Νέα μελέτη τονίζει ότι ακόμη και η προσωρινή ύφεση του διαβήτη τύπου 2 φέρνει τεράστια μακροπρόθεσμα οφέλη

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα άτομα που μπορούν να «αντιστρέψουν» τον διαβήτη τύπου 2 μέσω εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής –έστω και προσωρινά– είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή και νεφρική νόσο στη μετέπειτα ζωή τους.

Η αντιστροφή δεν είναι ιατρικός όρος. Οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τη λέξη ύφεση, η οποία, για τον διαβήτη τύπου 2, ορίζεται ως όταν η A1C ενός ατόμου –ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα– πέφτει κάτω από το εύρος του διαβήτη (<6,5 τοις εκατό) χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση του σακχάρου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδέα της ύφεσης του διαβήτη τύπου 2 στις ειδήσεις αυτές τις μέρες. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που θέτει τις ερωτήσεις “Τι συμβαίνει μετά από αυτό;” Τι συμβαίνει αφού οι άνθρωποι επιτύχουν ύφεση;» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Edward W. Gregg, PhD, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

«Η κύρια λύση είναι ότι οι προσπάθειες που βασίζονται στον τρόπο ζωής για την επίτευξη ύφεσης του διαβήτη τύπου 2 συνδέονται με εκτεταμένα οφέλη για την υγεία πολύ πέρα ​​από την ύφεση», δήλωσε ο Dr Gregg.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη ζωή με διαβήτη τύπου 2 για πολλά χρόνια περιλαμβάνουν βλάβη στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά και βλάβες στα νεύρα που μπορεί να επηρεάσουν την όραση και να προκαλέσουν διαβητική νευροπάθεια.

Στη μελέτη, που ονομάζεται Look AHEAD, όσοι πέτυχαν ύφεση του διαβήτη είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 33% χαμηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου στο τέλος των 12 ετών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στα αποτελέσματα της απώλειας βάρους, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της μείωσης της A1C και της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή») χοληστερόλης στο σκέλος παρέμβασης στον τρόπο ζωής της δοκιμής, λέει ο Gregg.

Και όσο περισσότερο οι άνθρωποι ήταν σε θέση να διατηρήσουν την ύφεση, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος από την άποψη της μείωσης του κινδύνου που σχετίζεται με τον διαβήτη, τόνισε. Όσοι είχαν ενδείξεις τουλάχιστον τεσσάρων ετών ύφεσης είχαν 55 τοις εκατό και 49 τοις εκατό μειώσεις στις νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αντίστοιχα.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη όπου δείξαμε τις εκτεταμένες επιπτώσεις της ύφεσης στις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη. Τα ευρήματά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Η ύφεση δεν είναι εύκολη, αλλά ακόμη και η προσωρινή αναστολή φέρνει οφέλη

Στη μελέτη Look AHEAD συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2, περίπου τα μισά από τα οποία ανατέθηκαν σε ένα τμήμα εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής. Αποτελούνταν από εβδομαδιαίες ομαδικές και ατομικές συνεδρίες τους πρώτους έξι μήνες, για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μειώσουν την πρόσληψη λίπους και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων έως και 1.800 θερμίδες την ημέρα και να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα σε περίπου 175 λεπτά την εβδομάδα. Η συχνότητα των συνεδριών μειώθηκε καθώς συνεχιζόταν η δοκιμή. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν εκπαιδευτικές συνεδρίες μόνο κάθε δύο χρόνια.

Στους υπόλοιπους μισούς συμμετέχοντες δόθηκε «εκπαίδευση και υποστήριξη για τον διαβήτη», η οποία αποτελούνταν από τρεις ομαδικές συνεδρίες ετησίως με επίκεντρο τους στόχους διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Μόνο το 11 τοις εκατό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στη μελέτη Look AHEAD που είχαν ανατεθεί στο σκέλος παρέμβασης πέτυχαν ύφεση ένα χρόνο μετά τη μελέτη. Ακόμη λιγότεροι, 4 τοις εκατό, ήταν ακόμα σε ύφεση στα 12 χρόνια, στο τέλος της μελέτης. Οι συμμετέχοντες με μικρή διάρκεια διαβήτη τύπου 2, χαμηλή αρχική A1C και μεγάλη απώλεια βάρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ύφεση.

