Μπορεί o διαβήτης να μειώσει τη σεξουαλική σας επιθυμία και την ερωτική σας απόλαυση

Δείτε πώς να έχετε ξανά μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή λίμπιντο ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ειδικά όταν τα σάκχαρα στο αίμα είναι αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να κάνει τη σεξουαλική διέγερση πιο δύσκολη. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική σας ευχαρίστηση.

Είναι κατανοητό ότι η σεξουαλική σας υγεία είναι προσωπική, αλλά εάν έχετε ανησυχίες, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να τις συζητήσετε με τον ιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός άλλου προβλήματος υγείας. Επιπλέον, η εργασία για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή με διαβήτη.

Η σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και του διαβήτη

Το χρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του σώματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον κόλπο και το πέος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις στύσεις, την κολπική λίπανση, τον οργασμό και πολλά άλλα.  Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα μικρά και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία σας. Τα παρατεταμένα χρόνια αυξημένων σακχάρων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια (νευρικά προβλήματα) και να επηρεάσουν τη λίμπιντο, τη διάθεση, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας. Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία και τη διέγερση.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία όταν έχετε διαβήτη, όπως η ηλικία σας, άλλες καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι υπό τον έλεγχό σας, επομένως η εργασία για τη βελτίωση της συνολικής υγείας σας μπορεί να βελτιώσει και τη σεξουαλική σας ευεξία.

8 Πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας υγεία

Διατηρήστε τους αριθμούς σας σε καλό έλεγχο

Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση. Μπορεί να είναι επαχθές και κουραστικό και είναι σημαντικό να απλοποιήσετε το σχήμα σας όσο καλύτερα μπορείτε. Για παράδειγμα, εάν τα σάκχαρά σας είναι αυξημένα επειδή δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γευμάτων σας, να πάρετε τα φάρμακά σας ή να ελέγξετε το σάκχαρό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιατρική ομάδα σας για να μιλήσετε για το πώς μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια. Για παράδειγμα, μπορεί να προσαρμόσουν τα φάρμακά σας ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής σας, να παρέχουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας του γεύματος ή να σας μιλήσουν για τη χρήση ενός συνεχούς μετρητή γλυκόζης για πιο απρόσκοπτη δοκιμή σακχάρου στο αίμα.

Αξιολογήστε τα φάρμακά σας

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη) μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο, προτείνει η ADA. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία, ρωτήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ή τον φαρμακοποιό σας εάν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να έχει αυτές τις παρενέργειες.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, το δύσπεπτο μέρος των υδατανθράκων, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την απώλεια και διατήρηση βάρους, τη διαχείριση της χοληστερόλης και της υγείας του εντέρου. Οι συγκεκριμένες συστάσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά οι γενικές συστάσεις είναι να καταναλώνετε 28 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βρεθούν σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Foods. Εάν είστε νέος στην κατανάλωση τροφών με ίνες, προσθέστε τα στη διατροφή σας αργά και με αρκετό νερό για να μειώσετε τον κίνδυνο αερίων, φουσκώματος και δυσκοιλιότητας.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να σας κάνει πιο πεινασμένους για τροφές που είναι υψηλότερες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη (και επομένως είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στοχεύστε σε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα, συμβουλεύει το CDC.

Να κινείστε αρκετά καθημερινά

Η σωματική δραστηριότητα είναι απίστευτα χρήσιμη για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη – και είναι ένα όφελος και για την καρδιαγγειακή υγεία. Όταν τα κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, καταβροχθίζουν πιο εύκολα τη ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος για ενέργεια. Στοχεύστε σε 150 λεπτά την εβδομάδα, σύμφωνα με το CDC. Οι γρήγορες βόλτες στη γειτονιά, ο χορός, όλα μετρούν για αυτόν τον στόχο.

Αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη

Εάν η έλλειψη σεξουαλικής ορμής σας έχει επιβαρύνει τη σχέση σας ή σας έχει κάνει να νιώθετε απογοητευμένοι, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι προσέγγισης της θεραπείας, από την ατομική συμβουλευτική ή τη συμβουλευτική ζευγαριού έως τη σεξουαλική θεραπεία. Προβλήματα διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και θέματα σχέσεων μπορούν να επηρεάσουν και τα δύο το σεξ ενισχύει και προσθέτει στη σωματική επίδραση του διαβήτη.

Συναντηθείτε με τους κατάλληλους ειδικούς

Μπορεί να χρειαστείτε μια ομάδα επαγγελματιών για να αντιμετωπίσετε διάφορα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας δυσλειτουργία. Συνεργαστείτε με τον καρδιολόγο, τον ενδοκρινολόγο και τους πιστοποιημένους ειδικούς φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη για να κατανοήσετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τον διαβήτη σας. Αυτή η ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο του αίματος, το βάρος και τη χοληστερόλη σας σε ένα υγιές εύρος, ενώ αντιμετωπίζει τα σεξουαλικά συμπτώματα όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η κολπική ξηρότητα.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επιδεινώνει τον διαβήτη, καθώς συνδέεται με κακό γλυκαιμικό έλεγχο, νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, καρδιακές παθήσεις, ανεπαρκή ροή αίματος και στυτική δυσλειτουργία, προτείνει το CDC. Το κάπνισμα βλάπτει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ΣΔ. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα με την επιθυμία, αυτό μπορεί να κάνει τη διέγερση ακόμα πιο δύσκολη. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πρόκληση, επομένως ανοίξτε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την επιθυμία σας να το κόψετε και ξεκινήστε το ταξίδι σήμερα.

Συμπέρασμα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία σε άτομα με διαβήτη. Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της λίμπιντο σας είναι να ενημερώσετε την ιατρική ομάδα σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα σχέδιο θεραπείας που στοχεύει στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα, της κυκλοφορίας, της ενέργειας και της συναισθηματικής σας υγείας. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρεις στη σιωπή. Τα καλά νέα είναι ότι με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι δυνατό να έχετε μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με διαβήτη.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ερευνητές αναπτύσσουν μοντέλο που προβλέπει με ακρίβεια παρατεταμένα επεισόδια υπογλυκαιμίας
Περισσότερα

Ερευνητές αναπτύσσουν μοντέλο που προβλέπει με ακρίβεια παρατεταμένα επεισόδια υπογλυκαιμίας

Ο φόβος της σοβαρής υπογλυκαιμίας συχνά οδηγεί σε λιγότερο δραστική θεραπεία με ινσουλίνη, αυξάνοντας την μακροχρόνια έκθεση των…