Ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται με την ηλικία

Υγιεινές συμβουλές για την προστασία του αμφιβληστροειδούς των ματιών σας καθώς μεγαλώνετε

Το να μεγαλώνεις τείνει να συμβαδίζει με την εξασθενημένη όραση, αλλά οι ειδικοί στα μάτια λένε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την όρασή σου καθώς γερνάς.

Ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά η απώλεια όρασης και η τύφλωση δεν αποτελούν προκαθορισμένο συμπέρασμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ειδικών Αμφιβληστροειδούς (ASRS).

Όχι μόνο η υγιής όραση είναι το κλειδί για να παραμείνετε δραστήριοι, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτή τη μοίρα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές από το ASRS:

Μάθετε τα σημάδια των κοινών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς: Η AMD επηρεάζει 19,8 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών. Μια άλλη πάθηση του αμφιβληστροειδούς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, χτυπά 9,6 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες σε ηλικία εργασίας.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της AMD περιλαμβάνουν παραμόρφωση των ευθειών γραμμών, μείωση της φωτεινότητας των χρωμάτων, σταδιακή ή ξαφνική απώλεια της κεντρικής όρασης και σκοτεινές, θολές περιοχές στο κέντρο της όρασης. Τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας  περιλαμβάνουν θολή κεντρική όραση, το να βλέπεις κηλίδες, μυγάκια ή μια σκιά σε όλο το οπτικό πεδίο, δυσκολία στην ανάγνωση, πίεση στα μάτια και δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων.

Γνωρίστε το οικογενειακό σας ιστορικό: Ρωτήστε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας εάν είχαν προβλήματα όρασης. Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς μπορεί να έχουν ένα γενετικό συστατικό που εμφανίζεται σε οικογένειες. Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Ασκήστε υγιείς συνήθειες αμφιβληστροειδούς: Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να διατηρήσουν υγιή αμφιβληστροειδή και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων αμφιβληστροειδούς με:

Διακοπή του καπνίσματος

Παραμένοντας ενεργοί

Έλεγχος του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σκούρων, φυλλωδών λαχανικών και ψαριών

Διατήρηση υγιούς βάρους

Κάνοντας τακτικές εξετάσεις διασταλμένων ματιών

Αναζητήστε ειδικό στον αμφιβληστροειδή για εξειδικευμένη φροντίδα: Οι ειδικοί του αμφιβληστροειδούς είναι γιατροί με έως και 10 χρόνια προηγμένης ιατρικής εκπαίδευσης για εξειδίκευση στην οφθαλμολογία και υποεξειδίκευση σε ασθένειες και χειρουργική.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διαβήτης: Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας με τους DPP4 αναστολείς

Οι DPP4 αναστολείς κατέχουν μεγάλο μερίδιο, στη συνταγογράφηση του Διαβήτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σαξαγλιπτίνη, βινταγλιπτίνη, σιταγλιπτίνη,…