Νέα στατιστικά δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια, ο επιπολασμός του διαβήτη έχει αυξηθεί κατά 16%, ενώ υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, 537 ενήλικες (ηλικίας 20-79) πάσχουν από την ασθένεια.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι περιορισμοί λόγω COVID μας έχουν εμποδίσει από το να κάνουμε κάποια από τα πράγματα που προλαμβάνουν την εμφάνιση, και βοηθούν την διαχείριση του διαβήτη. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα, είναι η αύξηση της καθιστικής ζωής, η οποία ήδη ήταν αυξημένη σε ανησυχητικό επίπεδο πριν την εμφάνιση του COVID. Κάποιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πανδημία έχει προσθέσει ένα μέσο όρο 3 ωρών καθιστικής ζωής την ημέρα.
Τώρα που τα λοκντάουν έχουν χαλαρώσει σε πολλές περιοχές, είναι σημαντικό να ξαναρχίσουμε να κινούμαστε.
Οι άνθρωποι με διαβήτη, προ-διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις, είναι καλό να ξεκινήσουν να μειώνουν τον χρόνο καθίσματος, ώστε να φτάσουν σε υγιέστερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα
Δεδομένα από τον 10ο Άτλα Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη δείχνουν ότι περίπου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 20-79 πάσχουν πλέον από διαβήτη, και ο επιπολασμός του διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί σταθερά σε περίπου 784 εκατομμύρια ενήλικες μέχρι το 2045.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει την γλυκόζη. Στον διαβήτη τύπου 2, οι συχνές μεταβολές των επιπέδων της γλυκόζης αποτελούν σημάδι ότι το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη – την ορμόνη που επιτρέπει στην γλυκόζη να μπαίνει στα κύτταρα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινές επιπλοκές του διαβήτη όπως τύφλωση, νευροπάθεια, καρδιοπάθεια και νεφρική ανεπάρκεια. Πρόσφατες αναφορές αναδεικνύουν ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα επιπλοκών του διαβήτη, όπως αυξημένος κίνδυνος ηπατικής νόσου, άνοιας, κατάθλιψης και κάποιων τύπων καρκίνου.
Νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι η συχνή κίνηση αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών. Η αποτελεσματική κίνηση βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης, της μνήμης και της καρδιαhttps://glykouli.gr/9296/giati-prepi-na-perpatame-toulachiston-10-lepta-tin-imera/κής υγείας.
Βγαίνοντας από τα λοκντάουν
Είναι σημαντικό σιγά σιγά να αφήσουμε πίσω μας την ακινησία και την καθιστική ζωή.
Η μείωση του χρόνου που περνά κανείς καθιστός είναι ένα καλό πρώτο βήμα, γιατί για πολλούς είναι εύκολο και λιγότερο «τρομακτικό» από την καθιέρωση ενός προγράμματος άσκησης, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν μείνει ιδιαίτερα ανενεργοί, ή που ζουν με χρόνιες ασθένειες.
Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση του χρόνου καθίσματος, και την αύξηση του χρόνου που στέκονται όρθιοι, ή που κάνουν ελαφριά σωματική άσκηση βελτιώνουν τον μεταβολισμό και, για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.
Είναι καλύτερο να σηκωνόμαστε για δύο ή τρία λεπτά και να περπατάμε κάθε ώρα που καθόμαστε, και αυτό μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στον έλεγχο της γλυκόζης, σε σύγκριση με το να καθόμαστε για πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αν κάνουμε ελαφριά άσκηση όπως οι δουλειές του σπιτιού, το παιχνίδι με τα κατοικίδια, ή ελαφριά κηπουρική, για αρκετή ώρα, μπορεί επωφεληθούμε περισσότερο στον έλεγχο του σακχάρου απ’ ότι με την οργανωμένη άσκηση.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο τέτοιου είδους μικρές αλλαγές επηρεάζουν τον διαβήτη. Στόχος των δοκιμών αυτών είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που εργάζονται σε γραφεία και πάσχουν από διαβήτη, να μειώσουν την ώρα που κάθονται και να κάνουν διαλείμματα.
Η ιστορία του Lorys
Ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις δοκιμές, ο Lorys, ετών 64, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 πριν από 11 χρόνια.
Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι ακολουθούσε καθιστική ζωή. Μια απαιτητική δουλειά που περιλάμβανε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, σήμαινε ότι πέρναγε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστός, σε κατάσταση στρες και άγχους για την υγεία του. Τα φάρμακα για το διαβήτη δεν βοηθούσαν όσο θα ήθελε στην βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης. Μετά, ήθρε η πανδημία και η δουλειά από το σπίτι επιδείνωσε το πρόβλημα γιατί έκανε ολοένα λιγότερη σωματική άσκηση καθημερινά.
Στα πλαίσια της δοκιμής, ο Lorys έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα γραφείο που αλλάζει ύψος, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθιος, ή να κάθεται, και έχει αγοράσει ένα καταγραφέα δραστηριοτήτων (activity tracker) για να τον παροτρύνει να κάνει σύντομες βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει αρχίσει και κάνει σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωή του, κάνοντας έτσι μικρά βήματα που αισθάνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει και έχει ήδη αρχίσει να βλέπει διαφορά.
Από την αρχή του φετεινού χρόνου, τα επίπεδα της HbA1c του έχουν πέσει περίπου στο μισό! Έχει χάσει βάρος και λέει ότι έχει πιο θετική στάση προς τη ζωή. Λέει ότι δεν βλέπει πλέον τον διαβήτη ως «θανατική καταδίκη».
5 τρόποι για να σταματήσετε να κάθεστε
Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, ή από προ-διαβήτη, ή αν απλά θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές αλλαγές.
- Δοκιμάστε να δουλέψετε σε ένα γραφείο που αλλάζει ύψος. Αρχίστε να στέκεστε για λίγα λεπτά κάθε μέρα, ώστε να φτάσετε να στέκεστε ή να περπατάτε 30 λεπτά κάθε ώρας.
- Προσπαθήστε να στέκεστε κατά τη διάρκεια διαδικτυακών συναντήσεων ή τηλεφωνικών συνομιλιών.
- Δοκιμάστε να πάτε με τους φίλους σας για μια βόλτα.
- Με την ολοκλήρωση κάποιας εργασίας, ή του επισοδείου του αγαπημένου σας τηλεοπτικού προγράμματος, κάντε μια μικρή βόλτα.
- Βάλτε ειδοποίηση ώστε να σηκώνεστε από την καρέκλα και να κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας είναι δύσκολα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιες παθήσεις. Δεν είναι όμως ποτέ αργά να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας που βοηθούν στην διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του.
Πηγή: Medical Xpress