Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, καθώς η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων, ο ανεπαρκής ύπνος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ομάδας καταστάσεων.
Το μεταβολικό σύνδρομο κατηγοριοποιείται με την παρουσία τριών από τα ακόλουθα:
Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Χαμηλή «καλή» HDL χοληστερόλη
Υψηλά τριγλυκερίδια
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης
Το θέμα είναι ότι, εκτός και αν κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος, μπορεί να μην γνωρίζετε εάν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρο ή τα λιπίδια του αίματός σας – και έτσι μπορεί να μην έχετε καμία ιδέα ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Ενώ αυτές οι μετρήσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της μεταβολικής νόσου, υπάρχουν πιο ύπουλες ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα.
Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε – και πώς να το αντιμετωπίσετε.
6 ύπουλα σημάδια ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο
1. Διψάτε πάντα
Ένα κριτήριο του μεταβολικού συνδρόμου είναι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα ή πάνω από 100 mg/dL, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει αντίσταση στην ινσουλίνη. Η υπερβολική δίψα και η αυξημένη ανάγκη για ούρηση είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ότι το σάκχαρό σας μπορεί να κυμαίνεται πάνω από το φυσιολογικό εύρος. Εάν αισθάνεστε συχνά ξεραμένοι και δεν μπορείτε να σβήσετε τη δίψα σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να κάνει έλεγχο σακχάρου στο αίμα σας.
2. Νιώθετε πάντα κουρασμένοι
Εάν είστε συνεχώς αποστραγγισμένοι αλλά δεν είστε σίγουροι γιατί, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είστε κουρασμένοι –κακός ύπνος, μη ισορροπημένη διατροφή, άγχος– αλλά εάν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλού σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σηματοδοτούν ότι η ενεργειακή ρύθμιση του σώματός σας χρειάζεται προσοχή. Εάν είστε συχνά κουρασμένοι –ειδικά αν πιστεύετε ότι κοιμάστε επαρκώς– αξίζει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
3. Παρατηρείτε αλλαγές στο δέρμα σας
Εάν έχετε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στο δέρμα σας, θα μπορούσε να είναι ένα ύπουλο σημάδι ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Οι δερματικές ετικέτες είναι μικρές αβλαβείς αναπτύξεις που ονομάζονται ακροχορδόνια. Ενώ οι ετικέτες του δέρματος μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της γήρανσης και άλλων άγνωστων αιτιών, συνδέονται επίσης με τον διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα άλλο σημάδι του μεταβολικού συνδρόμου είναι οι σκούρες, βελούδινες κηλίδες του δέρματος που ονομάζονται acanthosis nigricans. Αυτά αναπτύσσονται συχνά στο πίσω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Συνδεθείτε με έναν δερματολόγο για τυχόν προβλήματα του δέρματος.
4. Έχετε μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια σας
Εάν έχετε νιώσει πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια, μπορεί να έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αγγεία των κάτω άκρων, οδηγώντας σε περιφερική νευροπάθεια και αγγειακή νόσο. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από αυτές τις αισθήσεις τσιμπήματος ή μυρμηγκιάσματος στα πόδια σας, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
5. Έχετε συχνούς πονοκεφάλους
Υπάρχουν πολλές αιτίες πονοκεφάλου: αφυδάτωση, άγχος, υπερβολική χρήση οθόνης. Αλλά μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο σοβαρός πονοκέφαλος και η ημικρανία συνδέονται με την υπέρταση, σύμφωνα με έρευνα. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να έχουν παρόμοιες υποκείμενες αιτίες, γι’ αυτό και μπορεί να εμφανιστούν μαζί. (Τυπικά, ωστόσο, η υπέρταση δεν προκαλεί πονοκέφαλο εκτός εάν η αρτηριακή πίεση γίνει εξαιρετικά αυξημένη.)
Πώς γίνεται η διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου;
Ο γιατρός σας θα ζητήσει μια συνήθη εξέταση αίματος, θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση και θα μετρήσει την περίμετρο της μέσης σας. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί εξετάζουν τους παρακάτω αριθμούς. Έχοντας τρία από τα παρακάτω υποδηλώνει μεταβολικό σύνδρομο:
Αρτηριακή πίεση που είναι 130/85 mmHg ή υψηλότερη
Επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας που είναι 100 mg/dL ή υψηλότερο
Επίπεδα HDL χοληστερόλης χαμηλότερα από 50 mg/dL (γυναίκες) ή 40 mg/dL (άνδρες)
Επίπεδα τριγλυκεριδίων υψηλότερα από 150 mg/dL
Η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 90 εκ. (γυναίκες) ή 102 εκ. (άνδρες).
Το πλεονέκτημα του να γνωρίζεις τους αριθμούς σου —ακόμα κι αν δείχνουν μεταβολικό σύνδρομο— είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να ωφελήσεις την υγεία σου. Η ολοκλήρωση της τακτικής εργαστηριακής εξέτασής σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδά σας, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση πριν ξεφύγει οτιδήποτε.
Ενώ η διάγνωση μπορεί να είναι ανησυχητική, η διατήρηση της προοπτικής είναι χρήσιμη. Ενώ το μεταβολικό σύνδρομο διαγιγνώσκεται από αυτούς τους παράγοντες, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία μεμονωμένη διάγνωση δεν σας καθορίζει. Η συνεργασία με μια υποστηρικτική ομάδα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τρόπους να φροντίσετε τον εαυτό σας που να νιώθετε ισορροπημένοι και απαλοί, χωρίς να εστιάσετε στο βάρος ή την εμφάνιση.
Στρατηγικές για τη βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου
Οι αλλαγές στη διατροφή, η συχνότερη μετακίνηση και η διαχείριση του στρες είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου:
Ακολουθήστε μια μεσογειακή διατροφή: Η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, συν μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών, αυγών και ελαιόλαδου. Αυτό το διατροφικό μοτίβο δίνει έμφαση σε μια ποικιλία τροφών και ενθαρρύνει μια βιώσιμη προσέγγιση στο φαγητό αντί για την τήρηση αυστηρών κανόνων.
Αυξήστε τις φυτικές ίνες: Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα σας. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στην αύξηση του κορεσμού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μερίδων με φυσικό τρόπο.
Κινηθείτε τακτικά: Οι συστάσεις είναι να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, συν δύο ημέρες άσκησης με αντίσταση. Δεσμευτείτε στη συνεπή κίνηση που απολαμβάνετε. Είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορό, πατινάζ ή κάτι άλλο, η καθημερινή κίνηση έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγιή διαχείριση βάρους και βελτιώνει την καρδιομεταβολική υγεία.
Διαχειριστείτε το άγχος: Οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας. Πρακτικές όπως η επίγνωση, η σύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα και η απόλαυση των χόμπι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και να φέρουν μια αίσθηση γαλήνης.