Πώς η βραδινή δραστηριότητα προσφέρει καλύτερο ύπνο

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι σύντομες εκρήξεις ελαφριάς δραστηριότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο

Η αυστηρή άσκηση πριν τον ύπνο έχει αποθαρρυνθεί εδώ και καιρό, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο ανακάλυψαν ότι σύντομες εκρήξεις ελαφριάς δραστηριότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο.

Σε μια παγκόσμια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine και χρηματοδοτήθηκε από το Health Research Council, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δύο τετράωρες βραδινές συνεδρίες παρέμβασης με παρατεταμένο κάθισμα και κάθισμα που διακόπηκε με τρίλεπτα διαλείμματα δραστηριότητας κάθε μισή ώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αφού οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρέμβαση των διαλειμμάτων δραστηριότητας, κοιμήθηκαν για 30 λεπτά περισσότερο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Jennifer Gale, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, λέει ότι το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

«Γνωρίζουμε ότι για πολλούς από εμάς, η μεγαλύτερη περίοδος αδιάλειπτου καθίσματος συμβαίνει στο σπίτι το βράδυ. Σε προηγούμενες μελέτες μας βρήκαμε ότι το να σηκώνεστε και να κάνετε 2-3 λεπτά άσκησης κάθε 30 λεπτά μειώνει την ποσότητα ζάχαρης και λίπους, στην κυκλοφορία του αίματός σας μετά από ένα γεύμα.

«Ωστόσο, πολλές οδηγίες ύπνου μάς λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες περιόδους ή άσκηση υψηλότερης έντασης τις ώρες πριν τον ύπνο, γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε τι θα συνέβαινε αν κάνατε πολύ σύντομες περιόδους δραστηριότητας ελαφριάς έντασης επανειλημμένα όλο το βράδυ», είπε.

Η βασική ερευνήτρια Δρ Meredith Peddie, ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, λέει ότι η παρέμβαση στην άσκηση περιελάμβανε τρεις ασκήσεις – squats καρέκλας, ανυψώσεις γάμπας και όρθιες ανυψώσεις γονάτων με ευθείες επεκτάσεις ισχίου ποδιών.

«Αυτές οι απλές ασκήσεις σωματικού βάρους επιλέχθηκαν επειδή δεν απαιτούν εξοπλισμό ή πολύ χώρο και μπορείτε να τις κάνετε χωρίς να διακόψετε την τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθείτε.

Από ό,τι γνωρίζουμε από άλλες μελέτες, πιθανότατα θα μπορούσατε να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα αν περπατούσατε στο σπίτι σας, περπατούσατε επιτόπου ή ακόμη και χορεύατε στο σαλόνι σας – το πιο σημαντικό είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τακτικά και κινείτε το σώμα σας», τονίζει.

Το γεγονός ότι αυτή η άσκηση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ύπνο είναι σημαντικό γιατί ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή και έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

«Γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας προάγουν τον καλύτερο ύπνο, αλλά οι τρέχουσες συστάσεις ύπνου αποθαρρύνουν την άσκηση υψηλής έντασης πριν τον ύπνο, επειδή μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου.

Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε αυτές τις οδηγίες, καθώς η μελέτη μας έδειξε ότι η τακτική διακοπή των μεγάλων περιόδων καθίσματος είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για την υγεία», υποστηρίζει η Δρ Peddie.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
άσκηση
Περισσότερα

Η άσκηση στον σακχαρώδη διαβήτη

Η άσκηση στον σακχαρώδη διαβήτη αναγνωριζόταν μεταξύ των ελάχιστων μέσων θεραπείας του Σ.Δ. από την εποχή του Αριστοτέλη όπου και παρατηρήθηκε ότι τα συμπτώματα του διαβήτη βελτιώνονταν μετά από σωματική άσκηση.

Περισσότερα

Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης έχει ήδη συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ειδικά με τον διαβήτη