Ο Gregg τονίζει ότι η ύφεση δεν είναι εύκολη, ούτε είναι απαραίτητα μόνιμη.

«Η πλειονότητα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 δεν πρόκειται να επιτύχει ύφεση, αλλά μπορούν ακόμα να αποκτήσουν τα ίδια οφέλη για την υγεία μέσω άλλων μέσων, όπως η καλή διαχείριση παραγόντων κινδύνου – αρτηριακή πίεση, γλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο αίματος) και χοληστερόλη, διακοπή του καπνίσματος και παρόμοιες αλλαγές».

  «Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι καλός σε οποιοδήποτε σημείο με διαβήτη τύπου 2. Θα έχει όφελος είτε πετύχετε ύφεση είτε όχι».

Ενδεικτικά, ο Gregg σημειώνει ότι μερικοί από τους ασθενείς στο λιγότερο εντατικό «σκέλος διαβήτη, εκπαίδευσης και υποστήριξης» του Look AHEAD πέτυχαν επίσης ύφεση.

Δεν έχει σημασία πώς επιτυγχάνεται η ύφεση

Το Look AHEAD ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, όταν οι γιατροί συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι η βαριατρική χειρουργική ήταν σε θέση να βάλει τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση και ήθελαν να δουν αν αυτό ήταν δυνατό μόνο μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής.

Στα χρόνια που πέρασαν, η έρευνα διερεύνησε εναλλακτικές μεθόδους για την επίτευξη ύφεσης του διαβήτη. Άλλες σύγχρονες μέθοδοι περιλαμβάνουν δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων, αντικατάσταση γεύματος, όπως το πρωτόκολλο για τη συνεχιζόμενη δοκιμή DiRECT ή διαλείπουσα νηστεία.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πώς επιτυγχάνεται η ύφεση, λέει ο Gregg, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να καταργηθεί η χρήση όλων των φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2.

«Το [Look AHEAD] είναι η πρώτη μελέτη παρέμβασης που συσχετίζει την ύφεση με τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη και αυτό είναι ενθαρρυντικό νέο για όσους μπορούν να επιτύχουν ύφεση από τον διαβήτη τύπου 2».

Και η ύφεση είναι ακόμα σημαντική όταν είναι μόνο προσωρινή, λέει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε επιτυχία με ύφεση σχετίζεται με μετέπειτα οφέλη για την υγεία».

Μπορούν το Ozempic και το Mounjaro να δημιουργήσουν ύφεση του διαβήτη;

Ερωτηθείς εάν τα νεότερα φάρμακα αγωνιστές GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic) ή η tirzepatide (Mounjaro) θα πρέπει να μετρώνται όταν εξετάζεται η ύφεση, ο Gregg είναι προσεκτικός.

Οι αγωνιστές GLP-1 φαίνεται να προσφέρουν παρόμοια οφέλη σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως αυτές που μελετήθηκαν στη δοκιμή Look AHEAD. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία εγκρίθηκαν για πρώτη φορά για τον διαβήτη τύπου 2 για μείωση του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια έως και 15 έως 20 τοις εκατό του σωματικού βάρους –που πλησιάζει αυτό που επιτυγχάνεται μέσω βαριατρικής χειρουργικής– και έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά και τα νεφρά.

Τεχνικά, η λήψη ενός αγωνιστή GLP-1 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λεγόμενη ύφεση του διαβήτη τύπου 2, επειδή ο στόχος είναι να αφαιρεθούν όλα τα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος, εξήγησε.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία: Πώς και γιατί συνδέεται με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς συνδέονται η Υπογλυκαιμία με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Η σημασία της διατήρησης σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.…