλό εισόδημα.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε γυναίκες με χαμηλό εισόδημα είναι τριπλάσιος απ’ ότι σε γυναίκες με υψηλό εισόδημα.
  • Η ζωή σε συνθήκες φτώχειας ανεβάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 26%
  • Περίπου 50% των διαβητικών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν είχαν διαγνωστεί μέχρι που τα συμπτώματά τους ήταν τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται νοσηλεία.
  • Οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους για το διαβήτη.
  • Σύμφωνα με την Καναδική Ομοσπονδία Διαβητικών, 57% των διαβητικών δεν ακολουθούν την απαραίτητη θεραπεία λόγω του υψηλού της κόστους.

 
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα