Δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με ένα πάγκρεας που δεν λειτουργεί σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων με διαβήτη που καταφέρνουν να επιτύχουν τους γλυκαιμικούς στόχους που θέτουν οι διάφοροι επίσημοι φορείς για το διαβήτη ανά τον κόσμο. Το γεγονός αυτό ισχύει εξίσου για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Όλοι όσοι πάσχουν από διαβήτη παλεύουν καθημερινά με την χρόνια υπεργλυκαιμία και μερικοί τα καταφέρνουν καλύτερα από τους υπόλοιπους. Ποιες είναι λοιπόν οι τεχνικές, οι συνήθειες και οι περιστάσεις που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα;
Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις σχετικά με τον γλυκαιμικό έλεγχο. Στο σημερινό άρθρο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Diabetes Daily σε 17.000 άτομα με διαβήτη προκειμένου να εξετάσει τις συνήθειες των ατόμων που καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους γλυκαιμικούς στόχους που έχουν θέσει. Στη συνέχεια σύγκριναν τις συνήθειες αυτές με των ατόμων που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται δια στόματος της Maria Muccioli, καθηγήτριας βιολογίας που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και ήταν επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε το Diabetes Daily, σε συνέντευξή της στο ASweetLife.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πραγματοποιήσετε την έρευνα;
Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε το Thrivable insights panel που δημιουργήσαμε και αποτελείται από περισσότερα από 20,000 άτομα, ώστε να μπορούμε να δημοσιογραφούμε βασιζόμενοι σε δεδομένα. Συζητήθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και στα πλαίσια του πρώτου μας ερευνητικού έργου επιλέξαμε να προσδιορίσουμε τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να διαχειρίζονται το διαβήτη τους άτομα που πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές A1C. Αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με διαβήτη, οπότε έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς να προβάλουμε στρατηγικές που μπορεί να βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται την ασθένεια με περισσότερη επιτυχία.
Η λέξη “συνήθεια” φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα. Μπορείς να αναπτύξεις λίγο το λόγο για τον οποίο επέλεξες να χρησιμοποιήσεις αυτή τη λέξη αντί για “στρατηγική” ή “τεχνική” ή κάτι παρόμοιο;
Θεωρώ ότι η βασικότερη αρχή στη διαχείριση του διαβήτη είναι η συνέπεια. Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η διαχείριση μιας χρόνιας ασθένειας όπως είναι ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπίζεται σε βάθος χρόνου και όχι βραχυχρόνια. Θεωρώ ότι οι στρατηγικές που λειτουργούν σωστά συνήθως μας γίνονται συνήθειες (τόσο στη ζωή όσο και στο διαβήτη).
Ποιο αποτέλεσμα σου προκάλεσε έκπληξη;
Πρέπει να πω ότι γενικά τα αποτελέσματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Είναι λογικό, συνήθειες όπως η συστηματική άσκηση και η συστηματική έξυπνη διατροφή να αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές στη διαχείριση του διαβήτη.
Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι είχαν υψηλή A1C άτομα με διαβήτη τύπου 1 που δεν τηρούσαν σταθερή την ώρα της δόσης bolus. Θα περίμενα ότι η προσαρμογή της δόσης ανάλογα με την ώρα του γεύματος (μαζί με άλλους παράγοντες) αποτελεί σωστή στρατηγική. Εκ των υστέρων αντιλαμβάνομαι ότι η μεταβολή της ώρας που λαμβάνει κανείς τη δόση bolus μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη σταθερότητας (π.χ. να ξεχνά κάποιος να κάνει bolus). Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, αν και οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν χαμηλή A1C ανέφεραν ότι λάμβαναν συστηματικά δόσεις bolus πριν τα γεύματα, στο τέλος το αν έπαιρναν τη δόση πριν ή μετά το γεύμα δεν έκανε μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα. Εγώ περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγαλύτερη διαφορά, καθώς συχνά ακούω από άτομα της online κοινότητας να λένε πόσο αποτελεσματικό είναι να λαμβάνει κανείς bolus δόση πριν το γεύμα!
Επιπλέον, με εξέπληξε το γεγονός ότι μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν σχήμα πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης καθημερινά, δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ατόμων που να χρησιμοποιούν σύριγγες ή πένες ινσουλίνης μισής δόσης. Πρόσφατη έρευνα έδειξε τα προτερήματα της χρήσης συσκευών μισής δόσης και είναι λογικό ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας στη δόση, όμως δεν παρατηρήσαμε κάτι ανάλογο στον πληθυσμό που πήρε μέρος στην έρευνά μας.
Τέλος με εξέπληξε λίγο το πόσο πολλοί άνθρωποι μας ανέφεραν ότι ακολουθούν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως CGM και / ή αντλία ινσουλίνης. Φυσικά στην έρευνα δεν πήρε μέρος τυχαίος πληθυσμός. Το γεγονός και μόνο ότι τα άτομα αυτά ψάχνουν πληροφορίες online για τη διαχείριση του διαβήτη και λαμβάνουν μέρος σε έρευνες, σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που κινητοποιούνται ιδιαίτερα σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2;
Οι διαφορές μεταξύ των ατόμων με χαμηλή και υψηλή γλυκοζηλιωμένη που πάσχουν είτε από διαβήτη 1 είτε από διαβήτη τύπου 2, έδειξαν ότι οι τάσεις είναι οι ίδιες. Η μια διαφορά που διαπιστώθηκε σχετικά με την ώρα κατά την οποία λαμβάνουν τη δόση bolus, αναφέρθηκε παραπάνω. Μεταξύ των ατόμων που είχαν χαμηλότερα επίπεδα A1C και πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ήταν πιο συχνό το φαινόμενο να αλλάζει η ώρα της bolus ανάλογα με τις συνθήκες. Επιπλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην πλειονότητά τους δεν χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης ή / και CGM. Αν και τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χαμηλή A1C είχαν αντλία ινσουλίνης, δεν υπήρξε η ίδια διαφορά για τα άτομα που χρησιμοποιούν CGM (αντίθετα με ότι συμβαίνει στον πληθυσμό των ατόμων με διαβήτη τύπου 1).
Έχετε σχέδια να επανέλθετε σε αυτή τη μελέτη με περισσότερα στοιχεία;
Μα φυσικά! Έχουμε πολλές ιδέες για υλοποίηση. Μια από αυτές έχει να κάνει με το θέμα της τιμής της ινσουλίνης. Τα τελευταία χρόνια η τιμή της ινσουλίνης έχει φτάσει στα ύψη και υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ατόμων με διαβήτη “μεριδοποιούν” τακτικά την ινσουλίνη τους. Για να βρούμε πιο αποτελεσματικές λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, οπότε θα θέλαμε να εστιάσουμε στη διευκρίνηση των χαρακτηριστικών που είναι κοινά μεταξύ των ανθρώπων που επηρεάζονται από την υψηλή τιμή της ινσουλίνης.
Επιπλέον υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την αρχική προσπάθεια σχετικά με τις συνήθειες της διαχείρισης. Μαζέψαμε τόσο πολλά στοιχεία για αυτήν την έρευνα και ανυπομονώ να ψάξουμε ακόμη βαθύτερα.
Η προσωπική σου στρατηγική διαχείρισης ανανεώθηκε με τα νέα στοιχεία; Εφάρμοσες τίποτα από αυτά που έμαθες;
Πάσχω από διαβήτη τύπου 1 εδώ και 13 χρόνια και με τον καιρό έχω μάθει τι λειτουργεί καλύτερα για μένα προσωπικά. Η συχνή χρήση CGM και η διατήρηση μιας σταθερής διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες που έχει ως βάση ολόκληρα τρόφιμα, σε συνδυασμό με προσεκτικά υπολογισμένες δόσεις ινσουλίνης (όπως το να λαμβάνω δόση bolus για την πρόσληψη πρωτεΐνης) έχει λειτουργήσει για μένα πολύ αποτελεσματικά ώστε να μπορώ να διατηρώ τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά και να έχω φυσιολογικά επίπεδα A1C. Ήμουν σίγουρη ότι αυτή η στρατηγική δεν θα ήταν αποτελεσματική μόνο για μένα, και τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε την υποστηρίζουν.
Πηγή: ASweetLife