Εβδομαδιαία ινσουλίνη βρίσκεται στην τρίτη φάση δοκιμών

Εβδομαδιαία ινσουλίνη βρίσκεται στην τρίτη φάση δοκιμών
Εβδομαδιαία ινσουλίνη βρίσκεται στην τρίτη φάση δοκιμών

Μια νέα θεραπεία με ινσουλίνη που λαμβάνεται ενέσιμα από άτομα με διαβήτη τύπου 2 μια φορά την εβδομάδα, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε δύο μεγάλες δοκιμές.
Η δυνατότητα παροχής μιας ινσουλίνης που θα λαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους με διαβήτη, μιας και πολλοί διστάζουν να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη εξαιτίας των ενέσεων.
Η Ildiko Lingvay, καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής, και επιστήμης δεδομένων και πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο του Texas (UT Southwestern) στις ΗΠΑ είπε ότι: «Η ινσουλίνη, που εδώ και 100 χρόνια αποτελεί τη βάση της θεραπείας του διαβήτη, είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για τη μείωση της γλυκόζης και είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται στη σωστή δόση».
«Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι δύσκολη, χρειάζεται συχνές ενέσεις και συνεχίζει να ενέχει στίγμα. Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής ινσουλίνης που μπορεί να χορηγείται μια φορά την εβδομάδα αποτελεί τεράστιο άλμα στο χώρο του διαβήτη».
Η καθηγήτρια επέβλεψε δύο μελέτες, στις οποίες έλαβαν μέρος άτομα από διάφορες χώρες. Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος λίγο περισσότερα από 200 άτομα, στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία με την εβδομαδιαία ινσουλίνη για 16 εβδομάδες, μετά το τέλος των οποίων υπήρχε κάποια περίοδος παρακολούθησης. Περισσότεροι από 150 εθελοντές έλαβαν μέρος στη δεύτερη δοκιμή που ήταν παρόμοια με την πρώτη.
Η καθηγήτρια Lingvay είπε ότι: «Οι δύο αυτές έρευνες ήταν η βάση για την μεγαλύτερη κλινική δοκιμή τρίτου επιπέδου που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στο UT Southwestern και σε άλλα σημεία, που έχει σχεδιαστεί ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της χορήγησης εβδομαδιαίας ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη 1 ή 2.
«Η εβδομαδιαία ινσουλίνη μπορεί να μειώσει το βάρος της θεραπείας για τους ασθενείς, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών. Επίσης, θα μειώσει το βάρος για τους φροντιστές των ασθενών με διαβήτη που χρειάζονται ινσουλίνη.»
«Για παράδειγμα, η εβδομαδιαία ινσουλίνη θα βοηθήσει τη θεραπεία και μειώσει το βάρος για τους φροντιστές ασθενών που χρειάζονται βοήθεια να κάνουν ένεση, που ζουν σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας, και που έχουν προβλήματα μνήμης.»
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
118
Shares
Σχετικά άρθρα