Οι περισσότεροι στην κοινωνία γνωρίζουν τι είναι ο διαβήτης τύπου 2, που στην πλειοψηφία του βρίσκεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Και μπορούμε με απλές, καθημερινές πράξεις να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας και το έχουν ανάγκη. Όμως, στον καθημερινό αγώνα που χρειάζεται ο Νεανικός Διαβήτης, μήπως θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι παππούδες και οι γιαγιάδες (αν η ηλικία και η κατάσταση τους, τους το επιτρέπει) για να γίνουν αρωγοί των δικών τους παιδιών και εγγονιών;
Ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο που ένας παππούς ή/και μια γιαγιά μπορεί να δώσει στο εγγόνι τους με διαβήτη τύπου 1; Η υποστήριξη, η οποία μπορεί να δοθεί με διάφορους τρόπους. Φυσικά, ο ένας είναι να ξέρεις λίγο την ιατρική ορολογία και να ενημερωθείς για να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να βοηθήσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν προκύψει. Η συναισθηματική πλευρά είναι επίσης ένα κρίσιμο σημείο της σχέσης σου με τον αγαπημένο σου εγγόνι που πάσχει. Για να βοηθήσεις το εγγόνι σου με διαβήτη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξίσου καλά την καρδιά σου, όσο και το μυαλό σου.
Υποστήριξε το παιδί, γίνε ο φροντιστής του
Πρώτα απ’ όλα, γίνετε ένα δυνατό σύστημα υποστήριξης για το δικό σας παιδί, τον γονιό του πάσχοντος παιδιού. Εμπιστευτείτε ότι το μεγαλώσατε με υπευθυνότητα και δύναμη ώστε να είναι ο καλύτερος πάροχος φροντίδας για το εγγόνι σας. Το να έχεις παιδί με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να είναι δυσβάσταχτο, και οι γονείς θέλουν ανακούφιση και μια χείρα βοηθείας. Απλά λέγοντας τους ότι είστε εκεί αν χρειαστεί, τους δίνεται δύναμη και τους ανακουφίζεται!
Παππούδες και Γιαγιάδες ρωτήστε πως μπορείτε να βοηθήσετε. Είτε βοηθάτε, είτε όχι στη φροντίδα του εγγονιού, είναι σημαντικό να ξέρετε λίγα πράγματα για τον τύπο 1 και πως το παιδί σας και το εγγόνι τα καταφέρνει.
Τι είναι ο Διαβήτης Τύπου 1;
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος. Το πάγκρεας είναι υπέυθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης, μια ορμόνη που οι άνθρωποι χρειάζονται για να πάρουν την ενέργεια του φαγητού. Το πάγκρεας του εγγονιού, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται να:
- Λάβει ινσουλίνη (με ενέσεις ή μέσω αντλίας)
- Να καταφέρει να ισορροπήσεις τις δόσεις με τη διατροφή και την καθημερινή άσκηση
- Να ελέγχει πολύ συχνά τα επίπεδα του σακχάρου του
Να θυμάστε:
- Δεν σχετίζεται καθόλου με τον διαβήτη τύπου 2 που έχετε ακουστά ή έχετε συναντήσει.
- Η ποσότητα των πληροφοριών που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι συντριπτική και μερικές φορές είναι λανθασμένη ή ανακριβής. Οι φροντιστές και οι γιατροί του εγγονιού σας είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι να ρωτήσετε για τη θεραπεία και τις ρουτίνες που ακολουθούνται.
Μάθετε την ορολογία
Μπορεί να μην είστε ο υπέυθυνος για τη θεραπεία του εγγονοιού σας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη γλώσσα γύρω από τον διαβήτη. Αυτό δείχνει ότι νοιάζεστε και ειλικρινά εννοείτε ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα. Επίσης δημιουργεί μια βάση για μελλοντικές συζητήσεις.
Μερικοί βασικοί όροι να γνωρίζετε είναι οι εξής:
- Γλυκόζη αίματος: Είναι η ποσότητα γλυκόζης/ζάχαρης στο αίμα.
- Υπογλυκαιμία: Προκύπτει όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ζάχαρη για να λειτουργήσει σωστά.
- Υπεργλυκαιμία: Είναι το ακριβώς αντίθετο, υπάρχει δηλαδή πολλή ζάχαρη μέσα στο αίμα. Χρειάζεται ινσουλίνη
- Ινσουλίνη: Η ορμόνη που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.
Γνωρίστε τις συσκευές
Μετρητής: Ένας μετρητής γλυκόζης του αίματος. Οι μετρητές χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί η γλυκόζη μέσω του αίματος και συνοδεύονται από μια συσκευή τρυπήματος των δαχτύλων.
CGM / Καταγραφέας: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να ορίσει τον καταγραφέα γλυκόζης. Αυτή η συσκευή συνδέεται στο σώμα, ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης σε 24ωρη βάση και δείχνει την τάση των τιμών
Αντλία ινσουλίνης: Εϊναι προσκολλημένη στο σώμα και συνεχώς δίνει ινσουλίνη στον δέκτη της
Πως μπορεί ο Τύπος 1 να επηρεάσει τη διάθεση του παιδιού;
Να είστε σε επιφυλακή για τις αλλαγές στη διάθεση του παιδιού, καθώς μπορεί το σάκχαρο του να είναι υψηλό ή χαμηλό. Μπορεί να είναι εξαιρετικά πεισματάρικο ή ευέξαπτο, επειδή οι τιμές του είναι εκτός των ορίων.
- Συμπτώματα υψηλού σακχάρου: Ναυτία, ζαλάδα, ευερεθισμός
- Συμπτώματα χαμηλού σακχάρου: Τρέμουλο, χλωμό και ιδρωμένο δέρμα, πείνα, αδυναμία
Τι μπορεί να φάει το εγγόνι;
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να φάνε ότι εκείνοι επιθυμούν, από τη στιγμή που θα κάνουν την κατάλληλη δόση ινσουλίνης. Δεν χρειάζεται να το πιέσετε, ούτε να του επιβάλλετε να “αδειάσει το πιάτο του”. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Και κυρίως σεβαστείτε την άρνηση τους, όταν με την καλή σας την καρδιά του πήρατε ή του φτιάξατε το αγαπημένο του γλυκό, μην στεναχωρείστε αν δεν το φάει!
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης;
Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αν το παιδί λιποθυμήσει, αμέσως καλέστε ένα ασθενοφόρο και αντιδράστε στην κατάσταση, σαν να αντιμετωπίζει υπογλυκαιμία. Αν είναι αναίσθητο το εγγόνι σας, μπορεί να χρειαστεί η χρήση της γλυκαγόνης.
Αν έχει τις αισθήσεις του, χυμός, ζάχαρη, ταμπλέτες ή gel γλυκόζης και οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί εύκολα είναι τα πιο σωστά τρόφιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Φροντίδα και θεραπεία
Αν πρόκειται να κρατήσετε το παιδί μόνος σας, καλό είναι να ξέρετε τις ρουτίνες και τις θεραπείες που χρησιμοποιεί το παιδί, καθώς και το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τους γονείς του παιδιού, μέχρι να νιώσετε απολύτως άνετα με το να το κάνετε μόνος σας. Καλό είναι να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς του παιδιού, σε περίπτωση ανάγκης ή πληροφοριών για τη διαχείριση κάποιας κατάστασης. Φροντίστε να του δώσετε το καλό παράδειγμα, και να θυμάστε ότι όλα αντιμετωπίζονται αρκεί να είστε ήρεμοι.