Τέλος στις εξαντλητικές δίαιτες έρχεται να βάλει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders. Ήρθε η ώρα να τρώμε ό,τι θέλουμε και όσο θέλουμε χωρίς να παχαίνουμε. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, η λύση όμως για την καταπολέμιση της παχυσαρκίας βρίσκεται, για άλλη μια φορά, στα γονίδια.
Μετά από έρευνες σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αφαιρώντας ένα και μόνο γονίδιο, το RCAN1, ήταν δυνατό να τα υποβάλουν σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτά να πάρουν βάρος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορούν να αναπαράγουν το πείραμα σε ανθρώπους με το ίδιο αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης.
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι παλεύουν να χάσουν βάρος, ή ακόμα και να ελέγξουν το βάρος τους για διάφορους λόγους. Τα ευρήματα σε αυτή την μελέτη θα μπορούσαν να σημαίνουν την ανάπτυξη ενός χαπιού που θα στοχεύει στην καταστολή του γονιδίου RCAN1 και θα οδηγήσει τελικά σε απώλεια βάρους», επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Damien Keating του πανεπιστημίου Flinders.
Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος λίπους
Η έρευνα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο είδη λίπους στο σώμα. Το «καλό καφέ λίπος» που χρησιμοποιείται για την καύση ενέργειας, και το «κακό λευκό λίπος» που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, όταν εμποδίστηκε η λειτουργία του γονιδίου RCAN1, έγινε ευκολότερη η μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ.
«Έχουμε ήδη αναπτύξει μια σειρά φαρμάκων που στοχεύουν εκείνη την πρωτεΐνη που παράγει αυτό το γονίδιο και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης αυτών για να διαπιστώσουμε εάν όντως αναστέλλουν το γονίδιο RCAN1 και αν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά μας, τα φάρμακα που αναπτύσσουμε για να στοχεύσουμε το γονίδιο RCAN1 θα βοηθάνε τους ανθρώπους να καίνε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να ασκούνται. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα αποθηκεύει λιγότερα λιπαρά χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μειώσει την κατανάλωση τροφής ή να ασκείται περισσότερο».
Έχει ήδη αναπτυχθεί μια σειρά φαρμάκων που στοχεύει στην πρωτεΐνη που παράγει το συγκεκριμένο γονίδιο και βρίσκονται στη διαδικασία του να διαπιστώσουν αν αυτά όντως αναστέλλουν τη λειτουργία του RCAN1 και αν σε αυτά θα μπορούσαν να βασιστούν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Πηγή: Έθνος