Τριγλυκερίδια και διαβήτης: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τα τριγλυκερίδια –ένας τύπος λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα μαζί με τη χοληστερόλη– μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, η παρακολούθηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.

Όπως και η σχέση μεταξύ χοληστερόλης και διαβήτη, υπάρχει μια σχέση μεταξύ των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και του διαβήτη. Ενώ τα τριγλυκερίδια μπορεί να μην τραβούν πολλή προσοχή, μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπιδίου του αίματος, ή λίπους, που κυκλοφορεί στο αίμα. Άλλα λιπίδια του αίματος είναι η χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL).

Όταν τρώτε και πίνετε, το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αμέσως σε τριγλυκερίδια. Αυτά διασπώνται και απορροφώνται στο αίμα.

Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν ως ευέλικτη πηγή ενέργειας για το σώμα: Είτε το συκώτι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα συστατικά των τριγλυκεριδίων (γλυκερόλη) μαζί με αμινοξέα για να παράγει γλυκόζη εάν χρειάζεται, είτε το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει τριγλυκερίδια στα λιποκύτταρα για να τα χρησιμοποιήσει αργότερα για ενέργεια. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γνωστά και ως υπερτριγλυκεριδαιμία, μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Γιατί τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι επιβλαβή για εσάς;

Τα ασυνήθιστα αυξημένα τριγλυκερίδια δείχνουν ότι το σύστημά σας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια είναι πιθανό να μην λειτουργεί σωστά.

Η υπερτριγλυκεριδαιμία αυξάνει τον κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Συνδέεται επίσης με ηπατική νόσο.

Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να είναι σημάδι μεταβολικού συνδρόμου, μιας ομάδας καταστάσεων που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολικό κοιλιακό λίπος, μειωμένη γλυκόζη νηστείας, υπερτριγλυκεριδαιμία και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Πώς μπορούν τα τριγλυκερίδια να επηρεάσουν τον διαβήτη;

Τα τριγλυκερίδια, μαζί με τη χοληστερόλη, μπορούν να σχηματίσουν λιπαρές εναποθέσεις που προσκολλώνται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίες μπορούν να πήξουν, καθιστώντας δύσκολη τη διέλευση του αίματος (αθηροσκλήρωση). Ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε μια αρτηρία εμποδίζεται πλήρως από θρόμβο από το λίπος.

Επιπλέον, η μέτρια έως σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία (sHTG) σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Πώς μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει τα τριγλυκερίδια;

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη –είτε τύπου 1 είτε τύπου 2– είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Για πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 1, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται αυτοματοποιημένη παροχή ινσουλίνης.

Για τα άτομα που διαχειρίζονται διαβήτη τύπου 1, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτά περιλαμβάνουν τη νηστεία, τη διαβουλιμία ή απλώς την έλλειψη αρκετής ινσουλίνης. Επίσης, για κάποιον με τύπο 1, η ύπαρξη τριγλυκεριδίων υψηλότερα από τα ιδανικά σε συνδυασμό με έντονο κοιλιακό άλγος θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει οξεία παγκρεατίτιδα.

Τι προκαλεί τα αυξημένα τριγλυκερίδια;

Εάν έχετε διαβήτη, το να έχετε επίπεδα γλυκόζης υψηλότερα από το εύρος στόχου σας μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε επίπεδο τριγλυκεριδίων υψηλότερο από το ιδανικό.

Η υπέρβαση των συνιστώμενων οδηγιών βάρους ή η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι αίτια υπερτριγλυκεριδαιμίας. Έτσι μπορεί να τρώτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή θερμίδες.

Επιπλέον, διάφορα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η κλοζαπίνη, η ολανζαπίνη και η κουετιαπίνη

Διουρητικά και β-αναστολείς όπως η υδροχλωροθειαζίδη

Ανοσοκατασταλτικά και φάρμακα για τον HIV

Οιστρογόνα και προγεστίνη

Ορισμένα ρετινοειδή

Ορισμένα στεροειδή

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς, υψηλά επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τριγλυκερίδια έναντι χοληστερόλης: Ποια είναι η διαφορά;

Ενώ τόσο τα τριγλυκερίδια όσο και η χοληστερόλη αναφέρονται συχνά μαζί, έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Και οι δύο είναι τύποι λιπιδίων του αίματος και συνδέονται με την υγεία της καρδιάς.

Ενώ τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητες θερμίδες που τελικά θα μετατραπούν σε ενέργεια, η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυττάρων, βιταμίνη D, χολή και ορισμένες ορμόνες.

Πώς μετρώνται τα τριγλυκερίδια;

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μετρώνται με μια εξέταση αίματος νηστείας που ονομάζεται πάνελ λιπιδίων, η οποία μετρά επίσης τα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα πρότυπα για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας είναι τα εξής:

Κανονικό: Λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) ή λιγότερο από 1,7 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mmol/L)

Οριακό υψηλό: 150 έως 199 mg/dL (1,8 έως 2,2 mmol/L)

Υψηλό: 200 έως 499 mg/dL (2,3 έως 5,6 mmol/L)

Πολύ υψηλό: 500 mg/dL ή παραπάνω (5,7 mmol/L ή παραπάνω)

Ενώ ελέγχεστε για επίπεδα τριγλυκεριδίων, μην ξεχνάτε να ελέγχετε και άλλα λιπίδια του αίματος (όπως HDL, LDL και ολική χοληστερόλη).

Πόσο συχνά θα έπρεπε να κάνετε έλεγχο για τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας;

Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν ένα πάνελ χοληστερόλης, το οποίο μετρά τέσσερις τύπους χοληστερόλης ή λίπους: τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη, LDL, HDL και τριγλυκερίδια, περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαβήτη θα πρέπει να το επαναλαμβάνουν ετησίως ή όπως συνιστάται από έναν επαγγελματία υγείας.

Πρέπει να νηστεύετε όταν κάνετε εξετάσεις για επίπεδα τριγλυκεριδίων;

Επειδή τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αυξάνονται μετά το φαγητό, οι περισσότερες εξετάσεις τριγλυκεριδίων απαιτούν νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για 8-12 ώρες.

Έρευνα των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι οι δοκιμές τριγλυκεριδίων χωρίς νηστεία μπορεί να είναι εξίσου ακριβείς με τις δοκιμασίες τριγλυκεριδίων νηστείας σε ορισμένα σενάρια, με επίπεδα τριγλυκεριδίων χωρίς νηστεία πάνω από 200 mg/dL να θεωρούνται αυξημένα.

Εάν ελέγχετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας, ρωτήστε τον παροχέα σας εάν πρέπει να νηστεύετε και αν ναι, πόσες ώρες θα χρειαστείτε να πάτε χωρίς να φάτε ή να πιείτε (εξαιρουμένου του νερού).

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας;

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τροποποιήσεις στο τι τρώτε και πίνετε και στο πρόγραμμα άσκησής σας, μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπερτριγλυκεριδαιμία. Περιλαμβάνουν:

Περιορισμός σακχάρων, γλυκών και επεξεργασμένων υδατανθράκων

Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ ή πιθανή διακοπή του αλκοόλ εντελώς

Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο κρέας με λίπη που βρίσκονται σε φυτά όπως το ελαιόλαδο

Η τακτική άσκηση, η οποία ελέγχει το βάρος και βοηθά στην ενίσχυση της HDL χοληστερόλης

Απώλεια του περιττού βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση

Εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός του εύρους στόχου σας

Φάρμακα για τη μείωση των τριγλυκεριδίων: Μαζί με τις τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο μείωσης των τριγλυκεριδίων. Αυτά περιλαμβάνουν:

Στατίνες ή άλλα λιπιδικά φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης

Φιβράτες, αν και δεν είναι σαφές εάν οι φιβράτες προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη

Ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το Vascepa ή το ιχθυέλαιο

Νιασίνη (βιταμίνη Β3), αν και δεν είναι σαφές εάν η νιασίνη προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη

Συμπέρασμα

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο χοληστερόλης ετησίως για να βεβαιωθούν ότι τα επίπεδα είναι στο σωστό εύρος. Εκτός από τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η απώλεια βάρους είναι όλοι τρόποι για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα