Νέα τεχνολογία: Σκουλαρίκι που μετρά τη γλυκόζη στο αίμα!

Νέα τεχνολογία: Σκουλαρίκια που μετρούν τη γλυκόζη στο αίμα!
Νέα τεχνολογία: Σκουλαρίκια που μετρούν τη γλυκόζη στο αίμα!

Η Tyra K, 22 ετών, είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Huddersfield στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατάφερε να περάσει στους τελευταίους γύρους του περσινού Διεθνούς Διαγωνισμού Αποφοίτων με μια πρωτότυπη συσκευή που σχεδίασε.
Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Σχεδιασμού Προϊόντων, η Tyra σχεδίασε ένα διακριτικό σκουλαρίκι που μπορεί να μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε πραγματικό χρόνο.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η ίδια η Tyra δεν πάσχει από διαβήτη. Μεταφέρουμε μεταφρασμένη τη συνέντευξή της στο έγκυρο site Diabetes Daily.

Tyra ευχαριστούμε που αφιερώνεις χρόνο για να μας μιλήσεις. Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να σχεδιάσεις αυτή τη συσκευή μιας και η ίδια δεν πάσχεις από διαβήτη;

Γεια σας κι ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα προϊόν που βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 μετά από ένα περιστατικό που συνέβη σε ένα γείτονά μου. Το 2019 ο γείτονάς μου, που μένει μόνος του, έπαθε ένα επεισόδιο ξαφνικής υπογλυκαιμίας. Ευτυχώς τα παράθυρά του ήταν ανοιχτά κι έτσι τον ακούσαμε που φώναξε βοήθεια.
Καταφέραμε να μπούμε στο σπίτι του και καλέσαμε αμέσως ασθενοφόρο. Αφού του είχαν δοθεί οι πρώτες βοήθειες και ο γείτονάς μου συνερχόταν, ανακαλύψαμε ότι το σάκχαρό του άρχισε να πέφτει μέσα στη νύχτα και ο ίδιος παραλίγο να πέσει σε διαβητικό κώμα. Αυτή η ατυχής περίσταση με ενέπνευσε να σχεδιάσω ένα προϊόν που μπορεί να αποτρέψει πιθανές θανατηφόρες περιπτώσεις και να υποστηρίξει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Πως ξεκίνησες να το σχεδιάζεις μόλις σου ήρθε η ιδέα; Ξέρω ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν ιδέες αλλά δεν ξέρουν πως να τις πραγματοποιήσουν.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον έλεγχο του διαβήτη, το αρχικό μου σχέδιο ήταν να κάνω όσο περισσότερη έρευνα μπορούσα. Καθώς δεν πάσχω από διαβήτη τύπου 1 και δεν είχα και πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα.
Δημιούργησα ομάδες, έκανα συνεντεύξεις, έστειλα ερωτηματολόγια για να εντοπίσω ποια ήταν τα κύρια σημεία που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τους γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1, καθώς κατάφερα να δημιουργήσω μια ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να διαπιστώσω ποια ήταν τα κύρια προβλήματα σε παιδιά και εφήβους, όπως η ανασφάλεια της διαχείρισης του διαβήτη μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μου φάνηκε αρκετά σοβαρό, μιας και πιστεύω ότι κανένα παιδί δεν θα πρέπει να νιώθει ντροπή στην προσπάθεια να ελέγχουν την υγεία τους.
Αφού επεξεργάστηκα όλες αυτές τις πληροφορίες, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα προϊόν που θα βοηθούσε στη μείωση του στίγματος της διαχείρισης του διαβήτη και θα ενθάρρυνει παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να ελέγχουν την κατάστασή τους.
Το σκουλαρίκι μέτρησης γλυκόζης είναι επαναφορτιζόμενο

Ζω με άνθρωπο που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και χρησιμοποιεί συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή είναι σωτήρια. Τι είναι αυτό που κάνει το Σκουλαρίκι Μέτρησης Γλυκόζης καλύτερο από γνωστά προϊόντα όπως αυτά της Dexcom και το Freestyle Libre;

Τα προϊόντα εταιριών όπως η Dexcom και το Freestyle Libre είναι επαναστατικά. Τα τελευταία 10 χρόνια, η πρόοδος που έχει γίνει στη διαχείριση του διαβήτη είναι καταπληκτική, καθώς η τεχνολογία στα προϊόντα που κυκλοφορούν έχει βοηθήσει πολλά άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Πολλά συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αντιμετωπίζουν τις διάφορες ανάγκες των χρηστών τους. Ο κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και περιμένει διαφορετικά πράγματα από ένα προϊόν.
Το Σκουλαρίκι Μέτηρησης Γλυκόζης διαφέρει από τις μεγάλες μάρκες γιατί εστιάζει στη διακριτικότητα, είναι απλό και γρήγορο. Έχει σχεδιαστεί ώστε να εμφανίζεται ως τεχνολογία που μπορεί κανείς να φορέσει. Μοιάζει με ασύρματο ακουστικό, και στόχος είναι να καταστήσει τον έλεγχο του σακχάρου σε κοινωνικές συγκεντρώσεις λιγότερο αγχωτικό.

Βρίσκω την ιδέα του σκουλαρικιού καταπληκτική. Πως ακριβώς μετρά το σάκχαρο από το λοβό του αυτιού; Είναι επίπονο να το φορέσει κανείς; Χρειάζεται βαθμονόμιση με μέτρηση από το δάκτυλο;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δώσω όλες τις λεπτομέρειες της τεχνολογίας, καθώς το προϊόν ακόμη κατασκευάζεται. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι δεν είναι επίπονη η εισαγωγή του προϊόντος, καθώς χωρά σε μια απλή τρύπα σκουλαρικιού. Ο μόνος πόνος που νιώθει κανείς δηλαδή, είναι το τρύπημα του αυτιού.

Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζει κανείς τον αισθητήρα; Ή είναι επαναφορτιζόμενος;

Το φοβερό με αυτό το σκουλαρίκι είναι ότι επαναφορτίζεται. Η συσκευή δεν περιέχει αναλώσιμα πλαστικά μέρη, το σκουλαρίκι μπορεί να το καθαρίσει κανείς με ένα πανί και να το χρησιμοποιήσει όταν και όσο το χρειάζεται. Ακόμη δεν γνωρίζω τον ακριβή χρόνο ζωής του προϊόντος, όμως έχει σχεδιαστεί ώστε να διαρκεί αρκετά περισσότερο από τους αισθητήρες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Απ’ ότι καταλαβαίνω, μόλις το σκουλαρίκι ανιχνεύσει τα επίπεδα του σακχάρου, μεταδίδει τις πληροφορίες σε κάποια εφαρμογή. Τι χαρακτηριστικά έχει αυτή η εφαρμογή, εκτός από την παρουσίαση των τιμών του σακχάρου;

Όπως και το σκουλαρίκι, η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ελπίζω όμως ότι θα παρέχει μια μοναδική εμπειρία για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιράζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές γλυκόζης τους με την οικογένεια και τους φίλους τους. Έτσι δημιουργείται ένα προσωπικό δίκτυο υποστήριξης για τους χρήστες που το χρειάζονται.
Το σκουλαρίκι μέτρησης γλυκόζης

Μιας και η έμπνευση για το σχεδιασμό αυτής της συσκευής προέκυψε από τη δημιουργία μιας ομάδας από γονείς που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με τα παιδιά τους που δεν ήθελαν να ελέγχουν την ασθένειά τους μπροστά σε άλλους για να αποφύγουν το στίγμα, έχεις ξαναέρθει σε επαφή με αυτές τις οικογένειες για να τους παρουσιάσεις αυτό που σχεδίασες; Ποια ήταν η αντίδρασή τους; Φαντάζομαι ότι συγκινήθηκαν από την επιτυχία σου!

Ναι! Πρόσφατα μίλησα με την πρόεδρο της ομάδας υποστήριξης, που με ενημέρωσε ότι η ομάδα αντέδρασε θετικά σε σχέση με το Σκουλαρίκι Μέτρησης Γλυκόζης, και ανυπομονούν να δουν τι θέση θα λάβει το προϊόν στο διαγωνισμό.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα προκειμένου να κυκλοφορήσει αυτό το προϊόν στην αγορά;

Τα επόμενα βήματα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση και να δημιουργηθεί η κατάλληλη ομάδα που θα φέρει το προϊόν στην αγορά.

Πως πιστεύεις ότι θα βελτιώσεις το προϊόν με τον καιρό;

Αυτή τη στιγμή εστιάζω στην ανάπτυξη του προϊόντος για κυκλοφορία στην αγορά. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να παράγουμε παραλλαγές του προϊόντος ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1.

Μιας και έχεις ήδη τόσο μεγάλη επιτυχία με μια τόσο σημαντική συσκευή που μπορεί να βοηθήσει τόσους πολλούς ανθρώπους, σε τι πιστεύεις ότι θα εργαστείς μετά; Ίσως σε δέκα χρόνια;

Προσωπικά ελπίζω να καταφέρω να κυκλοφορήσει το Σκουλαρίκι Μέτρησης Γλυκόζης στην αγορά και θα ήθελα να συνεχίσω να σχεδιάζω προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Ευχαριστούμε πολύ που αφιέρωσες χρόνο για να μας μιλήσεις Tyra. Θα χαρούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του προϊόντος σου και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
Πηγή: Diabetes Daily

Total
78
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

«Πάντα το όνειρό μας θα είναι η ίαση» Χριστίνα Σουλιώτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, Χριστίνα Σουλιώτη, μίλησε στο Glykouli.gr και την Αγγελική Λάλου
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) στο πλευρό των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1 - Η ευχή της Ηλέκτρας
Περισσότερα

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) στο πλευρό των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1 – Η ευχή της Ηλέκτρας

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπλήρωσε την ευχή της Ηλέκτρας, 10 χρονών, της γλυκιάς Ηλέκτρας με Διαβήτη τύπου 1,…
Περισσότερα

Χρήστος Δαραμήλας: «O σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά μια χρόνια πάθηση»

Συνέντευξη του Χρήστου Δαραμήλα στην Μαρία Κατσικαδάκου και στο GlykouliGr. Ο Χρήστος Δαραμήλας είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας…