Είναι πρόβλημα για τους διαβητικούς το ότι οι στατίνες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αύξηση σακχάρου που προκαλούν οι στατίνες

Ένα τεράστιο ποσοστό ατόμων με διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, συνιστάται να λαμβάνουν στατίνες. Αυτά τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη συνδέονται με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Γνωρίζατε όμως ότι οι στατίνες –τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη χοληστερόλη– μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα; Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση που μερικές φορές ονομάζεται διαβήτης που προκαλείται από στατίνες.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας και διαβήτη που προκαλείται από στατίνες – και γιατί οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι τα οφέλη των στατινών εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

Τα οφέλη των στατινών

Εάν έχετε διαβήτη, πιθανότατα υποτίθεται ότι παίρνετε και στατίνη. Οι αρχές για τον διαβήτη συνιστούν ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό ατόμων με διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες, συμπεριλαμβανομένων όλων των άνω των 40 ετών. (Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κινδύνου μπορεί να σας δείξει τις δικές σας συστάσεις.)

Οι στατίνες προορίζονται κυρίως για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης» που πιστεύεται ότι φράζει τις αρτηρίες μας και οδηγεί σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Αλλά πολλές μεγάλες και αυστηρές δοκιμές έχουν βρει ότι οι στατίνες έχουν πρόσθετα οφέλη που δεν μπορούν να εξηγηθούν με βελτιώσεις στα επίπεδα LDL και ότι τα φάρμακα προσφέρουν ακόμη σημαντικά οφέλη σε άτομα που δεν έχουν αυξημένη LDL αρχικά.

Η δοκιμή CARDS, για παράδειγμα, τερματίστηκε δύο χρόνια νωρίτερα, επειδή η παρέμβαση με στατίνες βρέθηκε τόσο αποτελεσματική. Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν στατίνη είχαν 27 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της δοκιμής και 37 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η δοκιμή JUPITER αξιολόγησε τις στατίνες σε ασθενείς με φλεγμονή αλλά φυσιολογική χοληστερόλη LDL. Αυτή η δοκιμή σταμάτησε επίσης νωρίς επειδή ήταν τόσο αποτελεσματική: οι συμμετέχοντες που έπαιρναν στατίνη είχαν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν και 44 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να έχουν οποιοδήποτε αγγειακό επεισόδιο.

Αν και οι ιατρικές αρχές υποστηρίζουν σχεδόν παγκοσμίως τη χρήση στατινών, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν απροσδόκητη αρνητική μεταβολική επίδραση: προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και ωθεί μερικούς ανθρώπους στο όριο από τον προδιαβήτη στον πλήρη διαβήτη τύπου 2.

Στατίνες, Αντίσταση στην Ινσουλίνη και Υψηλό Σάκχαρο στο αίμα

Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία υπέρ της χρήσης στατινών, υπάρχει μια μεγάλη κόκκινη σημαία για τα άτομα με διαβήτη: Οι στατίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Για πάνω από μια δεκαετία, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτούσε μια προειδοποίηση στις ετικέτες των στατινών που δηλώνει ότι τα φάρμακα «μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα». Αρκετές άλλες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα:

Μια μελέτη του 2016 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι η χρήση στατινών «επιδεινώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη».

Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι «οι χρήστες στατινών είχαν υψηλότερη πιθανότητα έναρξης θεραπείας με ινσουλίνη, εμφάνιση σημαντικής υπεργλυκαιμίας, οξείες γλυκαιμικές επιπλοκές και συνταγογράφηση αυξημένου αριθμού φαρμάκων για μείωση της γλυκόζης».

Εάν έχετε ήδη διαβήτη οποιουδήποτε τύπου, οι στατίνες μπορούν να κάνουν τη διαχείριση της γλυκόζης σας πιο δύσκολη. Πολλές μελέτες, όπως μια μετα-ανάλυση του 2018, έχουν επισημάνει αυξημένα επίπεδα A1C και γλυκόζης στο αίμα νηστείας, και τα φόρουμ του Diabetes Daily έχουν πολλές αναφορές ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτήν την παρενέργεια. Μια ανασκόπηση του 2021 που εξέτασε πολλαπλές μετα-αναλύσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει μια μικρή συνολική επίδραση των στατινών στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης A1C. Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι μεγαλύτερη με υψηλή δόση ατορβαστατίνης και λιγότερο με πιταβαστατίνη.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Παρά τον σκεπτικισμό στην κοινότητα του διαβήτη, οι ιατρικές αρχές είναι ομόφωνες ότι οι θετικές επιπτώσεις των στατινών στην υγεία αντισταθμίζουν τους κινδύνους για τα άτομα με διαβήτη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε την προκαλούμενη από στατίνες υπεργλυκαιμία ως αναγκαίο κακό. Μια κλινική οδηγία από το Southern Medical Journal προτείνει ότι τα άτομα με διαβήτη που μόλις ξεκινούν θεραπεία με μέτρια ή υψηλής έντασης στατίνες θα πρέπει να προσέχουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να είναι προετοιμασμένα να κάνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή στη φαρμακευτική αγωγή τους για να αποτρέψουν την υπεργλυκαιμία από επιδείνωση.

Διαβήτης που προκαλείται από στατίνες

Όταν οι στατίνες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα βοηθήσουν πάντα να ωθήσουν ορισμένα άτομα με προδιαβήτη σε φανερό διαβήτη τύπου 2:

Μια ανάλυση της δοκιμής JUPITER, που αναφέρθηκε παραπάνω ως ένα από τα ισχυρότερα πειράματα που δείχνουν τα οφέλη των στατινών, διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη πρόληψης του διαβήτη που αξιολόγησε τους ενήλικες με «υψηλό κίνδυνο» διαβήτη διαπίστωσε ότι όσοι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε μια δεκαετία είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να τους είχαν συνταγογραφηθεί στατίνες – μια συσχέτιση που δεν «μπερδεύτηκε» από παράγοντες όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι μια εκπληκτική σχέση, δεδομένου ότι οι στατίνες είναι κατά τα άλλα καλές για τον μεταβολισμό σας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση στο Cleveland Clinic Journal of Medicine συνοψίζει ορισμένες επιπλέον λεπτομέρειες:

Ο κίνδυνος διαβήτη που προκαλείται από στατίνες είναι μεγαλύτερος με θεραπεία υψηλής έντασης με στατίνες και μεγαλύτερες δόσεις στατινών.

Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, το γενετικό ιστορικό και η καθιστική ζωή, βοηθούν επίσης στο να γίνει πιο πιθανός ο διαβήτης που προκαλείται από στατίνες.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός με την ταυτόχρονη χρήση γλυκοκορτικοειδών στεροειδών, τα οποία επίσης αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ατορβαστατίνη (Lipitor) μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης από άλλες στατίνες.

Η πιταβαστατίνη (Livalo, Zypitamag) μπορεί να έχει χαμηλότερο κίνδυνο αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη, αν και συνδέεται επίσης λιγότερο έντονα με θετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις.

Πολύ λίγοι άνθρωποι λένε ότι έχουν μια συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται «επαγόμενος από στατίνες διαβήτη» — η κατάσταση αντιμετωπίζεται σαν να ήταν πανομοιότυπη με άλλες κοινές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Σε ένα άρθρο, ο Eliot Brinton, MD, εξετάζει τις κλινικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν περιπτώσεις διαβήτη που προκαλείται από στατίνες. Όπως και άλλοι ειδικοί, προτείνει ότι «η συνολική αναλογία κινδύνου-οφέλους παραμένει ισχυρά υπέρ της θεραπείας με στατίνες», πράγμα που σημαίνει ότι η υπεργλυκαιμία δεν είναι από μόνη της επαρκής λόγος για να σταματήσει η χρήση στατινών. Αλλά περαιτέρω υποστηρίζει ότι δεν πρέπει απλώς να αποδεχόμαστε τον αυξημένο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν ορισμένα από τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υπεργλυκαιμίας υπό έλεγχο:

Αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής για την καταπολέμηση της αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η χρήση άλλων φαρμάκων που μειώνουν τη γλυκόζη

Προτίμηση για στατίνες που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα την πιταβαστατίνη

Ακολουθώντας μια προσέγγιση «less is more» και όχι αμέσως επιλέγοντας υψηλής έντασης ή μέγιστα ανεκτά σχήματα στατινών

Συμπέρασμα

Οι στατίνες συνιστώνται σχεδόν παγκοσμίως σε ενήλικες με διαβήτη επειδή υπόσχονται απίστευτη προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά ταυτόχρονα, αυτά τα φάρμακα έχουν μια ανησυχητική τάση να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους, οι στατίνες μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα οφέλη των στατινών υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και ότι εάν οι στατίνες προκαλούν μια μέτρια αύξηση στην A1C σας, αξίζει τον κόπο για την εντυπωσιακή καρδιαγγειακή προστασία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να αποδεχτείτε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν ανησυχείτε ότι οι στατίνες δυσκολεύουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε διαφορετική στατίνη, τον μετριασμό της δοσολογίας σας ή τη χρήση άλλων τεχνικών –συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής ή της πρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής– για να διατηρήσετε τους αριθμούς γλυκόζης σας υπό έλεγχο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος
Περισσότερα

Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Όλοι οι πάσχοντες από Προδιαβήτη ή Διαβήτη τύπου 2 πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για μη αλκοολική λιπώδη νόσο…