Αχλάδι: τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό

Μεταξύ άλλων τα αχλάδια βοηθούν στην απώλεια βάρους και προστατεύουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Τα αχλάδια είναι γλυκά φρούτα σε σχήμα καμπάνας που τα απολαμβάνουμε από την αρχαιότητα. Μπορούν να καταναλωθούν τραγανά ή μαλακά. Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά προσφέρουν και πολλά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Εδώ είναι 9 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία των αχλαδιών.

1. Εξαιρετικά θρεπτικό

Τα αχλάδια υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Περίπου 100 είδη καλλιεργούνται παγκοσμίως.

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 101

Πρωτεΐνη: 1 γρ.

Υδατάνθρακες: 27 γρ.

Φυτικές ίνες: 6 γρ.

Βιταμίνη C: 9% της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ)

Βιταμίνη Κ: 7% της ΗΑ

Κάλιο: 4% της ΗΑ

Χαλκός: 16% της ΗΑ

Αυτή η ίδια μερίδα παρέχει επίσης μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης. Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών.

Τα αχλάδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή σημαντικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το κάλιο. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και στη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά τις συσπάσεις των μυών και τη λειτουργία της καρδιάς.

Επιπλέον, αυτά τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, τα οποία προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη. Φροντίστε να φάτε ολόκληρο το αχλάδι, καθώς η φλούδα του περιέχει έως και έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα.

2. Μπορεί να προάγουν την υγεία του εντέρου

Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου μαλακώνοντας και διογκώνοντας τα κόπρανα.

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει 6 γρ. φυτικών ινών, ή περίπου το 21% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, τα αχλάδια είναι πλούσια σε πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Καθώς η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, είναι καλύτερο να τρώτε αυτό το φρούτο με τη φλούδα.

3. Περιέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Τα αχλάδια προσφέρουν πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις που δίνουν σε αυτούς τους καρπούς τις διαφορετικές αποχρώσεις τους.

Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες δίνουν μια ρουμπινί απόχρωση σε μερικά αχλάδια. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Αν και απαιτείται ειδική έρευνα για τις ανθοκυανίνες του αχλαδιού, πολλές μελέτες πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα μούρα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα αχλάδια με πράσινη φλούδα περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για να διατηρήσετε την όρασή σας καθαρή, ειδικά καθώς μεγαλώνετε.

Και πάλι, πολλές από αυτές τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις συγκεντρώνονται στη φλούδα.

4. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, η χρόνια ή μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Τα αχλάδια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Αρκετές μεγάλες κριτικές συνδέουν την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και εμφάνισης ή θανάτου από καρδιακή νόσο. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων.

Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως χαλκό και βιταμίνες C και K, που καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή.

5. Μπορεί να προσφέρει αντικαρκινικά αποτελέσματα

Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη και χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσια σε φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα και του στομάχου.

Επιπλέον, ορισμένες πληθυσμιακές μελέτες υποδεικνύουν ότι φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα αχλάδια, μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Ενώ η κατανάλωση περισσότερων φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα αχλάδια δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα για τη θεραπεία του καρκίνου.

6. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Τα αχλάδια –ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες– μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

Μια μεγάλη παλαιότερη μελέτη σε πάνω από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων εβδομαδιαίων μερίδων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα κόκκινα αχλάδια, συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να διασπαστεί και να απορροφήσει υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

7. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Τα αχλάδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα αντιοξειδωτικά τους προκυανιδίνης μπορεί να μειώσουν την ακαμψία στον καρδιακό ιστό, να μειώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η φλούδα περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερσετίνη, η οποία πιστεύεται ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη αχλαδιών και άλλων φρούτων με λευκή σάρκα πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

8. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Τα αχλάδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και γεμάτα με φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε.

Όταν είστε χορτάτοι, είστε φυσικά λιγότερο επιρρεπείς στο να συνεχίσετε να τρώτε.

9. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Τα αχλάδια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και είναι εύκολο να τα βρείτε στα περισσότερα παντοπωλεία.

Τρώγονται ολόκληρα –και με μια χούφτα ξηρούς καρπούς αν επιλέξετε– αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Είναι επίσης εύκολο να τα προσθέσετε στα αγαπημένα σας πιάτα, όπως πλιγούρι βρώμης, σαλάτες και smoothies.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα