Μήπως κουράστηκες να νιώθεις συνεχώς κούραση – τι μπορεί να φταίει

Οι αιτίες της κόπωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής της, για όσους νιώθουν συνεχώς πως το burnout παραμονεύει

Νιώθεις εδώ και καιρό διαρκώς κούραση και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις με κανέναν τρόπο την κατάσταση, ακόμη κι αν αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα στο να κοιμάσαι και να χαλαρώνεις; Τότε οι αιτίες για την κόπωση που νιώθεις ενδέχεται να ποικίλουν, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά σου και εμποδίζοντάς σε από το να κάνεις όλα όσα θα ήθελες σε αυτήν. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να δεις τι φταίει για την διαρκή σου κούραση, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις με επιτυχία.

Οι αιτίες που σε κάνουν να νιώθεις διαρκή κόπωση:

-Η κακή διατροφή: Αν παραλείπεις γεύματα, ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει τις απαραίτητες θερμίδες και άρα δεν έχει ενέργεια.

-Έλλειψη βιταμινών: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και B-12, σιδήρου, μαγνησίου ή ποτασίου εντείνουν την κούραση.

-Έλλειψη/ Διαταραχές ύπνου: Όσο δεν κοιμάσαι όσο και όπως πρέπει, τόσο μεγαλύτερη κούραση νιώθεις.

-Παχυσαρκία: Οι υπέρβαροι άνθρωποι καταπονούν περισσότερο σώμα τους, ακόμη και στις πιο απλές λειτουργίες, γι’ αυτό και νιώθουν εντονότερη κόπωση.

-Καθιστική ζωή: Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σε κάνει να νιώθεις τελικά ακόμη πιο κουρασμένη σε σχέση με το να έβαζες τη γυμναστική στη ζωή σου.

-Άγχος/ Κατάθλιψη: Πονοκέφαλοι, μυϊκή δυσκαμψία και κόπωση είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα των παραπάνω, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο όταν τα αντιλαμβανόμαστε.

Τρόποι αντιμετώπισης της διαρκούς κούρασης:

-Φτιάξε τον ύπνο σου: Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από τις αϋπνίες, είναι να δημιουργήσεις μία ρουτίνα που θα βοηθήσει το σώμα σου να ετοιμάζεται και να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να χαλαρώσει και να σε αφήσει να αποκοιμηθείς. Δοκίμασε να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο ή να διαβάζεις το βιβλίο σου για λίγη ώρα πέφτοντας στο κρεβάτι.

-Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου: Όμως φρόντισε αυτή να διεξάγεται καλύτερα 4-5 ώρες προτού κοιμηθείς, ώστε να μην σου δημιουργεί υπερένταση, άρα και αϋπνία.

-Απομάκρυνε οποιαδήποτε συσκευή με οθόνη από το κρεβάτι σου: Κινητά, τάμπλετ και τηλεοράσεις αποτελούν πηγές μπλε φωτός που σε αποτρέπουν από το να κοιμάσαι και γενικά διαταράσσουν τον ύπνο σου. Κράτα τις μακριά από την κρεβατοκάμαρα.

-Πρόσεξε τη διατροφή σου: Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν και τον ύπνο μας. Όσο πιο υγιεινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρέφεσαι, τόσο το καλύτερο για εσένα γενικώς. Απόφυγε επίσης τροφές με πολλά σάκχαρα (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), όπως και επεξεργασμένες τροφές.

-Πρωινό και άφθονο νερό: Η αφυδάτωση εμποδίζει το σώμα από το να λειτουργήσει σωστά και ενισχύει την κόπωση, γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα. Ένα καλό πρωινό θα σε βοηθήσει επίσης να έχεις μπόλικη ενέργεια φεύγοντας από το σπίτι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

-Power nap: Ένας υπνάκος 20-30 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας και ως σύντομο διάλειμμα μπορεί να σε βοηθήσει να ανασυνταχθείς, να ανακτήσεις ενέργεια και να αντέξεις περισσότερο μετά, ώστε να νυστάξεις στην ώρα σου το βράδυ.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις διαρκώς κουρασμένη και πώς θα το αντιμετωπίσεις; – AllYou.gr

Total
74
Shares
Σχετικά άρθρα
λίπος στην κοιλιά
Περισσότερα

Πέντε τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αν και είναι δύσκολο να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά μεμονωμένα (ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος)…
amugdala
Περισσότερα

Πολλαπλά τα οφέλη του αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.