Η βιταμίνη D βοηθά στην επιμύκυνση της περιόδου μέλιτος κατά την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα οφέλη των συμπληρωμάτων εργοκαλσιφερόλης διερευνήθηκαν στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε ο Benjamin Udoka Nwosu, MD, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society.
Ο Dr. Nwosu, καθηγητής παιδιατρικής, είπε ότι: «Σε αυτήν την έρευνα υπάρχουν νέα σημαντικά πορίσματα. Η εργοκαλσιφερόλη προστάτεψε τον όγκο των βήτα κυττάρων και χρησίμευσε στην διατήρηση ενός βελτιωμένου γλυκαιμικού ελέγχου κατά τη διάρκεια του «μήνα του μέλιτος»».
Η διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν τα ισνουλινοπαραγωγά βήτα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι γνωστή ως «μήνας του μέλιτος» και ακολουθεί την έναρξη της αγωγής με ινσουλίνη, ο διαβήτης βρίσκεται σε μερική κλινική ύφεση και τα βήτα κύτταρα που έχουν επιζήσει, συνεχίζουν να παράγουν κάποιο ποσοστό ινσουλίνης. Όσο περισσότερο κρατήσει αυτή η περίοδος, τόσο το καλύτερο. Οι ασθενείς που δεν περνούν αυτήν την φάση, χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές.
Στη δωδεκάμηνη, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, 18 ασθενείς ηλικίας 10 έως 21 ετών, που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 (μέχρι και τρεις μήνες από την ημέρα της διάγνωσηςπριν από την έναρξη της δοκιμής) έλαβαν 50,000 IU εργοκαλσιφερόλης μια φορά την εβδομάδα για τους πρώτους δύο μήνες, και μετά μία φορά τις δύο εβδομάδες για τους επόμενους 10 μήνες, ενώ τα 18 μέλη της ομάδας ελέγχου έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν αυστηρά ελεγχόμενο πρόγραμμα θεραπείας με ινσουλίνη.
Οι τάσεις για άνοδο των επιπέδων γλυκόζης κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών (HbA1c) και τα επίπεδα γλυκόζης που ρυθμίζονταν με την χορήγηση ινσουλίνης (IDAA1C) ήταν πολύ πιο ομαλά στην ομάδα που έλαβε εργοκαλσιφερόλη. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η βιταμίνη D σε συνδυασμό με την θεραπεία με ινσουλίνη, μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει τις σημαντικές λειτουργικές και δυναμικές διαφορές μεταξύ εργοκαλσιφερόλης και εικονικού φαρμάκου» είπε ο Nwosu. «Επίσης, μεταξύ παρόμοιων ερευνών σε αποκλειστικά παιδιατρικό πληθυσμό, η συγκεκριμένη έρευνα έχει διαρκέσει περισσότερο».
Η Nwosu πρόκειται να ξεκινήσει μια ακόμη πιο μακροχρόνια έρευνα για να εξακριβώσει μέχρι σε ποιό βαθμό μπορεί να επιδράσει η βιταμίνη D στην μερική κλινική ύφεση του διαβήτη τύπου 1, κάτι που δεν κατάφερε να επιτύχει σε αυτήν την έρευνα.
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
JDRF One World, το ψηφιακό παιχνίδι του παγκοσμίου ταμείου για το διαβήτη στον κόσμο του Roblox
Το JDRF, το ταμείο που χρηματοδοτεί έρευνες σχετικά με την εύρεση θεραπείας για το διαβήτη, έχει δημιουργήσει το…
Γιατί αρρωσταίνουμε: το βιβλίο που αναλύει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της αντίστασης στην ινσουλίνη
To Why We Get Sick (Γιατί αρρωσταίνουμε) είναι το βιβλίο του Dr. Benjamin Bikman, που εξερευνά τις αιτίες…
Διαχείριση άγχους και παιδιά με διαβήτη
Ο διαβήτης επιφέρει ένα δύσκολο σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό φορτίο τόσο για τα ιδία παιδιά όσο και τις…
ADA 2021: Το σύστημα Omnipod 5 AID είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα όλων των ηλικιών με διαβήτη τύπου 1.
Θετικά αποτελέσματα από 3 σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι το Omnipod 5, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης της…