Συνέντευξη του ASweetLife με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dexcom, Kevin Sayer

συνέντευξη του asweet life με τον διευθύνοντα σύμβουλο της dexcom, kevin sayer
συνέντευξη του asweet life με τον διευθύνοντα σύμβουλο της dexcom, kevin sayer

Μια ιδιαίτερα συναρπαστική συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Dexcom που δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της διαχείρισης του διαβήτη. Ο CEO μιλάει για μια μετρήσιμη μεταβλητή που έχει καθιερωθεί αποκλειστικά και μόνο από τη χρήση συστημάτων συνεχούς μέτρησης γλυκόζης και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση του διαβήτη. Η μεταβλητή αυτή είναι ο χρόνος κατά τον οποίο το σάκχαρο του αίματος βρίσκεται μέσα στα όρια που έχει θεσπίσει η ADA ως επιθυμητά.
Η μεταβλητή αυτή χρησιμοποιείται ήδη κατά κόρον από τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που κάνουν χρήση των CGMS, και τώρα ο Seyer αποκαλύπτει ότι η Dexcom στοχεύει στην καθιέρωσή της και για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Προσβλέποντας στην άμβλυνση της αγοράς της, η Dexcom σχεδιάζει την κατασκευή συστημάτων μέτρησης γλυκόζης για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, που μπορεί να μη χρειάζονται την συνεχή χρήση τους, αλλά χρήση κατά περίπτωση. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ASweetLife.org σε δύο μέρη, χωρίζοντας την επιχειρηματική στρατηγική της εταιρίας και την παρουσίαση του επόμενου μοντέλου της Dexom, του G7.
Σας παραθέτουμε τη συνέντευξη μεταφρασμένη.

Το ASweetLife είχε την τύχη να πάρει συνέντευξη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dexcom, Kevin Sayer.

Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ο Sayer, μας παρουσιάζει την επιχειρηματική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Dexcom στο άμεσο μέλλον, μετά από την απόλυτη επιτυχία του συστήματος συνεχούς μέτρησης γλυκόζης (CGM) G6. Το G6 κυκλοφόρησε πέρσι προς χαρά των ασθενών με διαβήτη και ανέβασε στα ύψη τη μετοχή της Dexcom. Η εταιρία κάνει μεγάλα σχέδια και εμείς κάνουμε υποθέσεις για το πώς θα επηρεαστούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο Sayer θα μας εξάψει την περιέργεια σχετικά με το επόμενο μοντέλο, το G7.
Η συζήτηση για την επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρίας, προέκυψε φυσιολογικά μετά από τις αρχικές μου ερωτήσεις προς τον Sayer σχετικά με την διαχείριση της γλυκόζης. Ενώ η Γλυκοζυλιωμένη A1C αποτελεί εδώ και καιρό τη μοναδική μετρήσιμη παράμετρο για την παρακολούθηση της πορείας της διαχείρισης του διαβήτη, η πρόοδος στην τεχνολογία των συστημάτων συνεχούς μέτρησης γλυκόζης έχει δημιουργήσει δύο νέες μεταβλητές, τις οποίες πρέπει να παρακολουθούν οι χρήστες: την τυπική απόκλιση και το χρόνο εντός των ορίων. Οι προοδευτικοί ενδοκρινολόγοι συστήνουν στους ασθενείς τους να παρακολουθούν στενά αυτές τις νέες μεταβλητές, ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες ώστε να γνωρίζουμε πως επηρεάζουν την υγεία μακροχρόνια, και ως εκ τούτου δεν έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες ως προς το που πρέπει να κυμαίνονται οι τιμές.

το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης dexcom 6
Το Σύστημα Συνεχούς Μέτρησης Γλυκόζης DEXCOM 6
Ρώτησα τον Sayer αν η εταιρία στοχεύει να αναλάβει μια τέτοια προσπάθεια.
“Νομίζω ότι η καθιέρωση αυτών των μεταβλητών θα είναι θετική για την υγεία των ανθρώπων και θα επιτρέψει στους γιατρούς να ασκήσουν καλύτερα το επάγγελμά τους. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω εδώ και καιρό και το προσμένω με ανυπομονησία. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα να αναλάβουμε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα. Δεν μπορεί κανείς να μετρήσει το χρόνο εντός ορίων, αν δεν φορά CGM, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση σε τέτοιου είδους συσκευή και ότι για τα άτομα που δεν κάνουν συνεχή χρήση CGM, θα πρέπει να υπάρχει ένα μηχάνημα που θα χρησιμοποιείται για έκτακτες μετρήσεις, σε αντίθεση με αυτό που προορίζεται για καθημερινή χρήση.”
Μάλιστα, αυτό αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Dexcom. Όσο ο χρόνος εντός των ορίων (ή άλλες αντίστοιχες μετρήσεις) καθιερώνεται στον επιστημονικό χώρο ως η πιο σημαντική μεταβλητή για τη διαχείριση της γλυκόζης, τόσο περισσότερο θα τη ζητούν οι γιατροί και οι ασθενείς, και τελικώς, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αναγκάζονται όλο και πιο πολύ να καλύπτουν τα συστήματα διαρκούς μέτρησης γλυκόζης.
“Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία και για τους μελλοντικούς ασθενείς και για εμάς, από άποψη επιχείρησης, και καθώς θα κατασκευάζουμε αναλώσιμες εναλλακτικές του συστήματός μας, θεωρώ ότι ανοιγόμαστε σε μια πολύ καλή αγορά.”
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μιλήσαμε για το κόστος και την τιμή των προϊόντων, και έπρεπε συνεχώς να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη δεν είναι στην πραγματικότητα η αγορά στην οποία στοχεύει η Dexcom. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες, οπότε αυτές είναι που πρέπει να πειστούν για το πόσο αναγκαία είναι τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης.
“Αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει με τα χρόνια, είναι ότι καμιά τεχνολογία δεν είναι χρήσιμη αν κάποιος δεν αναλάβει να την πληρώνει. Και η Dexcom πρέπει να σχεδιάσει τα μοντέλα της ώστε να ικανοποιούνται αυτοί που δίνουν τα χρήματα για την αγορά του. Σε αυτό το σημείο στοχεύουμε τις προσπάθειές μας.»
Ο Sayer εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι επιφυλακτικές ως προς την τεχνολογία των CGMS, μιας και στα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησαν, τα αποτελέσματα από την χρήση τους ήταν μέτρια και οι ασθενείς δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες.
“Ο φόβος των ασφαλιστικών πηγάζει από τα παλαιότερα χρόνια που άνθρωποι αγόραζαν συστήματα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης, αγόραζαν τη συσκευή και μετά σταματούσαν να τη χρησιμοποιούν (μια πρακτική που δεν προκλήθηκε από τα προϊόντα της Dexcom αλλά από άλλα), και στο τέλος οι εταιρίες απλώς είχαν χάσει τα χρήματά τους.”
Επίσης φαίνεται να έχει πολύ καλή γνώση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς ώστε να πάρουν έγκριση για την αποζημίωση των CGMS τους: για παράδειγμα της ανάγκης να χρειάζεται να προσκομίζουν συνεχώς δικαιολογητικά για την πιθανότητα της υπογλυκαιμίας.
“Προσπαθούμε συνεχώς να μειώνουμε αυτά τα εμπόδια, γιατί καταντάει γελοίο. Πιστεύω ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ασθενείς της Medicare που πρέπει κάθε χρόνο να καταθέτουν δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πάσχουν ακόμα από διαβήτη Τύπου 1. Η δυσκολία δεν προέρχεται από εμάς, αλλά από τους ανθρώπους που δίνουν έγκριση για την αποζημίωση τη τεχνολογίας, γιατί δυσκολεύοντας την αποζημίωση μειώνουν τα έξοδά τους. Βελτιωνόμαστε συνεχώς άλλα πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση, είναι ένας από τους κύριους στόχους μας. Είναι πλέον προφανές ότι τα συστήματα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης θεωρούνται όλο και περισσότερο αναγκαία τεχνολογία για τα άτομα με διαβήτη, ακόμη και από αυτούς που καλούνται να αποζημιώσουν την αγορά τους.”
Η φράση “αναγκαία τεχνολογία” είναι η βάση στην οποία βασίζεται η στρατηγική ανάπτυξης της Dexcom. Η επιτυχία των προϊόντων της στην κοινότητα των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη, όμως ο μακροπρόθεσμος και ίσως πιο κερδοφόρος στόχος, είναι τα προϊόντα της να αποτελέσουν βασικό εξοπλισμό και για άτομα με διαβήτη τύπου 2, και ακόμη και για άτομα με προδιαβήτη. Προς το παρόν, η Dexcom ψάχνει τρόπους με τους οποίους αυτοί οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα διαρκούς μέτρησης γλυκόζης της με πιο περιορισμένο τρόπο.
Ο Χρόνος Εντός Ορίων είναι η νέα σημαντική μεταβλητή στη διαχείριση του διαβήτη
Ο Χρόνος Εντός Ορίων είναι η νέα σημαντική μεταβλητή στη διαχείριση του διαβήτηdexcom 6
“Το μοντέλο για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν παίρνουν ινσουλίνη είναι λίγο διαφορετικό. Οι άνθρωποι που δίνουν τα χρήματα για την αγορά αυτών των συσκευών (οι ασφαλιστικές) δεν θα πληρώσουν ώστε αυτοί οι ασθενείς να φορούν CGM 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Έτσι, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μοντέλα και να δημιουργήσουμε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τις συσκευές μας, που θα αναφέρεται σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Πόσα να χρειάζεται ο ασθενής με διαβήτη τύπου 2 μέσα στο χρόνο; Τέσσερα; Ένα; Μήπως χρειάζεται ένα το μήνα;”
Οι ασθενείς αυτοί θα χρησιμοποιούσαν CGM για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με την παρακολούθηση των μετρήσεών τους θα μπορούσαν να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής τους αγωγής αλλά και του τρόπου ζωής τους:
“Κάνοντας χρήση συστήματος διαρκούς μέτρησης γλυκόζης, μπορεί να μάθει κανείς πολύ σημαντικά πράγματα. Μπορεί να μάθει πόσο αποτελεσματική είναι η αγωγή που παίρνει. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι και φτηνά, πως όμως ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά; Πως μπορούμε να αποδείξουμε ότι η εκάστοτε θεραπεία είναι κατάλληλη για αυτόν που την ακολουθεί; Αυτά τα ερωτήματα απαντώνται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός CGM. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι η γνώση που λαμβάνει ο χρήστης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι διάφορες συνήθειές του. Για πρώτη φορά οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 βλέπουν την επίδραση που έχει στον οργανισμό τους ένα γεύμα που έχουν καταναλώσει αργά το βράδυ. Ή ένα σνακ πριν τον ύπνο. “Πω πω! Το σάκχαρό μου ανέβηκε κατά 40%; Πως συνέβη αυτό;” Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αλλαγή συνηθειών και σίγουρα δεν χρειάζονται όλοι αλλαγή θεραπείας, είναι όμως πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις ποιοι όντως έχουν αυτήν την ανάγκη, όταν αρχίσουν να χρησιμοποιούν σύστημα διαρκούς μέτρησης γλυκόζης. Είναι κάτι που με τις συμβατικές μετρήσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει γνωστό.”
Προσωπικά αυτή η αλλαγή στρατηγικής μου φαίνεται ότι είναι θετική για την κοινότητα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1. Στην προσπάθειά της να εισχωρήσει στην κατά πολύ μεγαλύτερη αγορά των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, η Dexcom έχει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να κάνει τα προϊόντα της πιο προσβάσιμα, λιγότερο ακριβά, και επιπλέον, πιο εύκολα ως προς τη χρήση τους. Στο επόμενο μέρος, ο Sayer θα μας πει πως η εταιρία σκοπεύει να το καταφέρει αυτό με το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης επόμενης γενιάς, το G7.

Πηγή: ASweetLife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμβουλές για γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη γρίπη.
Περισσότερα

Συμβουλές για γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη γρίπη

Μιας και η γρίπη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, σας μεταφέρουμε μεταφρασμένη της συνέντευξη της…
Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1

Οι οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πρόβλημα: την προετοιμασία…