Εγκρίθηκε στην Ευρώπη το Qtrilmet, χάπι που συνδυάζει μετφορμίνη με farxiga και onglyza, για άτομα με διαβήτη τύπου 2 Εγκρίθηκε στην Ευρώπη το Qtrilmet, χάπι που συνδυάζει μετφορμίνη με farxiga και onglyza, για άτομα με διαβήτη τύπου 2
Το Qtrilmet είναι ένα χάπι που εγκρίθηκε στην Ευρώπη για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και συνδυάζει τη μετφορμίνη, με το farxiga (αναστολέας SGLT-2)... Εγκρίθηκε στην Ευρώπη το Qtrilmet, χάπι που συνδυάζει μετφορμίνη με farxiga και onglyza, για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Το Qtrilmet είναι ένα χάπι που εγκρίθηκε στην Ευρώπη για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και συνδυάζει τη μετφορμίνη, με το farxiga (αναστολέας SGLT-2) και το onglyza (αναστολέας DPP-4). Λαμβάνεται μια φορά την ημέρα και βοηθά στην μείωση της A1C και στην απώλεια βάρους. Στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκριθεί με την ονομασία “Qternmet”.

Η έγκριση του φαρμάκου της AstraZeneca βασίστηκε στα αποτελέσματα πέντε δοκιμών κατά τις οποίες ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων είχε καλύτερη απόδοση από ανάλογους συνδυασμούς φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών αποδείχτηκε ότι το φάρμακο βοήθησε στην μείωση των επιπέδων της A1C και στην απώλεια βάρους, περισσότερο από ότι αν οι ουσίες λαμβάνονταν χωριστά. Δηλαδή:

Σε άτομα που έλαβαν τον τριπλό συνδυασμό, η A1C μειώθηκε κατά 1%. Ανάλογα, το ποσοστό της μείωσης ήταν 0,7% για άτομα που έλαβαν συνδυασμό onglyza με μετφορμίνη και 0,6% για άτομα που έλαβαν συνδυασμό farxiga με μετφορμίνη. Η μέση τιμή γλυκοζηλιωμένης πριν την δοκιμή ήταν 8,2%.

Ως προς το βάρος, με τη χρήση του τριπλού συνδυασμού παρατηρήθηκε απώλεια βάρους 2 κιλών (ο μέσος όρος βάρους πριν την χρήση φαρμάκων ήταν τα 87 κιλά). Ανάλογα, η απώλεια βάρους για άτομα που έλαβαν τον συνδυασμό onglyza με μετφορμίνη ήταν 0,4 κιλά (αρχικό βάρος 92 κιλά), ενώ για άτομα που έλαβαν συνδυασμό farxiga με μετφορμίνη ήταν και εδώ 2 κιλά (αρχικό βάρος 90 κιλά).

Το φάρμακο θα γίνει διαθέσιμο σε δύο συνδυασμούς δόσεων. Η μία θα διαθέτει μεγαλύτερη δόση μετφορμίνης από την άλλη, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η λήψη του φαρμάκου θα γίνεται με δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης για την μείωση των παρενεργειών.

Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το φάρμακο είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και αναστάτωση του γαστρεντερικού συστήματος. Αν χορηγηθεί σε συνδυασμό με ινσουλίνη ή σουλφονυλουρίες, αυξάνει τις πιθανότητες υπογλυκαιμίας.

Πηγές: Diatribe, Diabetes.co.uk

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares