Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ ακολουθούν αγωγή με ανάλογα ινσουλίνης

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ακολουθούν αγωγή με ανάλογα ινσουλίνης
Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ακολουθούν αγωγή με ανάλογα ινσουλίνης

Τα τελευταία πέντε χρόνια, άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ευρέως πένες και ανάλογα ινσουλίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικο JAMA Network Open.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 27,9 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις στις ΗΠΑ μεταξύ 2016 και 2020, και διαπίστωσαν ότι έχει αλλάξει κατά πολύ η αγωγή που χορηγείται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Τέσσερις χιλιάδες οχτακόσιοι γιατροί συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με ασθενείς που εξέτασαν στο ιατρείο τους. Στη λίστα περιλαμβάνονταν βασικά δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με τη διάγνωση ασθενειών (όπως τύπο διαβήτη) και χορηγούμενες αγωγές. Σε άλλο μέρος του ερωτηματολογίου, ζητήθηκε από τους γιατρούς να γράψουν αναλυτικά τα προϊόντα ινσουλίνης που συνταγογράφησαν ή που αξιολόγησαν μαζί με τους ασθενείς τους που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, κατά την περίοδο της έρευνας, οι μισές περιπτώσεις επισκέψεων για συνταγογράφηση ινσουλίνης, αφορούσαν την γλαργινική ινσουλίνη Lantus ή Basaglar. Ένα τρίτο του συνολικού αριθμού ιατρικών επισκέψεων στις ΗΠΑ το 2020, αφορούσε τη συνταγογράφηση του συγκεκριμένου αναλόγου. Οι υπόλοιπες επισκέψεις αφορούσαν τη συνταγογράφηση γευματικής ινσουλίνης που δεν χορηγείται εύκολα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Αυξανόμενη χρήση ανάλογων και πενών ινσουλίνης

Τα ανάλογα ινσουλίνης – τόσο τα μακράς όσο και τα βραχείας διάρκειας – ήταν τα κύρια είδη ινσουλίνης που συνταγογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, και αποτέλεσαν περισσότερο από το 80% όλων των συνταγών μέσα στην συγκεκριμένη τετραετία. Όμως, ακόμη και μεταξύ αυτής της ομάδας νεότερων τύπων νσουλίνης, υπήρξαν αλλαγές. Το 2016, οι νεότεροι τύποι ινσουλίνης – αυτοί που εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά το 2010 – αποτελούσαν μόλις το 18,1% των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν, όμως το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 40,9% το 2020.
Όσον αφορά στις συσκευές χορήγησης ινσουλίνης, 36,1% των ιατρικών επισκέψεων το 2016 αφορούσε τη συνταγογράφηση πενών ινσουλίνης. Το 2020 το νούμερό αυτό ανέβηκε στο 58,7%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μειωμένη συνταγογράφηση για σύριγγες και φιαλίδια ινσουλίνης.
Ο συνολικός αριθμός ιατρικών επισκέψεων που είχαν σχέση με τη χορήγηση ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της έρευνας, έπεσε από 6 εκατομμύρια το 2016 σε 4,9 εκατομμύρια το 2020 – πτώση περίπου 18%, που μπορεί να οφείλεται στην επικράτηση εναλλακτικών θεραπειών τη συγκεκριμένη τετραετία. Πολλά νεότερα φάρμακα για το διαβήτη τύπου 2 – μερικά από τα οποία λαμβάνονται ενέσιμα – έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες έρευνες ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης, χωρίς να συνοδεύονται από όλους τους κινδύνους που συνδέονται με τις ενέσεις ινσουλίνης, όπως η υπογλυκαιμία. Όμως, ο χαμηλότερος αριθμός ιατρικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε σχέση με την ινσουλίνη θα μπορούσε να σχετίζεται με την πανδημία του Covid-19.
«Αυτή η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές τάσεις στη χρήση ινσουλίνης στις ΗΠΑ, όπως αυτήν της χρήσης κυρίως της γλαργινικής ινσουλίνης, που είναι και το πιο διαδεδομένο από τα ανάλογα ινσουλίνης, την όλοένα μεγαλύτερη χρήση αναλόγων ινσουλίνης και την αυξανόμενη χρήση νεότερων ινσουλινών και πενών» κατέληξαν οι ερευνητές.
Πηγή: Medical Xpress

Total
48
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητικοί σκύλοι
Περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης και σκύλος

Οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν τον απλό , τον κετοξεωτικό και τον υπεροσμωτικό διαβήτη. Στον απλό τα συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…
Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Περισσότερα

Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου σχετικά με τη νέα δράση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που…