Η επαρκής ενυδάτωση συνδέεται με την καθυστέρηση της γήρανσης

Άλλο ένα σημαντικό όφελος της ενυδάτωσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine
Άλλο ένα σημαντικό όφελος της ενυδάτωσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine

Το να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι μπορεί να συνδέεται με βραδύτερη βιολογική γήρανση και χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

Η κατανάλωση αρκετού νερού (και άλλων υγρών) αποτελεί εδώ και καιρό μέρος των τυπικών συμβουλών για την υγεία και τη διατροφή, αλλά υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πόσο νερό χρειάζονται πραγματικά οι άνθρωποι να πίνουν για τη βέλτιστη υγεία. Πολλά τρόφιμα -ιδιαίτερα ορισμένα φρούτα και λαχανικά- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως δεν χρειάζεται να βασίζεστε αποκλειστικά στα ροφήματα για να έχετε την ενυδάτωση που χρειάζεστε. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι η επαρκής ενυδάτωση υποστηρίζει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα – συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα σε όλο το σώμα, της βοήθειας στην πέψη και της αποβολής των άχρηστων προϊόντων από το σώμα. Για τα άτομα με διαβήτη, η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων από τις αφυδατωτικές επιδράσεις των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Και, φυσικά, η λήψη αρκετών υγρών βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να διερευνήσουν εάν η βέλτιστη ενυδάτωση θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Για να γίνει αυτό, εξέτασαν δεδομένα από 15.752 ενήλικες μέσης ηλικίας (ηλικίας 45 έως 66 ετών) που συμμετείχαν σε αυτό που είναι γνωστό ως ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες. Αντί να ρωτήσουν τους ανθρώπους πόσο νερό έπιναν – κάτι που είναι πολύ αναξιόπιστο μέτρο ενυδάτωσης – οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα ως υποκατάστατο για τις συνήθειες ενυδάτωσης των συμμετεχόντων. Για να εκτιμήσουν πόση βιολογική γήρανση είχαν βιώσει οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία βιοδεικτών που σχετίζονται με την ηλικία (μετρήσεις αίματος ή άλλες σωματικές μετρήσεις) και αξιολόγησαν τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση συνδέεται με κινδύνους για την υγεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο νατρίου στο αίμα πάνω από 142 mol/L – που υποδηλώνει λιγότερο από τη βέλτιστη ενυδάτωση – συνδέθηκε με 50% υψηλότερο κίνδυνο να είναι βιολογικά μεγαλύτερο από την πραγματική ηλικία ενός ατόμου και 39% υψηλότερο συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιες ασθένειες. Ομοίως, ένα επίπεδο νατρίου στο αίμα πάνω από 144 mol/L συνδέθηκε με 21% υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης. Η ύπαρξη μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας συνδέθηκε με 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και 59% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ είναι πιθανό τα επίπεδα νατρίου στο αίμα να αντικατοπτρίζουν πόσο ενυδατωμένος είναι κάποιος, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι συμπεριφορές ενυδάτωσης ενός ατόμου – πόσο νερό προσλαμβάνει – επηρεάζουν αυτή τη μέτρηση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως το πόσο αποτελεσματικά το σώμα χρησιμοποιεί το νερό. οι άνθρωποι καταναλώνουν. Οι μελέτες παρέμβασης, έγραψαν, απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και γήρανσης – δηλαδή μελέτες στις οποίες ορισμένοι συμμετέχοντες ανατίθενται να καταναλώνουν περισσότερο νερό από άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα