Σύντομες, έντονες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με αυξημένη μακροζωία

Οι έντονες εκρήξεις δραστηριότητας μπορεί να συμβάλουν στη μακροζωία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal
Οι έντονες εκρήξεις δραστηριότητας μπορεί να συμβάλουν στη μακροζωία

Πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας – ειδικά η αερόβια άσκηση (καρδιο) – εξέτασαν τις ρουτίνες που περιλαμβάνουν τακτική μέτρια δραστηριότητα. Αυτές οι μελέτες έχουν βρει οφέλη μακροζωίας σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ 2,6 και 4,5 ωρών δομημένης άσκησης την εβδομάδα σε μία μελέτη. Αλλά για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πολύ μικρότερους χρόνους εβδομαδιαίας άσκησης – μόλις 10 λεπτά κάθε εβδομάδα έντονης δραστηριότητας.

Η νέα μελέτη εξέτασε τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο σε ενήλικες που συμμετείχαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη μελέτη γενικής υγείας. Υπήρχαν 71.893 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 62,5 ετών, οι οποίοι φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης δραστηριότητας στον καρπό τους για επτά ημέρες. Παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της υγείας τους για 5,9 χρόνια κατά μέσο όρο και στη συνέχεια οι ερευνητές συνέδεσαν το ποσό της έντονης δραστηριότητας που είχαν με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας.

Η αυξημένη έντονη δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, ο κίνδυνος θανάτου σε μια περίοδο πέντε ετών διέφερε ανάλογα με το πόση έντονη δραστηριότητα είχαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατά την οποία παρακολουθήθηκε. Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες εκτός της φυσικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας είχαν ποσοστό θνησιμότητας 4,17%. Όσοι είχαν λιγότερο από 10 λεπτά έντονης δραστηριότητας είχαν ποσοστό θνησιμότητας 2,12%, εκείνοι που έκαναν τουλάχιστον 10 αλλά λιγότερο από 30 λεπτά έντονη δραστηριότητα είχαν ποσοστό θνησιμότητας 1,78%, εκείνοι που είχαν τουλάχιστον 30 αλλά λιγότερο από 60 λεπτά έντονης δραστηριότητας είχαν ποσοστό θνησιμότητας 1,47%, και όσοι είχαν τουλάχιστον 60 λεπτά έντονης δραστηριότητας είχαν ποσοστό θνησιμότητας 1,10%.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες των οποίων το χαμηλό επίπεδο έντονης δραστηριότητας τους έβαλε στο πέμπτο εκατοστημόριο – που σημαίνει ότι το 95% των συμμετεχόντων είχε περισσότερη σωματική δραστηριότητα – που ήταν 2,2 λεπτά την εβδομάδα, το ποσό της έντονης δραστηριότητας που συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν 53,6 λεπτά ανά εβδομάδα. Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν 2,2 λεπτά δραστηριότητας, εκείνοι που είχαν 53,6 λεπτά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα πέντε ετών κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Σε σύγκριση με 2,2 λεπτά έντονης άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η ποσότητα της έντονης δραστηριότητας που συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ήταν 55,4 λεπτά – για 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Όταν επρόκειτο για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, η πιο έντονη δραστηριότητα συνδέθηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου – αυτή η μείωση του κινδύνου δεν ίσχυε σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, όπως συνέβη με τον συνολικό κίνδυνο θανάτου και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

«Δεδομένου ότι η έλλειψη χρόνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο εμπόδιο στην τακτική σωματική δραστηριότητα, η συγκέντρωση μικρών ποσοτήτων σποραδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για πολυάσχολους ανθρώπους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Matthew N. Ahmadi, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, σε δελτίο τύπου για τη μελέτη. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσσώρευση έντονης δραστηριότητας σε σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο».

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα