Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο πεσιμισμός, ο αρνητισμός και η εχθρική συμπεριφορά στις γυναίκες, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Αν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, ή αν απλά κάνετε προσπάθεια να αποφύγετε τον διαβήτη, πιθανά ήδη θα γυμνάζεστε λίγο περισσότερο και θα προσέχετε τη διατροφή σας, όμως πρέπει να φροντίσετε και την ψυχολογία σας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, καλό είναι να ελέγξετε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι ο θετικός τρόπος σκέψης, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Oι ερευνητές παρακολούθησαν 140.000 γυναίκες ηλικίας 50 με 79 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα «Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών» (Women’s Health Initiative Study), για περίπου 14 χρόνια.
Ενώ στην αρχή της έρευνας καμία από τις γυναίκες δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 2, κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, πάνω από 19.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με τη νόσο. Στην αρχή της έρευνας, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Τρία χαρακτηριστικά έκαναν την διαφορά, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Juhua Luo, PhD, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Bloomington. Όπως λέει η ίδια, ο πεσιμισμός, η εχθρική συμπεριφορά και η αρνητική σκέψη φάνηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. «Θα έλεγα ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο σε μέτριο βαθμό», αναφέρει η Δρ. Luo.
Η έρευνα απευθύνθηκε σε γυναίκες, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους άνδρες. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εμμηνόπαυση: Η Εφημερίδα της Εταιρίας για την Εμμηνόπαυση στη Βόρεια Αμερική (Menopause: The Journal of the North American Menopause Society).
Λεπτομέρειες της Έρευνας
Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το πόσο έντονα ήταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην κατηγορία με το μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας, είχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, από τις γυναίκες που ήταν το λιγότερο αισιόδοξες.
Οι γυναίκες που ήταν λιγότερο αρνητικές είχαν κατά 9% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από αυτές που βρίσκονταν στην κατηγορία με χαρακτηριστικό τον μεγαλύτερο βαθμό αρνητισμού.
Οι γυναίκες που ήταν λιγότερο επιθετικές είχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι ερευνητές, προκειμένου να προσδιορίσουν ποιες γυναίκες ήταν αισιόδοξες, τους ζήτησαν να απαντήσουν αν συμφωνούσαν με διάφορες δηλώσεις όπως για παράδειγμα, «σπάνια πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν». Αντίστοιχα, για να προσδιορίσουν την αρνητικότητα, τους έθεσαν ερωτήσεις όπως αν θα έκαναν σκηνή σε δημόσιο μέρος σε περίπτωση που κάποιος τις έκανε να θυμώσουν.
Τέλος, για να διαπιστωθεί η “εχθρική” συμπεριφορά, έπρεπε να απαντηθούν ερωτήματα όπως αν θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές να μην εμπιστεύονται κανέναν.
Για να εξηγήσουμε το συσχετισμό μεταξύ χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και διαβήτη.
Δύο είναι οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για αυτό το συσχετισμό, είπε η Δρ. Luo στο OnTrackDiabetes. Ο πρώτος μηχανισμός είναι βιολογικός, και πιθανότατα συνδέεται με το στρες, που μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος αρνητικά.
«Ο άλλος έχει σχέση με τη συμπεριφορά», αναφέρει η Δρ. Luo. «Η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής.» Για παράδειγμα, οι πεσιμιστές μπορεί να θεωρούν ότι το να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή δεν βοηθά και ιδιαίτερα, οπότε γιατί να κάνουν τον κόπο;
Για να εντάξουμε την έρευνα σε πλαίσιο
Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη λέει ότι η φυλή και η εθνικότητα μπορεί επίσης να έχουν σχέση με το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Οι Αφρικανοί – Αμερικάνοι, οι Λατινοαμερικάνοι, οι Ινδιάνοι, οι Ιθαγενείς από τη Χαβάη, όσοι κατάγονται από τα Νησιά του Ειρηνικού και οι Ασιάτες της Αμερικής, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αναφέρει η Δρ. Luo. Για παράδειγμα, μια έρευνα συνέδεσε τον θυμό με το διαβήτη, ενώ μια άλλη συνέδεσε την επιθετικότητα στους ανύπαντρους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με αυξημένα επίπεδα σακχάρου.
Η έρευνα σχετικά με το πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τον διαβήτη είναι σχετικά νέα, λέει η JoAnn Pinkerton, MD, διευθυντικό στέλεχος της Εταιρίας για την Εμμηνόπαυση στη Βόρεια Αμερική και Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Virginia, η οποία μελέτησε τα αποτελέσματα.
Η Δρ. Pinkerton πιστεύει ότι σίγουρα είναι σημαντικό να παρακολουθήσει την έρευνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι πεσιμίστριες, αρνητικές και έχουν εχθρική συμπεριφορά, μπορούν να δώσουν έμφαση στη μεταβολή αυτών των χαρακτηριστικών τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Οι ειδικοί συχνά λένε ότι δεν μπορείς να αλλάξεις την προσωπικότητά σου, μπορείς όμως να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου. «Μαθαίνουμε ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι» λέει η Δρ. Pinkerton και συνεχίζει «όταν οι γυναίκες είναι έτοιμες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουν».
Πως να αποκτήσετε πιο θετική σκέψη
Αν θεωρείτε ότι ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων με αρνητική σκέψη, η Δρ. Pinkerton έχει μερικές συμβουλές να σας δώσει.
- Αναγνωρίστε και προσδιορίστε τις αρνητικές σκέψεις όταν εμφανίζονται. Μάθετε να απομακρύνεστε από αυτές.
- Σκεφτείτε να ακολουθήσετε κάποια διαλογιστική μέθοδο, η οποία μπορεί να σπάσει τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων.
- Να στρέφετε την προσοχή σας σε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, όχι σε αυτά για τα οποία ανησυχείτε.
- Μπορεί να είναι ωφέλιμο να λάβετε κάποιου είδους συμβουλευτική.
Οι γυναίκες όμως που είναι αρνητικές, πεσιμίστριες και εχθρικές, το γνωρίζουν ότι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά; Η Δρ. Luo υποπτεύεται ότι το γνωρίζουν, είτε από μόνες τους, είτε γιατί τους το έχουν πει άτομα από το περιβάλλον τους.
Η έρευνα επίσης καταλήγει ότι οι γιατροί που παρακολουθούν γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να θέλουν να τους θέτουν πιο μετριοπαθείς στόχους, τουλάχιστον στην αρχή, ώστε να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσπαθήσουν να τους επιτύχουν, λέει η Δρ. Luo.
Κάτι που δεν αναφέρει η έρευνα είναι ότι σε μια πατριαρχική κοινωνία που μεταχειρίζεται άνισα και άδικα τις γυναίκες και δεν τους αναγνωρίζει βασικά δικαιώματα, πόσο πιθανό είναι μια γυναίκα να μην έχει εχθρική, επιθετική συμπεριφορά και πεσιμιστικές σκέψεις;
Πηγή: ontrackdiabetes.com