Όσο περισσότερο ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου

Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine
Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, λένε οι ερευνητές, υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο μακροχρόνιος διαβήτης στα αποτελέσματα της υγείας του εγκεφάλου και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης πρώιμης εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από 51 μεσήλικες Ινδιάνους της Αμερικής Pima που ζούσαν με διαβήτη τύπου 2, χρησιμοποίησαν μια σειρά από τεστ μνήμης και γλώσσας που αναπτύχθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, που ονομάζονται NIH Toolbox Cognitive Battery, καθώς και MRI, για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του διαβήτη, γνωστικές δεξιότητες και σύνθεση του εγκεφάλου.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη τύπου 2 είχαν μειωμένο μέσο πάχος του φλοιού και όγκους φαιάς ουσίας και αυξημένο όγκο υπερέντασης λευκής ουσίας.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, εξηγούν οι ερευνητές, υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο μακροχρόνιος διαβήτης στα αποτελέσματα της υγείας του εγκεφάλου και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης της πρώιμης εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η γνωστική ικανότητα στους συμμετέχοντες στη μελέτη με διαβήτη τύπου 2 δεν διέφερε σε σύγκριση με εκείνους χωρίς την πάθηση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Annals of Clinical and Translational Neurology.

«Είναι από τις πρώτες φορές που οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου έχουν συσχετιστεί με τη διάρκεια του διαβήτη», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Evan Reynolds, Ph.D., ερευνητής και επικεφαλής στατιστικολόγος για το NeuroNetwork for Emerging Therapies στο Michigan Medicine.

«Αν και δεν βρήκαμε μειωμένη γνωστική λειτουργία μέσω της εργαλειοθήκης του NIH, αυτό μπορεί να μην δώσει ολόκληρη την εικόνα. Το γεγονός ότι είδαμε αρνητικές αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο παρέχει στοιχεία για την ανάγκη έγκαιρου ελέγχου για γνωστικές διαταραχές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και της ποιότητας ζωής».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιπλοκές του διαβήτη, όπως η χρόνια νεφρική νόσο και η βλάβη στα νεύρα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, συνδέονται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτό συμφωνεί με μια άλλη μελέτη της ομάδας, η οποία διαπίστωσε ότι οι διαβητικές επιπλοκές αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής διαταραχής κατά 2,45 φορές σε ηλικίες 40 έως 60 ετών.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν ότι η νευροπάθεια, από την οποία μπορεί να προσβληθεί έως και το 50% των ατόμων με διαβήτη, δεν συσχετίστηκε με τη γνωστική λειτουργία στη μελέτη.

«Αυτή η μελέτη είναι κρίσιμη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και θέτει τις βάσεις για μια μεγαλύτερη, διαχρονική μελέτη που εξετάζει πώς τα άτομα με διαβήτη μπορούν να διατηρήσουν έναν υγιή εγκέφαλο», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Eva Feldman, M.D., Ph.D., James. Ο W. Albers Διακεκριμένος Καθηγητής στο U-M, ο Russell N. DeJong Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή U-M και διευθυντής του NeuroNetwork for Emerging Therapies στο Michigan Medicine.

«Ανεξάρτητα από τους υποκείμενους μηχανισμούς, η πρόληψη αυτών των καταστάσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο διαβήτης για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου είναι μέρος της αποστολής μας» τόνισαν οι ερευνητές.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διαβήτης: Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας με τους DPP4 αναστολείς

Οι DPP4 αναστολείς κατέχουν μεγάλο μερίδιο, στη συνταγογράφηση του Διαβήτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σαξαγλιπτίνη, βινταγλιπτίνη, σιταγλιπτίνη,…