Αν νιώθεις κατάθλιψη, πρέπει να διαβάσεις τα 6 πράγματα που θα σε βοηθήσουν!

κατάθλιψη
κατάθλιψη

Είναι πλέον γνωστό ότι οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη, αλλά και ότι οι καταθλιπτικοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η σχέση διαβήτη – κατάθλιψης έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ωστόσο το πως ακριβώς αλληλεπιδρούν οι δύο παθήσεις δεν έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταλυτικοί παράγοντες είναι δύο.
Αφ’ ενός οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβάλλονται λόγω του διαβήτη, αφ’ ετέρου οι βιοχημικές αλλαγές που επιφέρει ο διαβήτης στον οργανισμό. Σε έρευνα μάλιστα που διενεργήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Dr. Roger Webb, αναλύθηκαν τα δεδομένα του σουηδικού μητρώου για τον διαβήτη Τύπου 1 και 2 και συγκεκριμένα σε άτομα που ο διαβήτης διαγνώστηκε μεταξύ του 1996 και 2009. Τα δεδομένα των ασθενών συγκρίθηκαν με τα δεδομένα αντίστοιχων ελεγχόμενων ατόμων ίδιας ηλικίας, φύλου και χώρας που δεν έπασχαν από διαβήτη. Το τραγικό πόρισμα ήταν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στους διαβητικούς ήταν τριπλάσιος από τους άλλους.
Η κατάθλιψη πάντως είναι μια σύγχρονη ασθένεια. Σύμφωνα με online ενημέρωση από το blog “Improvement Pill”, οι στατιστικές δείχνουν ότι πλήττει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων ανά γενιά. Έτσι από κατάθλιψη πάσχουν:

  • 10% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.
  • 20% των ανθρώπων που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 45-59 ετών.
  • 25% των ατόμων άνω των 25 ετών

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι μέχρι οι σημερινοί 25άρηδες να φτάσουν στην ηλικία των 60, το ποσοστό κατάθλιψης θα έχει φτάσει στο 50%! Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, μιας και μιλάμε για τον μισό πληθυσμό. Προσπαθώντας κανείς να βγάλει συμπέρασμα σχετικά με το ποια είναι τα αίτια αυτού του φαινομένου, το προφανές είναι ότι κύριο ρόλο έχουν παίξει οι τεράστιες αλλαγές που έχει υποστεί η σημερινή κοινωνία. Γιατί η ζωή των ανθρώπων που είναι σήμερα 60 ετών, ήταν πολύ διαφορετική από τη ζωή μας σήμερα.
Δηλαδή, εκείνη την εποχή, δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα με εφαρμογές κοινωνικών δικτύων όπως το facebook και το Instagram και δεν υπήρχε τρόπος να παραγγείλεις να σου φέρουν τα ψώνια στο σπίτι. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι βασικό αίτιο της κατάθλιψης είναι η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος.
Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την κατάθλιψη;
Σύμφωνα με το ίδιο blog, ένας καθηγητής ονόματι Steve Llardi αφιέρωσε ολόκληρη την καριέρα του για να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτός και η ομάδα του διεξήγαγαν δεκάδες μελέτες που κατέληξαν στο ότι υπάρχουν 6 πράγματα που χρειάζεται να βελτιώσετε προκειμένου να απαλλαχτείτε από την κατάθλιψη.
Αυτά τα 6 πράγματα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας αλλαγής που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Ας ξεκινήσουμε να ερευνούμε τους παράγοντες.

  1. Σωματική δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι στο παρελθόν συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το σώμα τους σε μεγάλο βαθμό. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε δουλεύαμε στα χωράφια οργώνοντας όλη μέρα, ή κυνηγούσαμε θηράματα στο δάσος για φαγητό. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ασκούνταν για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δουλειές γραφείου στην ουσία δεν ασκούνται καθόλου μέσα στην ημέρα, καταλαβαίνουμε πόσο δραματική αλλαγή έχει συμβεί στο πως χρησιμοποιούμε το σώμα μας.
Πόσο σημαντική είναι όμως η άσκηση σε σχέση με την θεραπεία της κατάθλιψης; Οι ερευνητές σύγκριναν την επίδραση που είχαν σε καταθλιπτικούς τα αντικαταθλιπτικά χάπια ZOLOFT, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα αυτή τη στιγμή στην αγορά, με την επίδραση που είχε μόλις μισή ώρα γρήγορου περπατήματος, τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι άνθρωποι που ασκήθηκαν είχαν τα ίδια αποτελέσματα με αυτούς που πήραν το φάρμακο, είναι όμως αστείο το γεγονός, ότι οι ασθενείς που έλαβαν ZOLOFT διέτρεχαν τον τριπλάσιο κίνδυνο να ξανακυλήσουν στην κατάθλιψη μετά από ένα χρόνο.

Ένας από τους λόγους που οι ερευνητές θεωρούν ότι η άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική, είναι η επίδραση που έχει στον εγκέφαλό μας. Όταν ασκούμαστε, αυξάνονται τα επίπεδα σημαντικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Όταν οι συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, προκαλείται κατάθλιψη, έτσι είναι και αυτοί που αποτελούν τον στόχο όλων των αντικαταθλιπτικών ουσιών. Γιατί λοιπόν να πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, όταν μπορείτε απλά να ασκηθείτε και να φτάσετε στο ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς τις τρομερές παρενέργειες, και έχοντας αποκτήσει στην πορεία ένα υγειές και όμορφο σώμα;

  1. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3.

Συχνά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποια συμπληρώματα πρέπει να παίρνουμε, είναι όμως σχεδόν παγκοσμίως αποδεκτό, ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3, που συνήθως βρίσκονται στα ιχθυέλαια, είναι απαραίτητα. Ακόμα και οι πιο διάσημοι κολυμβητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν ρωτήθηκαν αν μπορούσαν να παίρνουν μόνο ένα συμπλήρωμα για την υπόλοιπη ζωή τους, σχεδόν όλοι απάντησαν τα ιχθυέλαια. Γιατί όμως είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τόσο ευεργετικά;
Τα ωμέγα 3, αποκαλούνται απαραίτητα λιπαρά γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του και τα λαμβάνει μόνο από εξωτερικές πηγές. Αντίθετα με τα λιπαρά ωμέγα 6 που αυξάνουν τις φλεγμονές, τα ωμέγα 3 τις καταπολεμούν. Τα ωμέγα 6 βρίσκονται στους καρπούς και τα σιτηρά καθώς και στα ζώα που τα καταναλώνουν, αλλά κυρίως στα λίπη που χρησιμοποιούνται στο φαστ φουντ. Από την άλλη, τα ωμέγα 3 βρίσκονται στα χόρτα και στα φυτά, και στα ζώα που τα τρώνε, όπως τα ψάρια και τα ζώα ελευθέρας βοσκής. Η ιδανική ισορροπία κατανάλωσης ωμέγα 6 με ωμέγα 3 για ανθρώπους είναι είτε 1:1, είτε 3:1. Αυτή την ισορροπία διατηρούσαν οι πρόγονοί μας με τη φυσική διατροφή τους, ωστόσο η αναλογία που τηρείται σήμερα από τους Αμερικάνους, είναι το συντριπτικό 17:1. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικάνος τρέφεται κυρίως με τροφές που προκαλούν φλεγμονές, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μιας και οι κυριότερες ασθένειες που πλήττουν τον κόσμο σήμερα, ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, οι αλλεργίες, είναι στην ουσία φλεγμονώδεις ασθένειες. Με αυτή τη λογική, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αν αρχίσουν να δίνουν συμπληρώματα ωμέγα 3 στον πληθυσμό, μπορούν να διορθώσουν την αναλογία και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών.
Σε έρευνες που έγιναν, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν λαμβάνουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα και επιπλέον αυτά δρουν ευεργετικά και σε μια σειρά άλλων ασθενειών, όπως αυτές που μόλις αναφέραμε. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάλληλη δόση γι’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, ή που θέλουν να προφυλαχτούν από την κατάθλιψη, είναι 1000-2000 mg EPA (λιπαρά οξέα), ένα δηλαδή από τα οξέα που περιέχονται στο ωμέγα 3. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν αποφασίσετε να αγοράσετε συμπλήρωμα με βάση το ιχθυέλαιο πρέπει να τα διατηρείτε στο ψυγείο, διαφορετικά θα οξειδωθούν και θα γίνουν τοξικά για το σώμα σας. Πρέπει επίσης να είστε σίγουροι, ότι η μάρκα ιχθυελαίου που θα αγοράσετε, περνάει από κάποια μέθοδο για να εξαγνισμού, καθώς τα περισσότερα ψάρια στις μέρες μας μεγαλώνουν σε ιχθυοκαλλιέργειες και περιέχουν πολλές τοξίνες.

  1. Ηλιακό Φως.

Το ηλιακό φως είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι αρκετά γνωστός και έχει να κάνει με τη βιταμίνη D. Πρόκειται για τη βιταμίνη που σχηματίζεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο και είναι υπεύθυνη για πράγματα όπως η υγεία των οστών, η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και η υγεία των μυών. Επίσης, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί έναν αριθμό παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, και ιδιαίτερα οι ψυχολογικές ασθένειες. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό πρόβλημα στις μέρες μας, μιας και οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους. Πάνω από το 40% των ανθρώπων έχουν έλλειψη βιταμίνης D σε κάποιο βαθμό.
Ο δεύτερος λόγος, είναι λίγο πιο ιδιαίτερος. Το φως του ήλιου διαφέρει από το τεχνητό φως  αφού είναι κατά πολύ λαμπρότερο, και απ’ ότι φαίνεται το σώμα μας το χρειάζεται προκειμένου να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι. Το ρολόι αυτό ρυθμίζει πότε αισθανόμαστε κουρασμένοι, είναι υπεύθυνο για την έκκριση ορμονών την κατάλληλη στιγμή, αλλά και προκαλεί την αίσθηση ότι θέλουμε να κοιμηθούμε. Όλες αυτές οι λειτουργίες έχουν συνδεθεί απευθείας με την κατάθλιψη. Φανταστείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη μέρα, και να μη μπορείτε να κοιμηθείτε, όπως συχνά συμβαίνει με τους καταθλιπτικούς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το ρολόι πρέπει να ρυθμίζεται συνέχεια. Αν κλειδωνόσασταν σε ένα άδειο δωμάτιο χωρίς παράθυρο και εξωτερικό φως, το ρολόι του σώματός σας θα απορρυθμιζόταν και θα νομίζατε ότι είναι μέρα ενώ είναι νύχτα και οι ορμόνες σας θα τρελαίνονταν. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, φυσικό λαμπερό φως του ήλιου τουλάχιστον μια φορά την ημέρα προκειμένου να ρυθμιστεί το εσωτερικό ρολόι. Οι ειδικοί λένε να περπατάμε έξω για δέκα λεπτά, όταν ο ήλιος είναι ψηλά, ώστε να ρυθμίσουμε αυτό το ρολόι και να καταπολεμήσουμε τις παρενέργειες.

  1. Υγιής ύπνος.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν κατάθλιψη σε μεγάλο βαθμό. Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε ο τύπος ανθρώπου που μένει ξύπνιος όλη νύχτα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.
Υγιής ύπνος, θεωρείται ο ύπνος που διαρκεί 7-8 ώρες. Συχνό είναι το πρόβλημα που αναφέρει πολύς κόσμος, ότι αργεί να τον πάρει ο ύπνος, οπότε δεν μπορούν να κανονίσουν πόσο θα κοιμηθούν. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση. Πρώτα, είναι βασικό να μην χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή κινητό για τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, γιατί εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που μας προκαλεί τον ύπνο. Δεύτερον, πρέπει να χρησιμοποιούμε το κρεβάτι μας μόνο για ύπνο, γιατί έτσι προγραμματίζεται ο εγκέφαλος να κάνει την ανάλογη συσχέτιση. Τρίτον, η μέρα πρέπει να είναι γεμάτη δραστηριότητες. Ιδανικά, την ώρα που θα πάτε για ύπνο να είστε τόσο κουρασμένοι, ώστε να σας πάρει απευθείας ο ύπνος.

