Δέκα πράγματα που έμαθα σε δέκα χρόνια με τον Διαβήτη

πράγματα, διαβητης, τυπου 1, συμβουλες, γλυκουλι, ζωη, υγεια, ινσουλινη, glykouli, glykouligr

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία με τον διαβήτη τύπου 1, ένας φίλος μας παρέθεσε μερικούς παράγοντες “κλειδιά” που προσωπικά βρήκε πολύ σημαντικούς για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της νόσου. Χωρίς συγκεκριμένη σειρά σας παρουσιάζουμε το top-10 των οδηγιών προκειμένου να είναι άριστα τα επίπεδα γλυκόζης σας:

1. Δεν τρώω όταν το σάκχαρο μου είναι σε υψηλά επίπεδα

Ακόμα και όταν κάνω τις απαραίτητες διορθωτικές μονάδες, η κατανάλωση φαγητού όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτυχημένη ιδέα. Τυπικά, καταλήγει σε μια πολύ επίμονη και μακράς διάρκειας υπεργλυκαιμία. Έτσι, ως γενικό κανόνα, πρέπει να περιμένω να φάω μέχρι τα επίπεδα γλυκόζης μου να είναι σε καλά επίπεδα.

2. Κάνω συχνές προσαρμογές στην ινσουλίνη

“Ρύθμισε το και ξέχασε το” δεν είναι το όνομα του παιχνιδιού όσον αφορά τη διαχέιριση του διαβήτη. Όταν πρωτοδιαγνώστηκα, μου είπαν πόσο bolus και πόση βασική ινσουλίνη να κάνω, και στην αρχή υπέθεσα ότι αυτό θα ήταν μια σταθερά. Γρήγορα έμαθα ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι, η προσοχή στις τάσεις και τις μεταβλητές, καθώς και οι γρήγορες και οι ακριβείς αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης είναι το κλειδί για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων γλυκόζης όσον το δυνατό περισσότερο. 

3. Σωστή διαχείριση του αλκοόλ

Είμαι ακόμα σοκαρισμένος διότι σαν ένας 20χρονος φοιτητής, δεν ενημερώθηκα ποτέ για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη διαχείριση του διαβήτη από κανένα ειδικό κατά τη διάγνωση μου. Μια σημαντική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Δυστυχώς έπρεπε να το μάθω με τον σκληρό τρόπο. Όταν πίνω μέτριες ποσότητες, συνήθως έχω τον μετρητή μου και παρακολουθώ τις τιμές μου, ενώ μπορεί να φάω και ένα μικρό σνακ πριν πέσω για ύπνο. Αν πάλι πίνω πολύ,επιλέγω να “παίζω” με τα επίπεδα προκειμένου να μείνω ασφαλής από τις χαμηλές τιμές.

4. Χρήση του συνεχούς καταγραφέα γλυκόζης

Η αγορά του πρώτου συνεχούς καταγραφέα γλυκόζης (CGM) ήταν κάτι που μου άλλαξε τη ζωή. Για πρώτη φορά, μπορούσα να έχω μια εικόνα των τιμών μου όλη την ημέρα και ήξερα πόσο συχνά άλλαζαν. Μπορούσα να δω πως συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το φαγητό ή το ταξίδι, επηρέασαν τα σάκχαρα μου. Δεν μπορώ να σταματήσω να λέω καλά πράγματα για αυτή την τεχνολογία. Πιστεύω ειλικρινά, ότι δεν θα μπορούσα να πετύχω αυτή τη γλυκοζυλιωμένη που έχω τώρα, αν δεν είχα τον καταγραφέα.

5. Η σωστή δόση της ημερήσιας ινσουλίνης

Θυμάστε που είπαμε νωρίτερα για αυτές τις προσαρμογές στην ινσουλίνη; Λοιπόν, πιστεύω σοβαρά ότι η δόση της ημερήσιας ινσουλίνης πρέπει να τεθεί στο κατάλληλο νούμερο, διότι είναι η πιο κρίσιμη. Σου διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά με την απουσία φαγητού.

6. Αποδέχομαι ότι οι υδατάνθρακες (συνήθως) δεν είναι φίλοι μου

Πριν μερικά χρόνια είχα μια επιφοίτηση… Όσο λιγότερους υδατάνθρακες κατανάλωνα, τόσο πιο προβλέψιμη ήταν η δοσολογία της ινσουλίνης μου και τα σάκχαρα μου. Δεν χρειαζόταν πλέον να ανησυχώ για τη “βουτιά” ή τα ύψη στις τιμές μου. Είχα περισσότερο έλεγχο. Μου άξιζε. Η δίαιτα μου είναι πιο υγιεινή από ότι ήταν πριν φτάσω σε αυτό το lifestyle, και αναμφίβολα τα επίπεδα γλυκόζης μου είναι εκεί που είναι χάρη σε αυτή τη στρατηγική. Αυτή η προσέγγιση έκανε τη διαχείριση του διαβήτη πολύ λιγότερο τρομακτική και σίγουρα άλλαξε τη ζωή και τις προοπτικές μου.

7. Διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας στη γυμναστική

Πώς βοηθάει η γυμναστική στη διαχείριση του διαβήτη; Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οπότε η διαχείριση μια σταθερής ρουτίνας, μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης. Ανάλογα με τον τύπο της άσκησης μπορεί να αλλάξουν οι στρατηγικές προσέγγισης στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης να αλλάξουν.

8. Πάντα να είστε προετοιμασμένοι

Κατά τα πρώτα μου χρόνια με τον διαβήτη, συνήθως ήμουν αρκετά αδιάφορος σχετικά με το κουβάλημα ταμπλετών γλυκόζης ή γλυκαγόνης ή ακόμα και της απαραίτητης προετοιμασίας για διακοπές. Με τον καιρό κατάλαβα την σημασία του να έχεις πάντα κάτι πάνω σου για μια υπογλυκαιμία, καθώς και παραπάνω προμήθειες για το ταξίδι. Αν και τον περισσότερο καιρό δεν το χρειάζομαι, μου προσφέρει μεγάλη χαλάρωση ξέροντας ότο το έχω πάνω μου.

9. Κάντε μικρές διορθώσεις

Όταν πρωτοδιαγνώσθηκα, έμαθα ότι έπρεπε να καταναλώνω 15γρ υδατάνθρακα που δρα άμεσα όταν έχω υπογλυκαιμία. Το έκανα με επιμέλεια μέχρι που έμαθα ότι πολλές φορές έστελνε τα σάκχαρα μου ψηλά, συμβάλλοντας σε ένα ατελείωτο τρενάκι της γλυκόζης. Σήμερα συνήθως τρώω καραμέλες για την υπογλυκαιμία, έχουν 0,4γρ υδατάνθρακα το καθένα και μερικές φορές χρειάζομαι μόνο λίγα για να ανεβάσω τις τιμές όσο πρέπει.

10. Ρύθμιση για τα υψηλά σάκχαρα λόγω ταξιδίου

Για πολλά χρόνια, έβλεπα ότι οι τάσεις μου όταν ταξιδεύω ανέβαιναν αρκετά. Πιθανόν ο ένας παράγοντας να είναι ότι είμαι καθιστός, που μαζί με το άγχος του ταξιδίου και τα λιγότερο συνηθισμένα γεύματα κάνουν τη συνταγή της επιτυχίας. Ακόμα πιο πρόσφατα, έμαθα να εμπιστεύομαι την τάση και γενικά να κάνω λίγη παραπάνω ινσουλίνη ταχείας δράσης όταν ταξιδεύω. Επίσης παρατηρώ τον καταγραφέα προσεκτικά και είμαι προετοιμασμένος για πιο δυνατές διορθώσεις για να μείνω σε καλά επίπεδα.
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Ρύθμιση βάρους και σακχαρώδης διαβήτης, μια αμφίδρομη σχέση

O Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου μελετά την, εξαιρετικά σημαντική, σύνδεση του βάρους με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, γεγονός που απασχολεί πολλούς ασθενείς που επιβάλλεται να ελέγχουν δια βίου το βάρος τους.