Η τακτική κατανάλωση κεχριού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

Η τακτική κατανάλωση κεχριού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2
Η τακτική κατανάλωση κεχριού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κεχριού ενέχει οφέλη για τον έλεγχο του σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Frontiers in Nutrition. Οι επιστήμονες λένε ότι σύμφωνα με τα πορίσματα, το κεχρί μπορεί να είναι ωφέλιμο στον σχεδιασμό των γευμάτων των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, αλλά και ως μέτρο πρόληψης.
Ο καθηγητής Ian Givens, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Reading, λέει ότι: «Η γνώση αυτού του αρχαίου δημητριακού τώρα αρχίζει να διαδίδεται παγκοσμίως, και η μελέτη μας δείχνει ότι το κεχρί είναι πολλά υποσχόμενο για τον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. στη μεγαλύτερη μελέτη και ανάλυση ερευνών που σύγκριναν το κεχρί με άλλα ήδη δημητριακών, όπως το επεξεργασμένο ρύζι, ο αραβόσιτος και το σιτάρι, το κεχρί είχε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, και οι συμμετέχοντες που το κατανάλωσαν είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης
Οι ερευνητές μελέτησαν 80 δημοσιευμένες έρευνες από 11 διαφορετικές χώρες για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τους ανθρώπους η καθημερινή κατανάλωση κεχριού. Έτσι ανακάλυψαν ότι σε ανθρώπους με διαβήτη, τα νηστικά και μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης έπεσαν 12% με 15%, και ήρθαν σε προδιαβητικά επίπεδα. Επιπλέον, η τιμή της HbA1c έπεσε κατά μέσο όρο 17% για ανθρώπους με προδιαβήτη. Έτσι επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.
φυτό κεχριού
Η dr. S. Anitha, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και Ανώτερη Επιστήμονας Διατροφής στο International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) εξηγεί ότι: «Κανείς δεν γνώριζε ότι έχουν πραγματοποιηθεί τόσο πολλές επιστημονικές μελέτες σχετικά με το κεχρί, ενώ τα οφέλη από την κατανάλωσή του συχνά αμφισβητήθηκαν. Αυτή η συστηματική μελέτη των ερευνών που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, έχει αποδείξει ότι το κεχρί μπορεί να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Το κεχρί έχει χαμηλό μέσο γλυκαιμικό δείκτη. Οι ερευνητές προσδιορίζουν αυτό το δείκτη στο 52,7, περίπου 36% χαμηλότερο από το αλεσμένο ρύζι και το επεξεργασμένο σιτάρι. Επιπλέον, βρίσκεται μεταξύ 14 και 37 πόντους χαμηλότερα από τον αραβόσιτο στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη. Το κεχρί που μελετήθηκε ήταν είτε χαμηλού είτε μέτριου γλυκαιμικού δείκτη. Ασχέτως του τρόπου μαγειρέματος, βρίσκονταν χαμηλότερα από το ρύζι, το σιτάρι και τον αραβόσιτο.
Η επιλογή του κεχριού ως διατροφική πρόταση είναι και φιλική προς το περιβάλλον.
Η Dr. Jacqueline Hughes, Γενική Διευθύντρια στο ICRISAT εξηγέι ότι: «Αυτή την στιγμή συνυπάρχουν ο υποσιτισμός και υπερσιτισμός, σημάδι ότι τα συστήματα διατροφής του πλανήτη χρειάζονται βελτίωση. Το κλειδί για τον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής, βρίσκεται στην ποικιλία. Σε επίπεδο καλλιεργειών, η ποικιλία αποτελλεί στρατηγική μετριασμού για τους καλλιεργητές, εν όψει κλιματικής αλλαγής, ενώ η ποικιλία στο πιάτο βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών του τρόπου ζωής, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2. Το κεχρί αποτελεί μέρος της λύσης για τον περιορισμό των προκλήσεων που σχετίζονται με την κακή διατροφή, την ανθρώπινη υγεία, την μείωση των φυσικών πόρων και την κλιματική αλλαγή».
Πηγή: The Diabetes Site

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα