Η γλυκοπατάτα είναι λιγότερο «γλυκιά»

γλυκοπατάτες
γλυκοπατάτες

Όταν πρόκειται για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δεν είναι όλες οι πατάτες το ίδιο! Σε αντίθεση με τον ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που αντιμετωπίζονται με φάρμακα, για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους υπό «έλεγχο», είναι καλύτερο να καταναλώνονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή τροφές που στην ενδεδειγμένη μερίδα ανεβάζουν πιο ομαλά το σάκχαρο στο αίμα. 
Φυσικά τα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, είναι προτιμότερα για όλους τους ανθρώπους που έχουν οποιοδήποτε τύπο διαβήτη αλλά και για όσους δεν έχουν διαβήτη.
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες (24 γρ. έναντι 29γρ. ανά 100γρ.), αλλά περισσότερα σάκχαρα (7γρ. έναντι 2γρ.) από τις κοινές πατάτες. Ωστόσο το σημείο «κλειδί» είναι το γεγονός ότι οι γλυκοπατάτες είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες (4γρ. έναντι 3γρ.), που ενισχύονται ακόμα περισσότερο όταν καταναλώνονται μαζί με την φλούδα τους. Μάλιστα, όταν καταναλώνονται βραστές, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) σε σχέση με τις ψητές γλυκοπατάτες, ενώ αν τις παγώσετε και τις ξαναζεστάνετε αποκτούν ακόμα μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της ενίσχυσης τους σε ανθεκτικό άμυλο. 
Σε μια ισορροπημένη διατροφή συστήνεται περίπου το μισό πιάτο σε ένα γεύμα να αποτελείται από μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο από αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως γλυκοπατάτα με φλούδα και το άλλο ένα τέταρτο από τροφές πηγή άπαχων πρωτεϊνών.

Απέργη Κυριακή
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
MSc Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Ιατρική Αθηνών.

Πηγή: USDA Food Composition Databases

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα