Νέο πειραματικό φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου αλλά και το σωματικό βάρος

Νέο πειραματικό φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου αλλά και το σωματικό βάρος
Νέο πειραματικό φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου αλλά και το σωματικό βάρος

Νέο πειραματικό φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 μειώνει το σάκχαρο του αίματος αλλά και το σωματικό βάρος. Πρόκειται για τη σηματοδοτική πρωτεΐνη IC7Fc, την οποία οι ερευνητές δημιούργησαν με το συνδυασμό δύο διαφορετικών πρωτεϊνών σηματοδότησης. Η νέα πρωτεΐνη στοχεύει στον υποδοχέα gp13, ο οποίος βρίσκεται σε πολλά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος που επηρεάζουν τον μεταβολισμό.
Τα πρώτα πειράματα πραγματοποιήθηκαν από Αυστραλούς ερευνητές σε παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες και στη μία χορηγούσαν την IC7Fc καθημερινά για μια εβδομάδα, ενώ στην άλλη, την ομάδα ελέγχου, έδιναν απλά λιγότερη τροφή και χορηγούσαν ένα αλατούχο διάλειμμα.
Στο τέλος της εβδομάδας διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα που είχε λάβει την πρωτεΐνη είχε μειωθεί το λίπος στο σώμα χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί η μυϊκή τους μάζα. Τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο, είχαν χάσει βάρος και είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου. Στην ομάδα ελέγχου είχε μειωθεί μεν το λίπος, αλλά παράλληλα είχε μειωθεί και η μυϊκή μάζα.
Άλλα ευρήματα έδειξαν ότι με τη χρήση της IC7Fc, τα ποντίκια παρουσίασαν αυξημένη οστική πυκνότητα, ενώ εμποδίστηκε η εμφάνιση λίπους στο ήπαρ.
Μιας και αυτή τη στιγμή οι παραδοσιακές θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2, δεν παρουσιάζουν τα ίδια οφέλη, οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση ώστε να περάσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους.
Με τη θετική επίδραση που παρουσίασε η πρωτεΐνη ως προς τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, οι ερευνητές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Επειδή πρόκειται για πρωτεΐνη, η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται ενέσιμα μια φορά την εβδομάδα.
Πηγές: New Scientist, nucleus.gr, scimex

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes
Περισσότερα

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για το διαβήτη στη Θεσσαλονίκη

Στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου διοργανώνεται στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη Ημερίδα Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).