  1. Να μην αναμασάμε το παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερο αναμασάμε τα γεγονότα του παρελθόντος, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθουμε κατάθλιψη. Μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι απόλυτα λογικό να σκέφτεστε το παρελθόν και όταν το κάνετε αυτό σε λογικά πλαίσια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσο όμως προχωρά η τεχνολογία, περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μόνοι μας, και έτσι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε συνέχεια το παρελθόν. Μπορεί να σκεφτούμε κάτι που συνέβη και μας έκανε να ντραπούμε, ή ότι μας είχαν αδικήσει στο σχολείο και όταν τέτοιου είδους σκέψεις επαναλαμβάνονται συνέχεια, μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.  Για να αποφύγετε λοιπόν να αναμασάτε τα γεγονότα του παρελθόντος, οι ερευνητές συνιστούν την συμμετοχή σε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν. Δηλαδή να λαμβάνουμε μέρος σε κοινωνικές συναθροίσεις όπως λέσχες, αθλήματα, πάρτι, αλλά και σε δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του, όπως την τέχνη. Το καλό με τις δραστηριότητες είναι ότι μας κρατούν σε εγρήγορση και έτσι δεν έχουμε χρόνο να σκεφτόμαστε το παρελθόν. Και αν οι δραστηριότητες αυτές μας προκαλούν αρκετή ευχαρίστηση, στο τέλος της ημέρας που είμαστε έτοιμοι να πάμε για ύπνο, δεν θα περάσουμε καθόλου χρόνο το κρεβάτι να στριφογυρίζουμε και να σκεφτόμαστε διάφορα άσχημα πράγματα του παρελθόντος. Για να κοιμηθεί κανείς γρήγορα, θα πρέπει να είναι αρκετά κουρασμένος ώστε το μυαλό του να είναι ήρεμο.

  1. Κοινωνικές επαφές.

Ο έκτος και τελευταίος παράγοντας είναι ίσως και ο πιο σημαντικός. Ως άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα και πάντα είχαμε την τάση να δημιουργούμε ομάδες. Είναι άλλωστε και αυτό που μας ξεχωρίζει ως είδος, η ικανότητά μας δηλαδή να λειτουργούμε ομαδικά για να προσπεράσουμε τα εμπόδια που μας εμφανίζονται. Αυτό το σημαίνει ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους με άλλους ανθρώπους, κάτι που δε συμβαίνει πλέον. Μάλιστα, οι μισοί Αμερικάνοι αναφέρουν ότι δεν έχουν κοντινούς φίλους.
Αμέτρητες έρευνες υποστηρίζουν την σημασία ενός δυνατού κοινωνικού δικτύου για μια υγιή ζωή. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απέδειξε ότι το να δενόμαστε με άλλους ανθρώπους προκαλεί την έκκριση ορμονών που μειώνουν σημαντικά το στρες και το άγχος. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνική απομόνωση, στην κυριολεξία μικραίνει τον εγκέφαλο. Τόσο σημαντική είναι λοιπόν η κοινωνικοποίηση.
Θεωρείται ότι ένας από τους κύριους λόγους που οι κοινωνικές διασυνδέσεις είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα στις μέρες μας, είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής. Περνάμε τόσο πολύ χρόνο στα social media, αλλά μετά βίας περνάμε χρόνο με προσωπική επαφή. Οι ορμόνες που εκκρίνονται στις επαφές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που εκκρίνονται όταν έχουμε προσωπική επαφή με άλλους ανθρώπους. Είναι κάτι που χρειαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε δεσμούς μακροχρόνιας εμπιστοσύνης και βαθιάς σχέσης. Η κοινωνικοποίηση και η σύναψη φιλικών σχέσεων πάντως, χρειάζεται πολλή εξάσκηση. Σήμερα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από την οθόνη μας και να μιλήσουμε μέσω μηνυμάτων οπότε η ικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με κάποιον κατά πρόσωπο είναι μια επιδεξιότητα που δεν αναπτύσσουμε.
Για όσους θέλουν, μπορούν να παρακολουθήσουν το σχετικό βίντεο εδώ.
Πηγή: improvement pill

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα