Τριχόπτωση και διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να συντείνει στην πρόκληση τριχόπτωσης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με διάφορους τρόπους.

Η τριχόπτωση είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η τριχόπτωση εμφανίζεται για διάφορους λόγους. Ο διαβήτης είναι ένα από αυτά.

Μία από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες των διακυμάνσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα. Η κατανόηση και η αναγνώριση της σχέσης μεταξύ διαβήτη και μαλλιών μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε αποτελεσματικά το ζήτημα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την τριχόπτωση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), οι ενήλικες χάνουν περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα, κάτι που είναι αναμενόμενο. Η AAD ονομάζει αυτή την τριχόπτωση, η οποία είναι διαφορετική από την τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολική τριχόπτωση. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορεί να σας πουν ότι μπορεί να χάνετε μαλλιά.

  • Ορατή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών
  • Εμφάνιση φαλακρών μπαλωμάτων
  • Διεύρυνση κεντρικών ή πλαϊνών χωρισμάτων
  • Ασυνήθιστα αυξημένη τριχόπτωση
  • Μαλλιά που πέφτουν σε συστάδες
  • Αισθητή μείωση του πάχους ή της πυκνότητας των μαλλιών

Ενώ η τριχόπτωση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης (τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες), πιθανότατα θα ξέρετε πότε η τριχόπτωση σας έχει επιταχυνθεί σε απροσδόκητο επίπεδο.

Πώς ο διαβήτης προκαλεί τριχόπτωση

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων. Η σχέση μεταξύ διαβήτη και τριχόπτωσης είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τον επιπολασμό της τριχόπτωσης που σχετίζεται με τον διαβήτη. Μια ακαδημαϊκή έρευνα δείχνει ότι οι αφροαμερικανές γυναίκες με διαβήτη θα μπορούσαν να έχουν 68% αυξημένο κίνδυνο σοβαρής τριχόπτωσης στην κεντρική περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, αν και αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν μόνο σε απαντήσεις που αναφέρθηκαν μόνοι τους σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Ακολουθούν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή η χρόνια πάθηση επηρεάζει τα μαλλιά.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Τα τριχοθυλάκια χρειάζονται ροή αίματος πλούσια σε οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Η χρόνια υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) θα βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρουν αίμα στους θύλακες των τριχών. Αυτό, με τη σειρά του, θα διαταράξει την αναγέννηση των μαλλιών και θα οδηγήσει σε πτώση. Ένα άρθρο του 2016 προτείνει ότι ο μη ελεγχόμενος διαβήτης οδηγεί σε διάχυτη τριχόπτωση, που χαρακτηρίζεται από αραίωση μαλλιών και χαμηλή πυκνότητα μαλλιών.

Στην πραγματικότητα, οι συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα σας επηρεάζουν τα μαλλιά τόσο άμεσα που τα μαλλιά σας διατηρούν στοιχεία του πρόσφατου ιστορικού γλυκόζης στο αίμα σας. Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ακόμη και τη χρήση χημικής ανάλυσης των μαλλιών για τη βελτίωση της παραδοσιακής μέτρησης A1C.

Η αγγειακή βλάβη που προκαλείται από τον διαβήτη μπορεί να σας κάνει να χάσετε τρίχες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα πόδια ή στα χέρια. Η απώλεια μαλλιών στα άκρα θα μπορούσε να είναι ένα σαφές σημάδι υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Η σχέση διαβήτη – αυτοάνοσων παθήσεων

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν συχνά πρόσθετες αυτοάνοσες παθήσεις. Ένα ενδιαφέρον εδώ είναι η γυροειδής αλωπεκία (AA). Σύμφωνα με την Everyday Health, η ΑΑ είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών.

Μια μελέτη του 2013 ανέλυσε τον επιπολασμό της ΑΑ σε 3.568 άτομα μεταξύ 2000 και 2011. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το 11,1 τοις εκατό των ατόμων με ΑΑ είχαν επίσης διαβήτη τύπου 1. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και αντιμετωπίζετε φαγούρα, μυρμήγκιασμα στο τριχωτό της κεφαλής με τρίχες να πέφτουν σε συστάδες, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ώστε να σας εξετάσει για αυτήν την αυτοάνοση πάθηση.

Χρήση ορισμένων διαβητικών φαρμάκων

Ορισμένα διαβητικά φάρμακα μπορεί να ενθαρρύνουν την υπερβολική τριχόπτωση. Ειδικότερα, οι αναστολείς της διπεπτιδυλοπεπτιδάσης 4 (DPP-4) έχουν συσχετιστεί με τριχόπτωση και αλωπεκία σε αναφορές περιπτώσεων.

Η Σεμαγλουτίδη (Ozempic), το φάρμακο για τον διαβήτη που λατρεύει ο κόσμος, φέρεται να προκαλεί τριχόπτωση. Το Ozempic ελέγχει τον διαβήτη τύπου 2 αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης, μειώνοντας την όρεξη και προάγοντας την απώλεια βάρους. Ενώ η σεμαγλουτίδη δεν επηρεάζει άμεσα τους θύλακες των τριχών, η δραματική απώλεια βάρους που προκαλεί είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλεια μαλλιών λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται telogen fluvium. Το μεταβολικό στρες της ταχείας απώλειας βάρους οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών, αλλά ευτυχώς, η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από το Ozempic φαίνεται να είναι προσωρινή.

