Πως να διατηρήσετε την ευλυγισία σας

Πως να διατηρήσετε την ευλυγισία σας
Πως να διατηρήσετε την ευλυγισία σας

Συχνά ακούμε ότι πρέπει να «είμαστε ελαστικοί» όσον αφορά στο ωράριο εργασίας, στο πρόγραμμά μας και άλλες δραστηριότητες. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα ευλύγιστο σώμα. Χωρίς ευκαμψία στους μύες, είναι ευκολότερο να τραυματιστούμε, να πονέσουμε, ή και να έχουμε προβλήματα με την ισορροπία. Ευτυχώς, είναι εύκολο να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε την ευλυγισία μας – απλά χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο. 

Τι σημαίνει να είναι κανείς ευλύγιστος;

«Οι ασκήσεις ευλυγισίας αποτελούν 1 από τις τέσσερις μορφές άσκησης μαζί με τις ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και αντοχής», λέει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Δυστυχώς, συχνά παραλείπονται οι ασκήσεις ευκαμψίας, όμως ιδανικά, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιουδήποτε γυμναστικού προγράμματος.
Αυτό που μας χαρίζει ευλυγισία είναι η ικανότητα των μυών να εκτείνονται. Οι ασκήσεις διατάσεων περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των μυών και των συνδετικών ιστών. Πολλοί θεωρούν περιττές τις διατάσεις, όμως όταν χάνει κανείς την ευλυγισία του, σύντομα το καταλαβαίνει όταν θα πρέπει να κάνει καθημερινές κινήσεις, όπως να μαζέψει κάτι από το πάτωμα, να τεντωθεί για να φτάσει ένα ψηλό ράφι στην κουζίνα, κλπ. Ευλυγισία σημαίνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων.
Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες αρχίζουν να κονταίνουν και να χάνουν την ελαστικότητά τους. Με τον χρόνο, η ηλικία μπορεί να μειώσει το εύρος κίνησης των γοφών, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, όσο μεγαλώνουμε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: όταν δεν χρησιμοποιούμε τους μύες, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε δραστηριότητες που βοηθούν στην ευλυγισία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια ευκαμψίας.
το περπάτημα βοηθά στην ευλυγισία

Ποια είναι τα οφέλη της ευλυγισίας;

Αν δεν ξέρετε γιατί θα πρέπει να σας απασχολεί η ευκαμψία των μυών, σας παραθέτουμε μερικά από τα οφέλη που μπορεί να σας πείσουν. Η ευκαμψία προσδίδει:

  • Μικρότερο κίνδυνο να πέσουμε
  • Μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού
  • Καλύτερη στάση σώματος
  • Περισσότερη μυϊκή δύναμη
  • Λιγότερο πόνο και ένταση στους μύες
  • Λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις

Πως μπορείτε να αποκτήσετε ευλυγισία;

Δεν χρειάζεται να γίνετε γυμναστές για να αποκτήσετε ευκαμψία. Διαβάστε μερικούς απλούς τρόπους να εισάγετε ασκήσεις ευλυγισίας στην καθημερινότητά σας, οι οποίες δεν χρειάζονται πολύ χρόνο. Επιπλέον, ποτέ δεν είναι αργά να αποκτήσετε ευλυγισία!

Να κινείστε

Όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο λιγότερο ευλύγιστοι είμαστε.

Κάντε μεγαλύτερα βήματα

Αν σας αρέσει να περπατάτε, προσπαθήστε να κάνετε μεγαλύτερα βήματα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνετε την ισορροπία σας.

Σκεφτείτε να ξεκινήσετε γιόγκα

Μην σας τρομάζει – υπάρχουν πολλοί τύποι γιόγκα που μπορείτε να δοκιμάστε και μπορείτε ακόμη να βρείτε τρόπο να κάνετε γιόγκα μέσω διαδικτύου.
γιογκα για ευλυγισία

Πιλάτες

Το πιλάτες είναι άλλη μια μορφή ελαφριάς άσκησης που βοηθά στην αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας. Το πιλάτες συμπεριλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις σε ειδικό στρώμα.

Δοκιμάστε το ται τσι

Αν έχετε δει ποτέ σε κάποιο πάρκο ανθρώπους να κάνουν αργές, καθοδηγούμενες κινήσεις, είναι πιθανό να κάνουν ται τσι, μια αρχαία κινέζικη μορφή άσκησης που βοηθά στην βελτίωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας και ταυτόχρονα στη μείωση του άγχους.

Κάντε δυναμικές διατάσεις

Κάντε ασκήσεις κίνησης, όπως για παράδειγμα κύκλους χεριών και πηδήματα.

Χρησιμοποιήστε κίλυνδρους αφρού

Οι κύλινδροι αφρού τοποθετούνται κάτω από σημεία του σώματος που είναι σφικτά, όπως οι γοφοί και οι τένοντες. Ωστόσο, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε κυλίνδρους αφρού αν έχετε τραυματιστεί, εκτός αν σας το συστήσει ο φυσιοθεραπευτής σας.

Χρησιμοποιείστε λάστιχα αντίστασης

Τα λάστιχα αντίστασης μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της κινητικότητας και να γυμνάσουν μεγάλες ομάδες μυών. Μπορείτε να δείτε βίντεο για να αποφασίσετε ποιους μύες θέλετε να εξασκήσετε.
ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης

Πως να ξεκινήσετε

Όπως και με κάθε πρόγραμμα ασκήσεων, είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Μπορεί να υπάρχουν είδη διατάσεων που να μην συνιστώνται για εσάς, ιδιαίτερα αν πάσχετε από συγκεκριμένες επιπλοκές του διαβήτη, ή αν έχετε πρόσφατα περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

  • Βάλτε στόχο να κάνετε διατάσεις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, και κάντε την κάθε άσκηση για 30-60 δευτερόλεπτα.
  • Επικεντρωθείτε σε μεγάλες ομάδες μυών, όπως οι γοφοί, οι μηροί, το κάτω μέρος της πλάτης, ο αυχένας και οι ώμοι.
  • Κάντε απαλές κινήσεις και μην αναπηδάτε.
  • Αναπνέετε ομαλά κατά τη διάρκεια των διατάσεων.
  • Σταματήστε αν αισθανθείτε έντονο πόνο.

Αν μόλις ξεκινάτε, μπορείτε να ζητήσετε καθοδήγηση από επαγγελματία. Ένας φυσιοθεραπευτής, ή σύμβουλος γυμναστικής, μπορεί να σας φτιάξει ένα πρόγραμμα διατάσεων, ιδιαίτερα αν έχετε περιορισμό στις κινήσεις. Τάξεις αρχαρίων για γιόγκα, πιλάτες, ή ται τσι, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τεχνικές που σας διατηρούν ασφαλείς.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
36
Shares
Σχετικά άρθρα