Σοκολατένιες συμβουλές για γλυκό και υγιεινό Πάσχα

Πώς να υποκύψετε στον πειρασμό των σοκολατένιων αβγών χωρίς να βλάψετε την υγεία σας

Το Πάσχα είναι εδώ και σίγουρα ότι τα γεμάτα σοκολάτα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν έχουν διαφύγει της προσοχής σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά για όσους ζουν με διαβήτη.

Πρώτον, το Πάσχα έρχεται μόνο μία φορά το χρόνο και λίγη σοκολάτα αυτή τη στιγμή δεν θα επηρεάσει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σας.

Παιδιά

Για τα παιδιά με διαβήτη είναι επίσης σημαντικό να έχουν ένα παρόμοιο εθιμοτυπικό με τα αδέρφια και τους φίλους τους, ώστε να μην αισθάνονται ότι ο διαβήτης τους τα αποκλείει από αυτό. Το κλειδί είναι να τρώνε μικρές ποσότητες από το αυγό κάθε φορά και να το απλώνετε σε όλη την περίοδο του Πάσχα. Προσέξτε κάποια αυγά συνοδεύονται στη συσκευασία τους με επιπλέον γλυκά και σοκολάτα, προτιμήστε ένα αυγό που έχει παιχνίδι ή δώρο αντί για επιπλέον γλυκά.

Ενήλικες

Οι ενήλικες με διαβήτη μπορεί να προτιμήσουν ένα εναλλακτικό πασχαλινό δώρο όπως λουλούδια, φρούτα, ένα βιβλίο ή ένα κούφιο μη σοκολατένιο αυγό γεμάτο με μικρά ή ατομικά δώρα. Και πάλι, μικρές μερίδες σοκολάτας μπορεί να «απλωθούν» σε όλη την περίοδο του Πάσχα.

«Διαβητική» σοκολάτα

Τα «διαβητικά» πασχαλινά αυγά δεν συνιστώνται. Είναι ακριβά και περιττά. Η διαβητική σοκολάτα περιέχει φρουκτόζη, σορβιτόλη ή παρόμοιο γλυκαντικό που μπορεί να έχει καθαρτική δράση. Η διαβητική σοκολάτα είναι επίσης εξίσου υψηλή σε λίπος και θερμίδες με τη συνηθισμένη σοκολάτα και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σοκο-συμβουλές
1. Προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας. Έχει εντονότερη γεύση από την γάλακτος κι έτσι δεν χρειάζεται να φάτε μεγάλη ποσότητα για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας. Επίσης, έχει λιγότερη ζάχαρη καθώς και αντιοξειδωτικά.
2. Αν θέλετε η σοκολάτα σας να είναι πιο… θελκτική,  προτιμήστε να είναι με φρούτα αντί με ξηρούς καρπούς, λόγω λιγότερων θερμίδων.
3. Δοκιμάστε εναλλακτικά της σοκολάτας, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα γιαούρτι σοκολάτας και μους ή σορμπέ με λίγες θερμίδες.
4. Τρώτε αργά – αφήστε τη σοκολάτα να λιώσει στο στόμα σας δίνοντας έτσι χρόνο στον εαυτό σας να απολαύσει τη γεύση και την υφή της.
5. Βάλτε τη σοκολάτα στο ψυγείο πριν την φάτε, καθώς όταν είναι παγωμένη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να λιώσει στο στόμα σας.
6. Προσπαθήστε να τρώτε τη σοκολάτα μετά τα γεύματα, όταν θα είστε λιγότερο πεινασμένοι…
7. Διαβάστε τις ετικέτες και δείτε την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε υδατάνθρακες, έτσι ώστε να προσαρμόσετε τα επίπεδα ινσουλίνης.
8. Αποφασίστε πόση θα φάτε και απομακρύνετε την υπόλοιπη. Αυτό θα σας αποτρέψει να φάτε «άλλο ένα κομμάτι» και να… την κατασπαράξετε όλη χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε!

Διαβάστε ακόμα: 7 Tips για να Ενισχύσετε τον Οργανισμό σας αν Καταναλώσατε Μεγάλες Ποσότητες Σοκολάτας το Πάσχα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Καλό Πάσχα με διαβήτη! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα