Είναι η στέβια μια υγιεινή εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη;

Οφέλη και πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης στέβιας σε σχέση με τον διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη, γνωρίζετε ότι η διαχείριση της νόσου απαιτεί μεγάλη επιμέλεια όσον αφορά την παρακολούθηση των φαρμάκων που παίρνετε, του τρόπου άσκησης και (ίσως το πιο σημαντικό) του τι τρώτε.

Αυτό περιλαμβάνει την επιπλέον επίγνωση της ποσότητας ζάχαρης (ειδικά προστιθέμενης ζάχαρης!) στη διατροφή σας.

Ενώ υπήρξαν πολλά δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Splenda (σουκραλόζη) και Equal (ασπαρτάμη), ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσφατα είναι η στέβια, που παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό.

Τι είναι όμως η στέβια και είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη; Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι;

Τι είναι η στέβια;

Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων χωρίς θρεπτική αξία, κατασκευασμένο από γλυκοζίτες στεβιόλης που εξάγονται από τα φύλλα του φυτού Stevia Rebaudiana.

Το φυτό καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ιαπωνία και την Κίνα. Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στέβιας.

Η στέβια είναι περίπου 200-300 φορές πιο γλυκιά από την παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως γλυκαντικό και φυτικό φάρμακο.

Ο FDA θεωρεί τόσο τη ρεμπαουδιοσίδη Α όσο και άλλους γλυκοζίτες στεβιόλης όπως η στεβιοσίδη ως «γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς» (GRAS).

Τα περισσότερα γλυκαντικά στέβια που διατίθενται στο εμπόριο είναι ένα μείγμα στέβιας με γλυκαντικά χαμηλών έως χωρίς θερμίδες όπως η ερυθριτόλη, αλλά μερικά αναμειγνύονται επίσης με δεξτρόζη, επομένως είναι σημαντικό να διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα.

Τα άτομα, ειδικά τα άτομα με διαβήτη, χρησιμοποιούν στέβια σε πράγματα όπως καφέ, τσάι, πλιγούρι βρώμης και πάνω από φρούτα ως επιπλέον γλυκό επιδόρπιο.

Είναι η στέβια ασφαλής για κατανάλωση;

Σύμφωνα με τον FDA, η ασφαλής, καθημερινή κατανάλωση για τον άνθρωπο είναι 4 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό (kg) σωματικού βάρους. Όταν χρησιμοποιείται για να γλυκάνει τα τρόφιμα, είναι ασφαλές για τον άνθρωπο να το καταναλώσει.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν βρει πιθανές παρενέργειες σε πειραματόζωα (κυρίως ποντίκια) όταν καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες του εκχυλίσματος, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας έχει από τότε διαψευσθεί.

Αρνητικές παρενέργειες από την κατανάλωση στέβιας

Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε αρκετές παρενέργειες εάν υπερβάλλετε με τη στέβια. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Γαστρεντερικά προβλήματα

Τα άτομα που χρησιμοποιούν υπερβολικά στέβια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα όπως φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, κράμπες και έμετο.

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να καταναλώνετε στέβια ή να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Χαμηλή πίεση αίματος

Η στέβια δρα ως αγγειοδιασταλτικό, το οποίο προκαλεί τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αν και αυτό θεωρείται συνήθως ως όφελος, η μακροχρόνια χρήση της στέβιας (ειδικά εάν αυτή τη στιγμή έχετε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης) θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας.

Εάν αυτή τη στιγμή αγωνίζεστε με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ένα όφελος εάν αρχίσετε να καταναλώνετε στέβια τακτικά.

Ενδοκρινική διαταραχή

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, ένας τύπος στεροειδούς, μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες του ενδοκρινικού συστήματος.

Μια μελέτη το 2016 διαπίστωσε ότι όταν τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια εκτέθηκαν σε γλυκοζίτες στεβιόλης, παρουσίασαν αύξηση στην παραγωγή προγεστερόνης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε αυτές τις ανησυχίες. Οι συχνές παρενέργειες της αυξημένης παραγωγής προγεστερόνης περιλαμβάνουν άγχος, διέγερση, πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος, κατάθλιψη, κόπωση και αύξηση βάρους.

Ποια είναι τα οφέλη της στέβιας;

Για τα άτομα με διαβήτη, ωστόσο, η κατανάλωση στέβιας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Τα ακόλουθα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του εκχυλίσματος, ειδικά εάν αντικαθιστά την παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη:

Καλύτερο σάκχαρο στο αίμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια δεν συνεισφέρει καθόλου θερμίδες ή υδατάνθρακες στην ανθρώπινη διατροφή και δεν έχει καμία επίδραση ούτε στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ούτε στην ανταπόκριση της ινσουλίνης, κάτι που είναι μια τεράστια νίκη για τα άτομα με διαβήτη.

Μπορείτε να γλυκάνετε οτιδήποτε (όπως πλιγούρι βρώμης, για παράδειγμα), χωρίς να προσθέσετε επιπλέον υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν το σάκχαρο στο αίμα, αλλά να κάνουν και τη διαχείριση του διαβήτη γενικά ευκολότερη, κάτι που είναι μια τεράστια νίκη!

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η αντικατάσταση όλης της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή σας με στέβια μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η ζάχαρη έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (σε αντίθεση με 0 θερμίδες ανά γραμμάριο στέβια), οι οποίες μπορούν να προστεθούν γρήγορα.

Εάν αντικαταστήσετε όλους αυτούς τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες με μια εναλλακτική λύση χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να χάσετε βάρος.

Συνολικά, είναι καλύτερο να προσέχετε απλώς την ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης και των θερμίδων που τρώτε και να αντικαταστήσετε όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά είτε με μη ζαχαρούχες εκδόσεις είτε με υποκατάστατα ζάχαρης (όπως η στέβια) εάν θέλετε να χάσετε λίγο βάρος.

Αν και συγκεκριμένα η στέβια δεν έχει ακόμη μελετηθεί, μελέτες δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος όταν αντικαθιστούν τη ζάχαρη στη διατροφή τους με αυτήν.

Βελτιωμένη οδοντική υγεία

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο υγιή δόντια και ούλα, επίσης! Η ζάχαρη βλάπτει τη στοματική και οδοντική υγεία, προκαλεί τερηδόνα και πρόωρη φθορά των δοντιών και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην ουλίτιδα.

Η στέβια έχει βρεθεί ότι μειώνει τον σχηματισμό βακτηρίων στο στόμα, συμβάλλοντας στην πρόληψη τόσο της τερηδόνας όσο και της νόσου των ούλων. Στην πραγματικότητα, συχνά προστίθεται ως ασφαλές γλυκαντικό σε στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες!

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της στέβιας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υγεία του δέρματος, βοηθώντας στη θεραπεία καταστάσεων όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα.

Η τοπική εφαρμογή της στέβιας σταματά την εξάπλωση των επιφανειακών βακτηρίων και δρα ως στεροειδές για να ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις.

Total
51
Shares
Σχετικά άρθρα
μήλο
Περισσότερα

Το Μήλο

Από τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων, το Νεύτωνα, ως και τα τελευταία προϊόντα του Steve Jobs, το μήλο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη ιστορία.