Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι ο πόνος που προκαλεί η πέτρα στα νεφρά μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της γέννας. Μάλιστα, γυναίκες που έχουν την εμπειρία του πόνου της γέννας και αυτού που προκαλεί η πέτρα στα νεφρά, έχουν αναφέρει ότι η δεύτερη περίπτωση ήταν χειρότερη γι’ αυτές.
Τι είναι λοιπόν αυτό που προκαλεί τη δημιουργία λίθων στα νεφρά και πως ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν;
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι πέτρες είναι “σκληρές μάζες κρυσταλλοποιημένων μεταλλικών στοιχείων που σχηματίζονται είτε στα νεφρά είτε στον ουρητήρα.”
Η Mayo Clinic αναφέρει ότι συχνά έρχονται στα επείγοντα άνθρωποι με συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στα νεφρά όπως:
- Έντονος πόνος στη μέση και στο πλάι, κάτω από τα πλευρά.
- Πόνος που φτάνει μέχρι την κάτω κοιλιακή και τη βουβωνική χώρα.
- Πόνος που έρχεται σε κύματα και διαφέρει κάθε φορά σε ένταση.
- Πόνος κατά την ούρηση.
- Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα στα ούρα.
- Κακοσμία των ούρων.
- Ναυτία και εμετοί.
- Επίμονη ανάγκη για ούρηση.
- Συχνουρία.
- Πυρετός και ρίγη αν υπάρχει ταυτόχρονα φλεγμονή.
- Ούρηση με μικρές ποσότητες ούρων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή σημάδια, πρέπει να πάτε στο γιατρό άμεσα.
- Πόνο τόσο έντονο που δεν σας αφήνει να κάτσετε άνετα σε μια στάση για πολλή ώρα.
- Πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.
- Πόνο που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη.
- Αίμα στα ούρα.
- Δυσκολία να ουρήσετε.
Πως σχετίζονται οι πέτρες στα νεφρά με τον διαβήτη τύπου 2;
Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα μεγάλη ενόχληση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, μιας και τα ούρα τους μπορεί να είναι πιο όξινα, ιδιαίτερα αν έχουν συχνά ψηλά επίπεδα σακχάρου. Αν και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο λόγος που σχηματίζονται οι πέτρες στα νεφρά, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής τους μέσω της διατροφής τους, με τη συχνή κατανάλωση υγρών και με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Συχνό αίτιο εμφάνισης ενός από τους τύπους πέτρας στα νεφρά είναι το ουρικό οξύ. Η ουσία αυτή δημιουργείται στα ούρα όταν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό. Πέρα από το συγκεκριμένο τύπο, υπάρχουν άλλοι τρεις: λίθοι οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου, λίθοι στρουβίτη, και λίθοι κυστίνης.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1 στα 10 άτομα θα αποκτήσει πέτρα στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή του, ιδιαίτερα μετά τα 30, υπάρχουν όμως μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς ώστε να μειώσει τις πιθανότητες. Και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει κανείς να μειώσει τον κίνδυνο, γιατί αν κάποιος αποκτήσει πέτρα στα νεφρά, αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης.
Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά;
Για να καταλάβουμε πως μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης, αξίζει να παρουσιάσουμε κάποιους από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με το American Kidney Fund, στην δημιουργία των λίθων αυτών συμβάλλουν κάποιες συνήθειες και ιατρικές παθήσεις, αλλά υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες. Δηλαδή ο κίνδυνος εμφάνισης σε ένα άτομο αυξάνεται όταν:
- Έχει στο παρελθόν εμφανίσει πέτρες στα νεφρά, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
- Δεν καταναλώνει αρκετό νερό σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
- Ακολουθεί διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη (Hello, κετογονική και δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων), σε νάτριο, και / ή σε ζάχαρη.
- Είναι παχύσαρκο.
- Έχει κάνει γαστρικό bypass ή άλλη επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα.
- Έχει πολυκυστική νεφρική νόσο ή κάποια παρεμφερή κυστική νόσο των νεφρών.
- Έχει κάποια πάθηση λόγω της οποίας έχει αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, κυστίνης, οξαλικού ή ουρικού οξέως (όπως ο διαβήτης τύπου 2).
- Έχει κάποια πάθηση που προκαλεί πρήξιμο ή ερεθισμό στο έντερο και τις αρθρώσεις.
- Λαμβάνει φάρμακα ή χάπια όπως διουρητικά, αντιόξινα που έχουν βάση το ασβέστιο, ή υψηλές δόσεις ασβεστίου, όπως συμπληρώματα που λαμβάνονται πριν και μετά τον τοκετό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνδρες είναι κατά 19% πιθανότερο να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή τους από τις γυναίκες, των οποίων η πιθανότητα εμφάνισης λιθίασης είναι 9%. Σύμφωνα με το American Kidney Fund, οι λευκοί, όχι ισπανικής προέλευσης, άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά απ’ ότι άτομα άλλων φυλών.
Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, “Τα άτομα που έχουν εμφανίσει πέτρα στα νεφρά έχουν κατά 50% περίπου αυξημένες πιθανότητες να την ξαναεμφανίσουν μέσα σε 5 με 7 χρόνια.”
Πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο λιθίασης;
Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας και που μπορούν να αναβάλουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τη δημιουργία λίθων. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάτι τέτοιο ώστε να αποτρέψουμε και την πιθανότητα απόκτησης χρόνιας νεφρικής νόσου.
Η Mayo Clinic έχει εκδώσει τις παρακάτω οδηγίες για άτομα που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά:
- Να πίνετε αρκετές ποσότητες νερού μέσα στην ημέρα ώστε να είναι το σώμα πάντα ενυδατωμένο. Για άτομα με ιστορικό λιθίασης, οι γιατροί συνιστούν ο καθημερινός όγκος ούρων που παράγουν να είναι 2,5 λίτρα. Αν μένετε σε μέρος ζεστό με υγρασία, και / ή ασκείστε πολύ, πρέπει να πίνετε ακόμη περισσότερο νερό.
- Επιλέξτε διατροφή φτωχή σε νάτριο και ζωική πρωτεΐνη. Αυτό είναι κάτι που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα άτομα που κάνουν δίαιτες κετογονικές ή χαμηλών υδατανθράκων, ιδιαίτερα αν καταπολεμούν τη λαχτάρα τους για φαγητό με κρεατικά. Είναι καλό να ισορροπείτε την κατανάλωση νατρίου και κρεατικών με λαχανικά που είναι φτωχά σε θερμίδες, όποτε αυτό είναι δυνατό.
- Μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε φαγητά με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε ασβέστιο αρκεί να μην λαμβάνετε συμπλήρωμα ασβεστίου.
- Όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Γαστρεντερικών και Νεφρικών Ασθενειών της Αμερικής: “Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές οδηγίες για την καταπολέμηση της Υπέρτασης, μπορούν να εφαρμοστούν και για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.”
Συμπέρασμα
Αν και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο λιθίασης σε άτομα, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορεί να πάρει κανείς για να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά. Η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει περιπλοκές και / ή να επηρεάσει τη δημιουργία λίθων στα νεφρά, αποτελούν βήματα τα οποία μπορεί να κάνει κανείς, ώστε να προστατευτεί από επιπλοκές όπως είναι η λιθίαση και η νεφρική νόσος.
Πηγή: diabetesdaily