Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό με έντονη, ελαφρώς γλυκιά γεύση που κάποιοι συγκρίνουν με τη μέντα. Προέρχεται από την Ινδία αλλά είναι διαθέσιμο παγκοσμίως σήμερα και χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.
Οι σπόροι, τα έλαια και τα εκχυλίσματα του κάρδαμου πιστεύεται ότι έχουν εντυπωσιακές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.
Εδώ είναι 10 οφέλη για την υγεία του κάρδαμου, που υποστηρίζονται από την επιστήμη.
Οι αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση
Το κάρδαμο μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν τρία γραμμάρια σκόνης κάρδαμου την ημέρα σε 20 ενήλικες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μετά από 12 εβδομάδες, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είχαν μειωθεί σημαντικά στο φυσιολογικό εύρος.
Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο κάρδαμο. Στην πραγματικότητα, η αντιοξειδωτική κατάσταση των συμμετεχόντων είχε αυξηθεί κατά 90% μέχρι το τέλος της μελέτης. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές υποψιάζονται επίσης ότι το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση λόγω της διουρητικής του δράσης, που σημαίνει ότι μπορεί να προάγει την ούρηση για να απομακρύνει το νερό που συσσωρεύεται στο σώμα σας, για παράδειγμα γύρω από την καρδιά σας.
Μπορεί να περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο
Οι ενώσεις στο κάρδαμο μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η σκόνη κάρδαμου μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να ενισχύσει την ικανότητα των φυσικών φονικών κυττάρων να επιτίθενται σε όγκους. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν δύο ομάδες ποντικών σε μια ένωση που προκαλεί καρκίνο του δέρματος και τάισαν μια ομάδα με 500 mg αλεσμένου κάρδαμου ανά κιλό βάρους την ημέρα. Μετά από 12 εβδομάδες, μόνο το 29% της ομάδας που έτρωγε το κάρδαμο εμφάνισε καρκίνο, σε σύγκριση με πάνω από το 90% της ομάδας ελέγχου.
Μπορεί να προστατεύει από χρόνιες ασθένειες χάρη στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις
Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε ενώσεις που μπορεί να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Η φλεγμονή εμφανίζεται όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ξένες ουσίες. Η οξεία φλεγμονή είναι απαραίτητη και ευεργετική, αλλά η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται σε αφθονία στο κάρδαμο, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και εμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών.
Μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσει στην πέψη.
Συχνά αναμιγνύεται με άλλα φαρμακευτικά μπαχαρικά για την ανακούφιση από την ενόχληση, τη ναυτία και τον έμετο. Η πιο ερευνημένη ιδιότητα του κάρδαμου, καθώς σχετίζεται με την ανακούφιση προβλημάτων στομάχου, είναι η πιθανή ικανότητά του να θεραπεύει τα έλκη.
Μπορεί να αντιμετωπίσει την κακή αναπνοή και να αποτρέψει την τερηδόνα
Η χρήση του κάρδαμου για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος και τη βελτίωση της στοματικής υγείας είναι μια αρχαία θεραπεία. Σε ορισμένους πολιτισμούς, είναι σύνηθες να φρεσκάρετε την αναπνοή σας τρώγοντας ολόκληρους λοβούς κάρδαμου μετά από ένα γεύμα. Ακόμη και η εταιρεία παραγωγής τσίχλας Wrigley χρησιμοποιεί το μπαχαρικό σε ένα από τα προϊόντα της.
Ο λόγος για τον οποίο το κάρδαμο μπορεί να οδηγήσει σε φρέσκια αναπνοή μέντας μπορεί να έχει να κάνει με την ικανότητά του να καταπολεμά τα κοινά βακτήρια του στόματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα κάρδαμου ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση πέντε βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν οδοντική κοιλότητα.
Μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα και να θεραπεύει λοιμώξεις
Το κάρδαμο έχει επίσης αντιβακτηριακή δράση έξω από το στόμα και μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις. Η έρευνα δείχνει ότι τα εκχυλίσματα κάρδαμου και τα αιθέρια έλαια έχουν ενώσεις που καταπολεμούν πολλά κοινά στελέχη βακτηρίων.
Μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη χρήση οξυγόνου
Οι ενώσεις στο κάρδαμο μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αέρα στους πνεύμονές σας και στη βελτίωση της αναπνοής. Όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, το κάρδαμο μπορεί να προσφέρει μια αναζωογονητική οσμή που ενισχύει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μια μελέτη ζήτησε από μια ομάδα συμμετεχόντων να εισπνεύσουν αιθέριο έλαιο κάρδαμου για ένα λεπτό πριν περπατήσουν σε διάδρομο για διαστήματα 15 λεπτών. Αυτή η ομάδα είχε σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη οξυγόνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το κάρδαμο μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη χρήση οξυγόνου είναι η χαλάρωση των αεραγωγών σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία του άσθματος.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Όταν λαμβάνεται σε μορφή σκόνης, το κάρδαμο μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.
Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία του κάρδαμου
Εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη για την υγεία, το κάρδαμο μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας και με άλλους τρόπους. Μελέτες σε αρουραίους έχουν βρει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο μπαχαρικό μπορεί να εμποδίσουν τόσο τη διόγκωση του ήπατος, όσο και το άγχος και ακόμη και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους:
Προστασία του ήπατος: Το εκχύλισμα κάρδαμου μπορεί να μειώσει τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη διόγκωση του ήπατος και το βάρος του ήπατος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.
Άγχος: Μια μελέτη σε αρουραίους υποδηλώνει ότι το εκχύλισμα κάρδαμου μπορεί να αποτρέψει τις αγχώδεις συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη άγχους και άλλων διαταραχών της διάθεσης.
Απώλεια βάρους: Μια μελέτη σε 80 υπέρβαρες και παχύσαρκες προδιαβητικές γυναίκες βρήκε μια σχέση μεταξύ του κάρδαμου και της ελαφρώς μειωμένης περιφέρειας μέσης. Ωστόσο, μελέτες σε αρουραίους σχετικά με την απώλεια βάρους και το μπαχαρικό δεν έχουν βρει σημαντικά αποτελέσματα.
Ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους και ευρέως διαθέσιμο
Το κάρδαμο είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του κάρδαμου είναι στο μαγείρεμα ή στο ψήσιμο. Είναι πολύ ευέλικτο και προστίθεται συχνά σε ινδικά κάρυ και μαγειρευτά, καθώς και σε μπισκότα με μελόψωμο, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα.
Η χρήση συμπληρωμάτων, εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων κάρδαμου είναι πιθανό να γίνει πιο κοινή υπό το φως των υποσχόμενων αποτελεσμάτων της έρευνας για τις φαρμακευτικές του χρήσεις.