Η Ισραηλινή Betalin Therapeutics τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα μικροσκοπικό πάγκρεας που θα ανακουφίσει εκατομμύρια διαβητικών σε όλο των κόσμο. Πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει αίτηση για να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εταιρία με έδρα την Ιερουσαλήμ, έχει δηλώσει ότι το οργανικό τεχνητό πάγκρεας που δημιούργησε, έχει ως στόχο να απαλλάξει τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και την διαρκή ανάγκη για παρακολούθηση της γλυκόζης. Έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.
Σύμφωνα με δήλωσή της, η εταιρία θα καταθέσει τα σχέδιά της για κλινικές δοκιμές στον ρυθμιστικό οργανισμό της Βρετανίας μέσα στον Αύγουστο. Η Betalin ελπίζει να ξεκινήσει τις δοκιμές στις αρχές του 2021, και να το κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το 2024.
Το βασικό στοιχείο στην πρωτοποριακή αυτή κατασκευή είναι ένα βιολογικό ικρίωμα που έχει δημιουργηθεί από ιστό χοίρων και περιέχει βήτα κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν ινσουλίνη ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς. Το μικροσκοπικό τεχνητό πάγκρεας, που μόλις και διακρίνεται με γυμνό μάτι, μπορεί να εμφυτευτεί κάτω από το δέρμα του μηρού με τοπική αναισθησία.
«Η μοναδική μας τεχνολογία επιτρέπει στο σώμα να αυτοθεραπευθεί», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Betalin, Nikolai Kunicher. «Προς το παρόν εστιάζουμε στο διαβήτη, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη ασθένειες που σκοπεύουμε να θεραπεύσουμε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας».
Η τεχνολογία της Betalin είναι δημιούργημα του Eduardo Mitrani, καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Οργανισμού Βιολογικών Επιστημών της Ιερουσαλήμ.
Η εταιρία είπε ότι επέλεξε τη Βρετανία ως τόπο για να διενεργήσει τις δοκιμές της, γιατί εκεί έχει ήδη εγκριθεί μια άλλη θεραπεία για το διαβήτη, γνωστή ως το Πρωτόκολο του Edmonton, κατά την οποία εμφυτεύονται βήτα κύτταρα στο συκώτι. Η Betalin είπε ότι το μικροπάγκρεας θα έχει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα και θα είναι φθηνότερο σαν επέμβαση, αν και αναμένεται να κοστίζει πάνω από 40.000 δολάρια.
Έχουν γίνει ετοιμασίες ώστε οι δοκιμές να λάβουν χώρα σε αρκετά νοσοκομεία που συνεργάζονται με τα Πανεπιστήμια του Leeds και του Newcastle, ενώ το πρόγραμμα θα επιβλέπει ο Omar Masood, χειρούργος με εμπειρία στα μοσχεύματα και στην καταπολέμηση του διαβήτη.
Η γνωμοδοτική επιτροπή της Betalin αποτελείται από δύο επιστήμονες βραβευμένους με το Νόμπελ χημείας, που πάσχουν και οι ίδιοι από διαβήτη. Ο ένας είναι ο Sidney Altman που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Yale, και ο δεύτερος είναι ο Arieh Warshel από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ.
Η εταιρία έχει λάβει επιχορηγήσεις ύψους 4,5 εκατομμυρίων λιρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 6 εκατομμύρια λίρες από Κινέζους, Αμερικάνους και Ισραηλινούς επενδυτές.
Πηγή: The Guardian
Σχετικά άρθρα
Πως αισθάνομαι τον διαβήτη τύπου 2 μετά από 13 χρόνια…
Υπάρχει ένας λεπτός δεσμός μεταξύ των μετρήσεων υδατναθράκων, των χιλιομετρητών και των μπουκαλιών μετφορμίνης. Αυτός ο ελαστικός δεσμός…
10 σημάδια – ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και σε διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Δείτε ποια συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.
Είναι το ίδιο να είσαι μεθυσμένος με την αίσθηση της μεγάλης υπογλυκαιμίας; (vid)
Πολλοί που δεν γνωρίζουν ακριβώς την έννοια της υπογλυκαιμίας, διότι δεν πάσχουν από διαβήτη θα πουν πως μοιάζουμε…
Τι πρέπει να κάνουμε οι διαβητικοί όταν αρρωστήσουμε
Οι ημέρες ασθενείας δεν είναι διασκεδαστικές, ειδικά για τα άτομα με διαβήτη. Όταν βρίσκετε τον εαυτό σας να κοιτά το καπάκι της τουαλέτας…