Μωρά γεννημένα από παχύσαρκες εγκύους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιακά προβλήματα ως ενήλικες

Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που καταναλώνουν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή

Τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες εγκύους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα και διαβήτη ως ενήλικες λόγω της εμβρυϊκής βλάβης που προκαλείται από την πλούσια σε λιπαρά, υψηλής ενέργειας δίαιτα της μητέρας τους.

Αυτό είναι το πρωτοποριακό εύρημα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι η μητρική παχυσαρκία μεταβάλλει μια κρίσιμη ορμόνη του θυρεοειδούς στην καρδιά του εμβρύου, διαταράσσοντας την ανάπτυξή του.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης την πιθανότητα το αγέννητο μωρό να γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη στην ενήλικη ζωή, προκαλώντας δυνητικά διαβήτη και προκαλώντας καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα μωρά έχουν φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννηση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας εντόπισαν τη σχέση αναλύοντας δείγματα ιστού από έμβρυα εγκύων μπαμπουίνων που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής ενέργειας, σε ένα ινστιτούτο βιοϊατρικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια το συνέκριναν με έμβρυα από μπαμπουίνους σε δίαιτα ελέγχου.

Η επικεφαλής συγγραφέας, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, Melanie Bertossa, λέει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ μιας ανθυγιεινής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρης και της κακής καρδιαγγειακής υγείας.

«Υπήρξε μια μακροχρόνια συζήτηση για το εάν οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκαλούν μια κατάσταση υπερ- ή υποθυρεοειδούς στην εμβρυϊκή καρδιά. Τα στοιχεία μας δείχνουν το τελευταίο», σχολιάζει η Bertossa.

«Διαπιστώσαμε ότι μια μητρική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής ενέργειας μείωσε τις συγκεντρώσεις της ενεργής θυρεοειδικής ορμόνης Τ3, η οποία λειτουργεί σαν διακόπτης στην όψιμη κύηση, λέγοντας στην καρδιά του εμβρύου να αρχίσει να προετοιμάζεται για τη ζωή μετά τη γέννηση. Χωρίς αυτό το σήμα, το έμβρυο η καρδιά αναπτύσσεται διαφορετικά».

Η Bertossa λέει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη μπορούν να αλλάξουν τις μοριακές οδούς που εμπλέκονται στη σηματοδότηση της ινσουλίνης και τις κρίσιμες πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην πρόσληψη γλυκόζης στην εμβρυϊκή καρδιά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής αντίστασης στην ινσουλίνη, που συχνά οδηγεί σε διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

«Γεννιέσαι με όλα τα καρδιακά κύτταρα που θα έχεις ποτέ. Η καρδιά δεν παράγει αρκετά νέα κύτταρα μυός της καρδιάς μετά τη γέννηση για να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη, επομένως οι αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά αυτά τα κύτταρα πριν από τη γέννηση θα μπορούσαν να επιμείνουν για μια ζωή.

Αυτές οι μόνιμες αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση της υγείας της καρδιάς όταν τα παιδιά φτάσουν στην εφηβεία και την ενηλικίωση, όταν η καρδιά αρχίσει να γερνάει».

Η ανώτερη συγγραφέας, η καθηγήτρια Φυσιολογίας του UniSA, Janna Morrison, λέει ότι η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της καλής διατροφής της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, όχι μόνο για χάρη της μητέρας αλλά και για την υγεία του μωρού.

«Κακές καρδιακές εκβάσεις παρατηρήθηκαν σε μωρά που είχαν φυσιολογικό βάρος γέννησης – ένα σημάδι που θα πρέπει να καθοδηγεί τη μελλοντική κλινική πρακτική», λέει η Morrison.

«Ο καρδιομεταβολικός έλεγχος υγείας θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα μωρά που γεννιούνται από αυτούς τους τύπους κυήσεων, όχι μόνο σε εκείνα που γεννιούνται πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα, με στόχο να ανιχνεύονται νωρίτερα οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων».

Η Morrison υποστηρίζει ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με ζάχαρη, περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν επιπλοκές στην υγεία τους, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερη διάρκεια ζωής τις επόμενες δεκαετίες.

«Ας ελπίσουμε ότι, με τη γνώση που έχουμε τώρα για τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία, θα υπάρξει δυνατότητα αλλαγής αυτής της τροχιάς».

Οι ερευνητές πραγματοποιούν επί του παρόντος μακροχρόνιες μελέτες για μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με δίαιτες υψηλής ενέργειας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, για να παρακολουθούν την υγεία τους για δεκαετίες.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση cgm
Περισσότερα

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση CGM

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι, όταν τα παιδιά…
Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1

Ο Γιάννης Βίδρας ήταν υπέρβαρος, όμως όταν η κόρη του σε ηλικία 9 μηνών διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου…
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά μια νέα προσέγγιση για την παιδική παχυσαρκία
Περισσότερα

Νέα προσέγγιση αντιμετωπίζει την παιδική παχυσαρκία ως σύνθετη ασθένεια και συνιστά έντονη συμπεριφορική θεραπεία

Είκοσι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ στην παιδική υγεία ανέπτυξαν νέες κατευθυντήριες γραμμές αφού εξέτασαν το…