Ο ΠΟΥ ζητά λύση για την πρόσβαση στην ινσουλίνη

Ο ΠΟΥ ζητά λύση για την πρόσβαση στην ινσουλίνη
Ο ΠΟΥ ζητά λύση για την πρόσβαση στην ινσουλίνη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Πέμπτη έφερε στο προσκήνιο το θέμα της αγοράς ινσουλίνης, και την κυριαρχία των τριών μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του διαβήτη ανά τον κόσμο.
Ο ΠΟΥ για την επέτειο των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, ξεκίνησε ένα νέο Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το Διαβήτη που στόχο έχει να ενισχύσει τις προσπάθειες για πρόληψη του διαβήτη και παροχή πρόσβασης σε θεραπείες σε όσους τις χρειάζονται.
«Η ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση του διαβήτη είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ» είπε ο Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedrow Adhanom Ghebreyesus. «Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τα τελευταία 40 χρόνια έχει τετραπλασιαστεί ».
Ο Tedros είπε ότι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει πανδημίας του κορωνοϊού, και τόνισε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με σοβαρή νόσο Covid-19 έχουν διαβήτη».
Ο ΠΟΥ λέει ότι περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια πάσχουν από διαβήτη, και οι περισσότεροι μένουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ 1,6 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται άμεσα με το διαβήτη κάθε χρόνο.
Ο ΠΟΥ είπε ότι οι θάνατοι από διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 2000 και είναι η 9η αιτία θανάτου στον κόσμο.

Κοινωνική αποτυχία

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για να αυξηθεί η πρόσβαση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες χώρες.
«Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το Διαβήτη θα βοηθήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για δράση που θα αυξήσει την προσβασιμότητα και την προσιτότητα σε φάρμακα για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη του διαβήτη» είπε ο Tedros και συνέχισε:
«Το γεγονός ότι άνθρωποι που χρειάζονται ινσουλίνη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να τη λάβουν με κίνδυνο της ζωής τους, είναι αποτυχία της κοινωνίας και της παγκόσμιας κοινότητας».
Το 2019, ο ΠΟΥ εισήγαγε ένα πρόγραμμα προεπιλογής που στόχο είχε να φέρει περισσότερες παρασκευαστικές εταιρίες στην αγορά ώστε να «αυξήσει τη διαθεσιμότητα ποιοτικής ινσουλίνης στις χώρες που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν αρκετή ποσότητα για τους πολίτες τους».
Τότε είχε πει ότι είχε ξεκινήσει συζητήσεις με παρασκευαστές ινσουλίνης για την εύρεση τρόπων που θα βοηθούσαν να εξυπηρετηθεί η παγκόσμια ζήτηση σε «προσιτές τιμές».

Γιατροί Χωρίς σύνορα

Ο ιατρικός φιλανθρωπικός οργανισμός Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κάλεσε τον ΠΟΥ να θέσει προτεραιότητα τον εφοδιασμό των χωρών με ποιοτικές πηγές ινσουλίνης, λέγοντας ότι η πρόσβαση έχει άμεση προτεραιότητα ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
«Παγκόσμια, μόνο οι μισοί άνθρωποι που χρειάζονται ινσουλίνη έχουν πρόσβαση σε αυτό το απαραίτητο φάρμακο λόγω των αυξημένων αναγκών για αποθήκευση, πολύπλοκων πρωτοκόλλων θεραπείας και υψηλών τιμών» είπαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ο ΠΟΥ είπε επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα, καθώς πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν μετρητές και ταινίες σακχάρου.
Είπε ότι οι εταίρες που ψάχνουν καινοτόμες λύσεις, θα πρέπει να εστιαστούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλού κόστους και σε ψηφιακές λύσεις για την φροντίδα του διαβήτη.
Πηγή: Medical Xpress

Total
31
Shares
Σχετικά άρθρα