Αντιδραστική υπογλυκαιμία: Τι είναι και πώς να την διαχειριστείτε

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την αντιδραστική υπογλυκαιμία
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την αντιδραστική υπογλυκαιμία

Το να παλεύεις με υψηλά και χαμηλά σάκχαρα στο αίμα είναι λίγο πολύ ένα αναμενόμενο μέρος της ζωής με διαβήτη.

Αλλά η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι διαφορετική από τα τακτικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη, καθώς έχει διαφορετικές υποκείμενες αιτίες.

Αυτό το άρθρο θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιδραστική υπογλυκαιμία: τι είναι, πώς να τη διαχειριστείτε και πώς να την προλάβετε καλύτερα.

Συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα προτού καταστεί έκτακτη ανάγκη.

Το χαμηλό σάκχαρο αίματος ορίζεται συνήθως ως οποιοδήποτε επίπεδο σακχάρου στο αίμα κάτω από 70 mg/dL. Ακόμη και άτομα χωρίς διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα!

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο
  • Ζάλη
  • Ανησυχία
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ιδρώνοντας
  • Σύγχυση
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Αδυναμία και υπερβολική κόπωση
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Πείνα
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης, κώμα και θάνατος

Εάν υποφέρετε από συχνά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Τι είναι η αντιδραστική υπογλυκαιμία;

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία (ονομάζεται επίσης μεταγευματική υπογλυκαιμία) είναι ένας τύπος χαμηλού σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά τα γεύματα, συνήθως μεταξύ 2-5 ωρών αφότου τελειώσετε το φαγητό.

Αυτό διαφέρει από ένα χαμηλό σάκχαρο νηστείας, καθώς η αιτία είναι η απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης για το φαγητό που καταναλώθηκε.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αντιδραστικής υπογλυκαιμίας:

Διατροφική αντιδραστική υπογλυκαιμία – Αυτή είναι η μορφή αντιδραστικής υπογλυκαιμίας που εμφανίζεται περίπου 2 ώρες μετά το τέλος ενός γεύματος.

Ιδιοπαθής αντιδραστική υπογλυκαιμία – Αυτή είναι η μορφή αντιδραστικής υπογλυκαιμίας που εμφανίζεται περίπου 3 ώρες μετά το τέλος ενός γεύματος.

Καθυστερημένη αντιδραστική υπογλυκαιμία – Αυτή η μορφή αντιδραστικής υπογλυκαιμίας εμφανίζεται μεταξύ 4 έως 5 ωρών μετά το τέλος ενός γεύματος.

Ποια είναι τα αίτια της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας;

Οι ερευνητές δεν είναι σαφείς σχετικά με τα ακριβή αίτια της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας. Ωστόσο, τα άτομα που συχνά υποφέρουν από αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι συνήθως είτε προδιαβητικά είτε έχουν διαβήτη και πάσχουν από γαστρεντερική δυσλειτουργία, όπως η γαστροπάρεση.

Επιπλέον, άτομα που δεν έχουν διαβήτη αλλά έχουν ανεπάρκεια ορμονών μερικές φορές έχουν επίσης αντιδραστική υπογλυκαιμία.

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν καρκινικό όγκο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή όταν αναρρώνει από χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά γαστρική παράκαμψη ή ελκώδη χειρουργική επέμβαση.

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία εμφανίζεται συνήθως πιο συχνά σε άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Στην πραγματικότητα, το να πάσχετε από αντιδραστική υπογλυκαιμία, ειδικά από όψιμη αντιδραστική υπογλυκαιμία, μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την αντιδραστική υπογλυκαιμία;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αντιδραστική υπογλυκαιμία και δεν έχετε διαβήτη, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός τεστ ανοχής σε μικτά γεύματα ή MMTT.

Εδώ θα σας δώσουν ένα γλυκό ρόφημα φτιαγμένο για να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναγκάζοντας το σώμα σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα παρακολουθεί προσεκτικά το σάκχαρό σας τις επόμενες ώρες, για να δει εάν έχετε μια απότομη αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη πτώση.

Η πολύ χαμηλή πτώση (κάτω από 70 mg/dL) αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του υγρού μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχετε από αντιδραστική υπογλυκαιμία.

Εάν έχετε επί του παρόντος ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη μείωση της αναλογίας ινσουλίνης προς υδατάνθρακες ή τη λήψη λιγότερης ινσουλίνης μακράς δράσης, ή ίσως και των δύο.

Εάν υποφέρετε από χαμηλά σάκχαρα στο αίμα μετά τα γεύματα, έχετε διαβήτη, αλλά δεν παίρνετε ινσουλίνη, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανή μείωση των φαρμάκων για τον διαβήτη.

Ωστόσο, εάν τα έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και εξακολουθείτε να αποτυγχάνετε στη θεραπεία, ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κλινική «θεραπεία» για την αντιδραστική υπογλυκαιμία, αλλά μόνο τρόποι για να αμβλύνει την ανταπόκριση του παγκρέατος στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τέτοιων χαμηλών σακχάρων στο αίμα μετά τα γεύματα.

Πρώτα, αντιμετωπίστε το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Η αντιμετώπιση της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας γενικά διαφέρει από τη θεραπεία ενός οξέος επεισοδίου χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Φάτε τουλάχιστον 15 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης, όπως δισκία γλυκόζης, χυμό ή κάτι άλλο γλυκό όπως καραμέλα και ελέγξτε ξανά το σάκχαρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυξάνεται.

Εάν είστε επικίνδυνα χαμηλά και το σάκχαρό σας δεν ανταποκρίνεται στη γλυκόζη ταχείας δράσης, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο και ζητήστε από κάποιον να σας δώσει γλυκαγόνη.

Τρώτε μικρότερα, πιο σταθερά γεύματα

Προσπαθήστε να φροντίζετε να τρώτε ένα γεύμα ή ένα σνακ κάθε 2-3 ώρες, ώστε να μην πεινάσετε ποτέ. Όταν τρώτε, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ένα τεράστιο γεύμα και μια τεράστια πηγή υδατανθράκων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το πάγκρεας σας από το να απελευθερώσει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Το να μην τρώτε όλη την ημέρα και μετά να τρώτε ένα τεράστιο γεύμα το βραδινό μπορεί να αυξήσει τις κρίσεις αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, με αποτέλεσμα το σάκχαρό σας να πέφτει κατακόρυφα καθώς ετοιμάζεστε για ύπνο.

Εστιάστε στο λίπος και την πρωτεΐνη

Όταν τρώτε ένα γεύμα ή ένα σνακ, φροντίστε να είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και υγιή λίπη, αντί για απλούς υδατάνθρακες.

Τα γεύματα και τα σνακ με πολλά επεξεργασμένα και πρόσθετα σάκχαρα και υδατάνθρακες απαιτούν περισσότερη ινσουλίνη και είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αντιδραστικά υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Οι υγιεινές πρωτεΐνες και λίπη περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως ο σολομός, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά όπως το γιαούρτι, το φυστικοβούτυρο, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η καρύδα, το αβοκάντο και το άπαχο κρέας.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα γεύμα γύρω από αυτά τα τρόφιμα, προσθέτοντας φυλλώδη λαχανικά και πολύχρωμα λαχανικά που δεν θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.

Εάν πίνετε αλκοόλ, μην το κάνετε με άδειο στομάχι

Εάν είστε ευαίσθητοι σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντιδραστική υπογλυκαιμία και σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ, να το πίνετε πάντα με το φαγητό.

Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αν δεν έχετε να φάτε τίποτα για αρκετές ώρες, μπορεί να θέσει τα άτομα με διαβήτη (ακόμα και αυτά που δεν έχουν!) σε κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα καλύτερα, ο συνδυασμός του αλκοόλ με ένα σνακ με υψηλότερα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να εξασφαλίσει ομαλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όλο το βράδυ. Σκεφτείτε τυρί, ελιές και ωμά λαχανικά με χούμους μαζί με αυτό το ποτήρι κρασί.

Ασκήσου τακτικά

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτική άσκηση για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα. Επιδιώξτε να ασκηθείτε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι στο υψηλότερο επίπεδο (και έχετε τις λιγότερες πιθανότητες να χαμηλώσετε).

Εάν παλεύετε με την αντιδραστική υπογλυκαιμία μετά το δείπνο, δεν είναι η καλύτερη στιγμή για άσκηση. Ωστόσο, η καθιέρωση μιας ρουτίνας άσκησης την ίδια ώρα κάθε μέρα θα βοηθήσει το σώμα σας να μάθει πώς να ανταποκρίνεται καλύτερα τόσο στους υδατάνθρακες όσο και στη σωματική δραστηριότητα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρών χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την ανάπτυξη μιας ρουτίνας άσκησης που θα λειτουργήσει για εσάς και τον τρόπο ζωής σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
παγκόσμια ημέρα διαβήτη
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – πάνω από τους μισούς διαβητικούς (230 εκατομμύρια) ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα επιμόρφωσης.

Σήμερα 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί καθότι είναι η ημερομηνία γέννησης του…

Κατάθλιψη και σακχαρώδης διαβήτης πλήττουν την υγεία του Έλληνα

Με «καζάνι» που βράζει παρομοιάζουν οι επιστήμονες την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, καθώς, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Ταυτόχρονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.