Άλλα φάρμακα που συνήθως λαμβάνονται από άτομα με διαβήτη σχετίζονται επίσης με την απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη, την ουρική αρθρίτιδα και την κατάθλιψη.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες μελέτες λένε ότι η μετφορμίνη, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετική για την προώθηση της αναγέννησης των τριχοθυλακίων και βοηθώντας άτομα με ανδρική ή γυναικεία τριχόπτωση.

Η σχέση διαβήτη-θυρεοειδούς

Γνωρίζατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη, της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και της τριχόπτωσης; Τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 1, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό.

Αυτές οι παθήσεις του θυρεοειδούς συνδέονται έντονα με την τριχόπτωση. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, το 33 τοις εκατό των ατόμων με υποθυρεοειδισμό και το 50 τοις εκατό των ατόμων με ο υπερυρεοειδισμός μπορεί να παρουσιάσει υπερβολική τριχόπτωση.

Προκαλούμενη από διαβήτη έλλειψη σιδήρου

Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων A1C και έλλειψης σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει άμεσα τόσο στην ανδρογενετική αλωπεκία (σχήμα φαλάκρας) όσο και στην τελογενή ροή (υπερβολική τριχόπτωση λόγω στρες).

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS μπορεί να επηρεάσει έως και το 10 τοις εκατό των γυναικών κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών. Μοιράζεται μια κοινή αιτία με τον διαβήτη τύπου 2 – την αντίσταση στην ινσουλίνη – και οι δύο καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών γενικά χαρακτηρίζεται από περίσσεια ανδρογόνων, μιας οικογένειας ορμονών φύλου που σχετίζεται με την αρρενωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Όταν οι γυναίκες εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης, η αραίωση των μαλλιών είναι μια κοινή παρενέργεια, μαζί με την τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την αύξηση βάρους και την ακανόνιστη περίοδο. Δεν υπάρχει θεραπεία για το PCOS, αλλά οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των διαφόρων συμπτωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Προκλήσεις ψυχικής υγείας

Όλοι συμφωνούμε ότι η διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης όπως ο διαβήτης μπορεί να γίνει δύσκολη. Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαγνώσιμα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος ή να εμφανίσουν διαβητική δυσφορία.

Αυτές οι καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που απαιτούνται για την καλή λειτουργία των τριχοθυλακίων, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί επίσης να παρατείνει τη φάση ανάπαυσης των μαλλιών, μειώνοντας την εκ νέου ανάπτυξη.

Συμβουλές για τη διαχείριση της διαβητικής τριχόπτωσης

Διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Εάν τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα προκαλούν αλωπεκία, η σταθεροποίησή της όσο το δυνατόν γρηγορότερα με φάρμακα, διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί και, ελπίζουμε, να αντιστραφεί η κατάσταση.

Πρώιμος έλεγχος για τριχόπτωση

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, η συζήτηση με έναν γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια είναι η «φυσιολογική» απώλεια μαλλιών σας. Εάν πιστεύετε ότι ξαφνικά χάνετε πολλά μαλλιά, παρατηρείτε φαλακρά μπαλώματα ή βρίσκετε μια ανεξήγητη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών, ο έγκαιρος έλεγχος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη βασική αιτία και να λάβετε προληπτικά μέτρα.

Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Το Minoxidil είναι ένα τοπικό φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA που μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των μαλλιών. Η μινοξιδίλη έρχεται επίσης σε χάπι — σε αυτή τη μορφή, είναι εγκεκριμένη μόνο ως θεραπεία για την υπέρταση, αλλά ορισμένοι γιατροί τη συνταγογραφούν εκτός ετικέτας για να βοηθήσει στην τριχόπτωση.

Τα κορτικοστεροειδή (από του στόματος, ενέσιμα και τοπικά) χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ΑΑ. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος τα στεροειδή να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την υπεργλυκαιμία, γεγονός που μπορεί να τα κάνει λιγότερο κατάλληλα για άτομα με διαβήτη.

Άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:

Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Σπιρονολακτόνη (τοπικές και από του στόματος εφαρμογές) για τη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας ανδρογενούς αλωπεκίας.

Finasteride (αναστολέας 5-άλφα αναγωγάσης για ανδρική φαλάκρα).

Dutasteride (για την ανδρική τριχόπτωση).

Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και των διατροφικών ελλείψεων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη δομή της τρίχας και να επηρεάσουν την αναγέννηση των μαλλιών.

Η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Είναι πιθανό ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.

Αισθητικές λύσεις

Μια πιο άμεση προσέγγιση είναι να προσαρμόσετε το βλέμμα σας για να κρύψετε την τριχόπτωση. Πειραματιστείτε με καλύμματα, όπως περούκες, κασκόλ και καπέλα, ή να χρησιμοποιήσετε άλλα καλλυντικά για να καμουφλάρετε την τριχόπτωση. Ένα νέο κούρεμα ή χτένισμα θα μπορούσε να βοηθήσει, καθώς και επεκτάσεις με κλιπ και wiglets.

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια θεραπεία κατά την οποία το δικό σας αίμα συλλέγεται, εξευγενίζεται και εγχέεται απευθείας στο δέρμα κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό το εξευγενισμένο αίμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα οποία εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες που μπορούν να δράσουν απευθείας στους θύλακες των τριχών, διεγείροντας την ανάπτυξη των μαλλιών. Το PRP χρησιμοποιείται ειδικά για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Τέλος, η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πάντα μια λύση για τη μόνιμη φαλάκρα ή την υπερβολική τριχόπτωση.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα