7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κόπωση

εφτά τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κόπωση
εφτά τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κόπωση

Το σύνδρομο κόπωσης του διαβήτη είναι μια κατάσταση που οι ερευνητές μελετούν συνεχώς, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι ασθενείς διαχειρίζονται τον “φαύλο κύκλο” των συναισθημάτων και/ή σωματικών απαιτήσεων του διαβήτη.
Σύμφωνα με το Medical News Today, μερικοί από τους λόγους που τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παθαίνουν κόπωση πιο εύκολα, είναι οι εξής:

  • Μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  • Άλλα συμπτώματα του διαβήτη όπως συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα, έντονο αίσθημα πείνας, ακόμη και μετά από γεύμα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, και θολή όραση.
  • Επιπλοκές του διαβήτη όπως νεφρικά προβλήματα, συχνές λοιμώξεις, καρδιακές παθήσεις και νευρικές βλάβες (γνωστή και ως διαβητική νευροπάθεια).
  • Ψυχικά και συναισθηματικά ζητήματα που προκύπτουν από τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κόπωση

Οι εξής εφτά τρόποι θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

  1. Συνειδητοποιήστε πότε είστε πεσμένοι ενεργειακά, ειδικά κατά τη διάρκεια συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Παρατηρήστε το σώμα σας και την ικανότητά σας να ολοκληρώσετε καθημερινές εργασίες νοητικά ή σωματικά. Αν δυσκολεύεστε να ολοκληρώνετε καθημερινές εργασίες, εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ανάπαυση, αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε πολλή ενέργεια, ή αν αισθάνεστε ψυχολογικά πεσμένοι, συζητήστε τα θέματα που σας απασχολούν με το γιατρό σας το γρηγορότερο δυνατό. Η αναγνώριση της κόπωσης είναι το πρώτο βήμα ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει τρόπος να θεραπεύσετε την κόπωση, και το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον γιατρό σας.
  2. Έχει αποδειχθεί συστηματικά, ότι η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της κόπωσης και του στρες. Ίσως αυτή η τακτική να ακούγεται οξύμωρη – Μας λες τώρα να κινούμαστε περισσότερο για να αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι; Εν ολίγοις, ναι. Η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια και αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου του αίματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές για έχετε τα θετικά αποτελέσματα, αλλά λίγο τρέξιμο σίγουρα δεν κάνει κακό. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς της σωματικής αγωγής, υπάρχουν πολλές ελαφριές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κόπωση, όπως περπάτημα, γιόγκα, ται τσι, κολύμπι, κ.α.
  3. Πάρτε έναν υπνάκο! Το Healthy Aging and Physical Disability Rehabilitation Research and Training Center συστήνει, όποτε μπορείτε, να παίρνετε σύντομους ύπνους των 10 με 30 λεπτών μια με τρεις φορές την ημέρα. Κάποιοι αναφέρουν ότι τους βοηθά να κοιμούνται περισσότερη ώρα, οπότε είναι καλό να πειραματιστείτε για να δείτε πότε σας βολεύει να κοιμηθείτε.
  4. Να έχετε το ρυθμό σας. Μην συγκρίνετε το ρυθμό σας με κάποιου άλλου. Την κάθε ημέρα της ζωής σας την περνάτε σύμφωνα με τις αντοχές σας. Κάνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα κάθε μέρα και βάλτε στόχο να μειώσετε οτιδήποτε έχετε να κάνετε που δεν είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα αν η κάθε καινούρια ημέρα σας φαίνεται βουνό. Η λέξη κλειδί εδώ είναι “αρκετά”. Το ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε. Ζητήστε βοήθεια, μοιράστε αυτά που πρέπει να γίνουν και αναβάλλετε εργασίες ώστε να ανακάμψετε και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα.
  5. Τα σωστά γεύματα έχουν σημασία. Η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ συνιστά μικρά γεύματα και σνακ ανά λίγες ώρες μέσα στην ημέρα ώστε να παρέχεται μια σταθερή ροή θρεπτικών συστατικών στο σώμα και τον εγκέφαλο. Συχνά, ένα κομμάτι φρούτο ή μια χούφτα καρποί, μπορούν να δώσουν στο σώμα την ώθηση που χρειάζεται. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, με την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, παρατηρείται μια πτώση στην παραγωγικότητα αργά το απόγευμα. Αν λοιπόν συνηθίζετε να τρώτε πλούσιο μεσημεριανό, σκεφτείτε να μειώσετε λιγάκι την ποσότητα. Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνετε περισσότερα οφέλη με μικρότερη ποσότητα φαγητού.
  6. Πηγαίνετε για μασάζ. Πραγματικά, αν μπορείτε, κλείστε ραντεβού τώρα. Το μασάζ έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της ισνουλινοαντίστασης και τη μείωση του στρες, αλλά είναι ευεργετικό και για άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, μια περίπλοκη διαταραχή που έχει ως χαρακτηριστικό την ακραία κόπωση χωρίς να συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος.
  7. Κάντε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Σύμφωνα με το National Institute on Aging, οι εξής συνήθειες μπορεί να συμβάλλουν ή να οδηγήσουν στην κόπωση:
  • Όταν μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά
  • Όταν καταναλώνουμε πολλή καφεΐνη
  • Όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ
  • Όταν τρώμε junk food

Βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κόπωσης, παίζει η απόφασή μας να κοιμόμαστε περισσότερο. Η ελάττωση της κατανάλωσης καφεΐνης είναι άλλο ένα βασικό βήμα. Και είναι βασικό να προσαρμόσουμε τον τρόπο σκέψης μας – κάτι που είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε – ώστε να έχουμε πιο ρεαλιστικές απαιτήσεις ως προς το τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα σε μια μέρα, είτε αυτό έχει να κάνει με τη δουλειά είτε όχι.
Για να προσδιορίσει κανείς και να αντιμετωπίσει ποια είναι τα πράγματα στη ζωή του που του προκαλούν στρες, μπορεί να χρειαστεί να πάρει άδεια από τη δουλειά, να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του, να ζητήσει βοήθεια από οικογένεια και φίλους, και/ή να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στις σχέσεις. Ο τελικός στόχος είναι να βάλουμε τη ζωή μας σε μια σειρά που θα μας κάνει αισθανόμαστε καλύτερα.
Θυμηθείτε: να κάνετε αργά και σταθερά βήματα και να ασχολείστε με ένα πρόβλημα κάθε φορά. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα ταυτόχρονα και η κόπωση δεν φεύγει επειδή έτσι θέλουμε.

Πηγή: diabetesdaily.com

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Αυτό είναι το νέο αυτόνομο CGM σύστημα για real time αποτελέσματα χωρίς μετρήσεις που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ - Γιατί να το προτιμήσω
Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο αυτόνομο CGM σύστημα για real time αποτελέσματα χωρίς μετρήσεις που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ – Γιατί να το προτιμήσω

Τέλος οι μετρήσεις! Ποιο είναι το νέο CGM σύστημα μέτρησης σακχάρου που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και υπόσχεται…