Πώς να γλιτώσεις τη μελαγχολία της Blue Monday

Τι χρειάζεται να ξέρεις για την πιο «βαριά» Δευτέρα του χρόνου
Τι χρειάζεται να ξέρεις για την πιο «βαριά» Δευτέρα του χρόνου

Αν σήμερα ένιωσες λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως το πάπλωμα να σε πλακώνει, αν το αίσθημα «μισώ τις Δευτέρες» αναβόσβηνε με στο μυαλό σου με νέον γράμματα, κι αν ήθελες να πετάξεις το ξυπνητήρι με όση δύναμη σου απομένει, δεν είσαι η μόνη και υπάρχει λογική και ψυχολογική εξήγηση.

Σήμερα είναι η Μπλε Δευτέρα ή αλλιώς Blue Monday, η τρίτη Δευτέρα τον Ιανουάριο, η οποία έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως να είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Γιατί σήμερα; Η ιδέα σχεδιάστηκε αρχικά από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η οποία επινόησε έναν τύπο ή αλλιώς φόρμουλα για να καταλάβει πότε η ψυχική πτώση ήταν πιο πιθανό να εμφανιστεί πιο έντονη μετά τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως ο καιρός, το χρέος, ο χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς και η γενική αίσθηση χαμηλών κινήτρων αυτήν την εποχή του χρόνου.

Κάπως έτσι προέκυψε η «Μπλε Δευτέρα» που έχει πλέον αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο ως ημέρα που η μελαγχολία μετά τις γιορτές χτυπάει κόκκινο. Αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι. Μπορεί λοιπόν να σου ακούγεται σαν να έχεις σήμερα το απόλυτο άλλοθι για να περάσεις τη μέρα κάτω από τα σκεπάσματα –ευνοεί και το σημερινό κρύο εδώ που τα λέμε– ή να λιώσεις βλέποντας συναισθηματικές σειρές για να έχεις άλλη μια αφορμή για να πλαντάξεις στο κλάμα ή να το ρίξεις στη θεραπεία μέσω της σοκολάτας, ίσως είναι καλύτερο να δεις τη μέρα ως αφορμή για να ασχοληθείς με την ψυχική σου υγεία και να σκεφτείς αν έχεις καθιερώσει μερικές υγιεινές καθημερινές συνήθειες που προάγουν την ευεξία σου.

Εδώ είναι μερικοί δοκιμασμένοι τρόποι για να επιβιώσεις τη χειρότερη ημέρα του έτους και να το μετατρέψεις σε μία από τις καλύτερες.

Άσκηση

Ναι, ξέρω όταν έξω έχει κρύο ή κακό καιρό δεν ψήνεσαι και πολύ για να πας για τζόκινγκ είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις, αλλά θα σε τονώσει. Η άσκηση είναι ένα ενισχυτικό φυσικής ενέργειας και απελευθερώνει ενδορφίνες και σε βοηθάει να αισθανθείς πιο ευτυχισμένη και να έχεις λιγότερο άγχος. Δεν χρειάζεται να κάνεις βάρη ή ασκήσεις για ώρες για να πάρεις μια τόνωση ενδορφίνης. Απαλές προπονήσεις όπως περπάτημα ή γιόγκα – ή απλώς να βγεις από το σπίτι για μια βόλτα θα σου κάνει καλό. Εναλλακτικά βάλε την αγαπημένη σου χορευτική μουσική και χόρεψε μέχρι να νιώσεις ότι χαλαρώνει το σώμα σου και χορεύεις με την ψυχή σου. Είναι και ο πιο φθηνός, οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος και για να ζεσταθείς.

Ώρα για προσωπική φροντίδα

Η προσωπική φροντίδα είναι κάτι που πολλές φορές λόγω των έντονων ρυθμών μπορεί να περνάει στα ψιλά γράμματα – ωστόσο οι μικρές συχνές ιεροτελεστίες όπου φροντίζει τον εαυτό σου και αφιερώνεις χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική σου υγεία. Απόλαυσε ένα αφρόλουτρο ή πρόσφερε μια πλήρη ρουτίνα περιποίησης στην επιδερμίδα σου. Δοκίμασε μια συνεδρία διαλογισμού ή αρωματοθεραπείας από το σπίτι. Βρες ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί – ακόμα και τα online μαθήματα ή η εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας μπορούν να θεωρηθούν ασχολίες της προσωπικής φροντίδας καθώς αφορούν τη φροντίδα του μυαλού.

Επικοινώνησε το συναίσθημά σου

Η περίοδος μετά τα Χριστούγεννα (και ακόμη και τα ίδια τα Χριστούγεννα) μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για πολλούς ανθρώπους. Εάν αισθάνεσαι πίεση, άγχος, ανησυχία ή τάσεις μελαγχολίας, δες τη σημερινή μέρα ως ευκαιρία για να μιλήσεις για ό,τι νιώθεις με κάποιον που εμπιστεύεσαι. Μια τηλεφωνική κλήση σε ένα μέλος της οικογένειάς σου ή μια κουβέντα εκ βαθέων με την κολλητή σου, θα σε βοηθήσει να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε μια σειρά και να νιώσεις κυρίως ότι δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό. Η υποστήριξη από άτομα που σε ενδιαφέρουν θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που σε βαραίνουν.

Απελευθέρωσε τη δημιουργικότητά σου

Όταν η δουλειά ή η καθημερινότητα μοιάζει να σε πιέζει και να γίνεται κουραστική, κατεύθυνε την ενέργειά σου σε κάτι δημιουργικό. Η προετοιμασία μιας υπέροχης συνταγής θα απογειώσει το δείπνο σου και θα σου προσφέρει ικανοποίηση και απόλαυση. Βάλε τη φωτογραφία στη ζωή σου, φωτογραφίζοντας κάθε μέρα κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση και φτιάξε ένα άλμπουμ με όσα αποτελούν τους δικούς σου ορισμούς ευτυχίας.

Αγάπησε τον εαυτό σου

Η σωματική φροντίδα θα ωφελήσει επίσης την ψυχική σου υγεία, εκτός από την άσκηση, η σωστή διατροφή και ο ποιοτικός-επαρκής ύπνος είναι απαραίτητες επίσης προϋποθέσεις. Φρόντιζε να μην τρως βιαστικά και να είσαι σίγουρη ότι ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή που σου προσφέρει όλες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν δεν προσλαμβάνεις όλα τα στοιχεία που έχεις ανάγκη τα αποθέματα της ενέργειάς σου μειώνονται κι αυτό έχει συνέπειες και σε ψυχική κόπωση.

Χρόνος εκτός οθόνης

Δεν είναι μυστικό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχική υγεία και η ατελείωτη απασχόληση στο Instagram σε μια μέρα όπως η σημερινή δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα το μυαλό σου. Αφιέρωσε μια ώρα (τουλάχιστον) απόψε για να απενεργοποιήσεις εντελώς τον ψηφιακό κόσμο. Αντ’ αυτού, αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να βυθιστείς εντελώς σε κάτι άλλο. Ακόμα κι αν είναι απλώς μια τηλεοπτική εκπομπή, θα ξεκαθαρίσει το μυαλό σου και θα απομακρύνει αυτήν την ενοχλητική αυτο-σύγκριση από τον εγκέφαλό σου.

Πώς να αποφύγεις τα blues της Blue Monday – AllYou.gr 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα