Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, αποκαλύπτει κορεατική μελέτη

Οι αναστολείς συμμεταφορέα-2 νατρίου-γλυκόζης (SGLT-2) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποτρέψουν την άνοια

Οι αναστολείς συμμεταφορέα-2 νατρίου-γλυκόζης (SGLT-2) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αποτρέψουν την άνοια, παρέχοντας μεγαλύτερα οφέλη με μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας, προτείνει μια μεγάλη μελέτη από την Κορέα που δημοσιεύτηκε από το The BMJ.

Καθώς αυτή η μελέτη ήταν παρατηρητική, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος της επίδρασης θα μπορούσε να είχε υπερεκτιμηθεί και λένε ότι χρειάζονται πλέον τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ατόμων με άνοια παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Μια πρόσφατη μελέτη άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με αναστολείς SGLT-2 έναντι ενός άλλου τύπου φαρμάκου για τον διαβήτη, των αναστολέων της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-4 (DPP-4). Ωστόσο, οι επιπτώσεις σε νεότερους ανθρώπους και σε συγκεκριμένους τύπους άνοιας (π.χ. νόσο του Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια) παραμένουν ασαφείς.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας για να εντοπίσουν 110.885 ζεύγη ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 ηλικίας 40-69 ετών που δεν είχαν άνοια και άρχισαν να παίρνουν είτε έναν αναστολέα SGLT-2 είτε έναν αναστολέα DPP-4 μεταξύ 2013. και 2021.

Όλοι οι συμμετέχοντες (μέση ηλικία 62 ετών, 56% άνδρες) αντιστοιχίστηκαν κατά ηλικία, φύλο, χρήση του διαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη και αρχικό καρδιαγγειακό κίνδυνο και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 670 ημέρες για να διαπιστωθεί ποιος εμφάνισε άνοια.

Λήφθηκαν επίσης υπόψη παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών χαρακτηριστικών, του επιπέδου εισοδήματος, των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου για άνοια, άλλων παθήσεων και της σχετικής χρήσης φαρμάκων.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης, εντοπίστηκαν συνολικά 1.172 συμμετέχοντες με πρόσφατα διαγνωσθείσα άνοια.

Τα ποσοστά άνοιας ανά 100 ανθρωποέτη ήταν 0,22 για όσους χρησιμοποιούσαν αναστολείς SGLT-2 και 0,35 για εκείνους που χρησιμοποιούσαν αναστολείς DPP-4, που αντιστοιχεί σε 35% μειωμένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με τη χρήση αναστολέων SGLT-2 σε σύγκριση με τους αναστολείς DPP-4.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης 39% μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και 52% μειωμένο κίνδυνο για αγγειακή άνοια που σχετίζεται με αναστολείς SGLT-2 σε σύγκριση με αναστολείς DPP-4.

Επιπλέον, η επίδραση των αναστολέων SGLT-2 φαινόταν πιο έντονη με μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας. Παρατηρήθηκε 48% μειωμένος κίνδυνος άνοιας για περισσότερα από δύο χρόνια θεραπείας έναντι 43% μειωμένου κινδύνου για δύο χρόνια ή λιγότερο.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες των συμπεριφορών υγείας (π.χ. κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ) και η διάρκεια του διαβήτη τύπου 2 δεν ήταν πλήρως διαθέσιμες.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτή ήταν μια μεγάλη μελέτη βασισμένη σε εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα που περιελάμβανε σχετικά νεότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά συνεπή μεταξύ των υποομάδων.

Ως εκ τούτου, λένε ότι οι αναστολείς SGLT-2 μπορεί να αποτρέψουν την άνοια, παρέχοντας μεγαλύτερα οφέλη με μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και ζητούν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Αυτή η μελέτη αναφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κλινική πρακτική καθώς και από την άποψη της δημόσιας υγείας, λένε ερευνητές από την Ταϊβάν σε ένα συνδεδεμένο άρθρο.

Συμφωνούν ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και προτείνουν ότι απαιτούνται επίσης μελέτες «για να διερευνηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί οποιωνδήποτε νευροπροστατευτικών επιδράσεων των αναστολέων SGLT-2».

Καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, οι στρατηγικές που μπορούν ενδεχομένως να αποτρέψουν την εμφάνιση είναι εξαιρετικά σημαντικές, γράφουν.

Δεδομένων των σημαντικών κοινωνικοοικονομικών και επιβαρύνσεων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται τόσο με την άνοια όσο και με τον διαβήτη τύπου 2, συνιστούν επίσης ότι οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και οι πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά ώστε να ενσωματώνονται τα πιο πρόσφατα καλύτερα στοιχεία σχετικά με τα πιθανά οφέλη των αναστολέων SGLT-2, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης άνοιας κίνδυνος.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα