Υπονατριαιμία: Χαμηλό νάτριο και άσκηση

Πώς το χαμηλό νάτριο επηρεάζει την άσκηση και τι πρέπει να ξέρετε

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά σε κάτι αυστηρό, η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι στο επίκεντρο πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, το να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση χωρίς να καταναλώνετε αρκετό νάτριο μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία – σε αυτήν την περίπτωση, υπονατριαιμία που σχετίζεται με την άσκηση.

Η υπονατριαιμία είναι μια κοινή διαταραχή, που εμφανίζεται σε έως και το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων ασθενών. Δρομείς και άλλοι αθλητές αντοχής που χάνουν νάτριο μέσω του ιδρώτα και καταναλώνουν πολύ νερό χωρίς αρκετό νάτριο μπορεί να αναπτύξουν υπονατριαιμία.

Τι είναι η υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία περιγράφει μια χαμηλότερη από την κανονική ποσότητα νατρίου ή αλατιού στο αίμα. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας – συγκεκριμένα, για την εξισορρόπηση των υγρών και τη λειτουργία των νεύρων.

Όταν το νάτριο στην κυκλοφορία του αίματός σας αραιώνεται από πάρα πολύ νερό –όπως μπορεί να συμβεί αν πίνετε πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησης– το νερό εισέρχεται στα κύτταρά σας και τα κάνει να διογκωθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων επιληπτικών κρίσεων ή κώματος που προκαλείται από διόγκωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τι προκαλεί υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία μπορεί να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση νερού, λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως διουρητικά) ή προβλήματα στα νεφρά που κάνουν το σώμα να συγκρατεί πάρα πολύ νερό. Η εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών και νατρίου στο αίμα είναι συχνά δύσκολη στα προχωρημένα στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα ορμονικά προβλήματα που επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την αντιδιουρητική ορμόνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπονατριαιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ήπια υπονατριαιμία μπορεί να μην έχει συμπτώματα.

Τα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν:

Ναυτία και έμετος

Πονοκέφαλο

Σύγχυση

Κούραση ή χαμηλή ενέργεια

Ζάλη

Μυϊκή αδυναμία, κράμπες ή σπασμοί (συσπάσεις)

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ανησυχία ή ευερεθιστότητα

Πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αλλαγή ψυχικής κατάστασης (σοβαρή σύγχυση)

Ψευδαισθήσεις

Επιληπτικές κρίσεις

Κώμα

Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Συνδέεται η υπονατριαιμία με τον διαβήτη;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει υπονατριαιμία, αλλά ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι διαταραχές ηλεκτρολυτών είναι γενικά συχνές σε άτομα με διαβήτη, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με καρδιακή νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο. Ωστόσο, ο διαβήτης δεν προκαλεί άμεσα υπονατριαιμία.

Η υπονατριαιμία που σχετίζεται με την άσκηση είναι συνήθως προσωρινή και αντιμετωπίζεται εύκολα. Ωστόσο, άτομα που έχουν παθήσεις που προκαλούν το σώμα τους να συγκρατεί πολύ νερό διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για χρόνια χαμηλά επίπεδα νατρίου, όπως:

Συγκοπή

Κίρρωση, μια σοβαρή μορφή ηπατικής νόσου

Σύνδρομο ακατάλληλης αντιδιουρητικής ορμόνης

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπονατριαιμίας, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών (συχνά αποκαλούμενων χαπιών νερού), των αντικαταθλιπτικών και των αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Για παράδειγμα, το διουρητικό υδροχλωροθειαζίδη είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Τα διουρητικά βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών στο σώμα βοηθώντας τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική νόσο.

Φυσικά, η υπερβολική κατανάλωση νερού σας θέτει επίσης σε κίνδυνο για υπονατριαιμία. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που χρησιμοποιούν το ναρκωτικό έκσταση, καθώς μπορεί να σας κάνει να διψάτε και να πιείτε πάρα πολύ.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την υπονατριαιμία;

Για να αποτρέψετε την υπονατριαιμία μετά την άσκηση, συνιστάτε να φροντίζετε να εξισορροπείτε την πρόσληψη νερού με αρκετό φαγητό ή ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Αθλητικά ποτά όπως το Gatorade μπορεί να είναι μια καλή πηγή ηλεκτρολυτών, αν και αυτά τα ποτά συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Αναζητήστε τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη αυτών των ποτών όπως το Gatorade G Zero. Οι φυσικές πηγές ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν το νερό καρύδας και πολλά τρόφιμα. Τα αλμυρά τρόφιμα όπως τα τουρσιά περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών.

Προσέξτε να μην πιείτε πολύ νερό γρήγορα. Και δώστε προσοχή στις ανάγκες ενυδάτωσης σας, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία αντιμετωπίζεται με βάση το πόσο σοβαρή είναι και τι την προκάλεσε. Οι αλλαγές στην πρόσληψη υγρών και στη διατροφή μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην επίλυση ήπιων περιπτώσεων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή ενδοφλέβια νάτριο.

Για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα αλατιού σας, καταναλώστε αθλητικά ποτά ή νερό καρύδας, αλλά αποφύγετε οποιοδήποτε ρόφημα με μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Πολλά καταστήματα πωλούν επίσης ταμπλέτες αλατιού, σκόνη ή μασώμενες τσίχλες. Πολλές περιπτώσεις υπονατριαιμίας επιλύονται με αντικατάσταση υγρών, αλλά ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα